ΑρχικήUpdatesΤο Τέλος της Nokia: Η HMD αποσύρει το όνομα από τα τηλέφωνά

Το Τέλος της Nokia: Η HMD αποσύρει το όνομα από τα τηλέφωνά

Nokia HMD

Το brand Nokia, που επανήλθε στη ζωή μέσω της συνεργασίας με την HMD Global, όμως μπορεί σύντομα να βρίσκεται στα τελευταία του.

Η Nokia κατευθύνεται επιτέλους προς την τελική της ανάπαυση. Η HMD Global, η αποκλειστική κάτοχος των τηλεφώνων με το εμβληματικό όνομα τα τελευταία οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το εμβληματικό όνομα στις μελλοντικές της κυκλοφορίες, σηματοδοτώντας ότι είναι καιρός να προχωρήσει. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας πειραματικής προσπάθειας που ξεκίνησε το φινλανδικό startup το 2016 για την επανεισαγωγή της αγαπημένης μάρκας τηλεφώνου σε ένα νέο κοινό.

Δείτε ακόμα: Samsung Galaxy S24: Δείτε τις AI δυνατότητες των τηλεφώνων

Με την HMD να προχωράει μόνη της, η Nokia επιστρέφει για άλλη μια φορά στο παρελθόν, συνοδεύοντας τις BlackBerry και Palm, τις επώνυμες μάρκες που κάποτε κυβερνούσαν τον τομέα των τηλεφώνων αλλά δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τις Apple και Google, οδηγώντας στην πρόωρη αποχώρησή τους από την αγορά.

“Ενώ γνωριζόμασταν ως οι κατασκευαστές των τηλεφώνων Nokia, οραματιζόμαστε πέρα από αυτήν την κληρονομιά. Κινούμαστε από το να είμαστε ένας αδελφότοπος σε έναν πολυεπίπεδο κατασκευαστής με τη δική μας ξεχωριστή γκάμα προϊόντων μάρκας HMD, συμπληρωμένη από αρκετές συμφωνίες αδειοδότησης και σημαντικές συνεργασίες μάρκας,” έγραψε ο Lars Silberbauer, CMO της Nokia Phones/HMD στο LinkedIn.

Πράγματα προς έλεγχο

Η καταστροφή των τηλεφώνων με το όνομα Nokia δεν ήταν μια έκπληξη. Πέρυσι, η εταιρεία είχε ήδη σηματοδοτήσει ότι θα κυκλοφορούσε τη δική της σειρά κινητών συσκευών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η HMD θα εγκαταλείψει άμεσα το όνομα Nokia από τα τηλέφωνά της, αλλά θα επικεντρωθεί κυρίως στη δική της μάρκα στο μέλλον. Ενώ η Nokia, που είναι γίγαντας στον χώρο της τηλεπικοινωνιακής υποδομής μετά την πώληση της κινητής ενότητας, έδωσε άδεια χρήσης της μάρκας Nokia στην HMD Global για 10 χρόνια, σύμφωνα με την συμφωνία αδειοδότησης. Με δύο ακόμα χρόνια απομένουν, η HMD Global θα υποχρεωθεί να κυκλοφορήσει τηλέφωνα με το όνομα Nokia, γι’ αυτό και η ιστοσελίδα της μάρκας αναφέρει ακόμα ότι η φινλανδική εταιρεία είναι ο “Κατασκευαστής των τηλεφώνων Nokia”.

Δείτε επίσης: Everphone: Ανακατασκευάζει κινητά τηλέφωνα για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον

Παρ’ όλα αυτά, η HMD Global κοιτάει ήδη προς το μέλλον και θέτει τις βάσεις που χρειάζονται για να μεταβεί από την παραγωγή των τηλεφώνων με το όνομα Nokia στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης μάρκας. Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει, με την ιστοσελίδα Nokia.com/phones και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι ανενεργά και να μεταφέρονται σε μια νέα ιστοσελίδα της HMD Global. Η εταιρεία, που έχει έδρα της στο Ελσίνκι, έχει σηματοδοτήσει την επιστροφή της παλιάς εμφάνισης και χρωματικής σύνθεσης των Nokia Lumia στη νέα σειρά τηλεφώνων της, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Mobile World Congress μεταξύ 26 και 29 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη. Επίσης, προέτρεψε για ένα επερχόμενο feature phone με συνδεσιμότητα 5G, καθώς και για επερχόμενα tablets και ασύρματα ακουστικά.

Nokia HMD

Το ταξίδι της Nokia μέσα από τα χρόνια

Σε ένα σημείο, η Nokia ήταν η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στην Ευρώπη και μια δύναμη στην αγορά των κινητών. Στο τέλος του 2007, τα κινητά τηλέφωνα της Nokia αντιστοίχησαν στο 50% όλων των κινητών τηλεφώνων που πωλήθηκαν παγκοσμίως, επικρατώντας στο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και καθιστώντας τη μια παγκόσμια δύναμη τηλεφωνίας. Η μάρκα εξυπηρέτησε όλα τα τμήματα της αγοράς με μια γκάμα προϊόντων που κυμάνθηκε από βασικές συσκευές έως υψηλής ποιότητας φωτογραφικές συσκευές και επιχειρηματικά κοινικά. Περιστασιακό γεγονός: Η Nokia είχε ακόμα προγράμματα πωλήσεων πολυτελών τηλεφώνων από εξωτικά υλικά, κοστίζοντας χιλιάδες δολάρια υπό τη μάρκα “Vertu”.

Μέσα στα χρόνια, η Nokia είχε πολλές επιτυχίες, όπως το να είναι η πρώτη κινητή εταιρεία που εισήγαγε ένα κινητό τηλέφωνο χειρός GSM, το Nokia 1011, το 1992. Το 1996, κυκλοφόρησε το πρώτο smartphone, το Nokia 9000, το οποίο διέθετε φυλομηχανή, λογισμικό προσαρμοσμένο για επιχειρήσεις, πληκτρολόγιο Qwerty και δυνατότητα αποστολής και λήψης φαξ και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η εταιρεία πίστωσε επίσης για την κυκλοφορία του πρώτου κινητού τηλεφώνου με ενσωματωμένη κάμερα, το Nokia 7650, το 2001.

Ωστόσο, με την κυκλοφορία του iPhone το 2007 και την κυκλοφορία του κινητού λειτουργικού συστήματος Android από τη Google, η παρακμή της Nokia ήρθε αργά και σταδιακά ως μια κινητή φορητή συσκευή. Ενώ η αγορά μετακινούταν προς τα smartphones και το μοντέλο με το app-store, η Nokia δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην αλλαγή και όταν κυκλοφόρησε το ούτως ή άλλως ονομαζόμενο “καταστροφικό για το iPhone” στο πρόσωπο του Nokia N97, η συσκευή υστέρησε στον ανταγωνισμό. Πολλοί αποδίδουν την πτώση της Nokia στην αλαζονεία της ανώτερης διοίκησης που δεν κατάλαβε το iPhone ως μια επικείμενη απειλή, με αποτέλεσμα την αδυναμία της εταιρείας να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κινητό λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα iOS και Android.

Κατηφόρα

Το 2010, η Nokia άρχισε να αισθάνεται την πίεση όταν οι πωλήσεις άρχισαν να πτωχεύουν. Εκείνη τη χρονιά, ο Stephen Elop αναλαμβάνει τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον Olli-Pekka Kallasvuo. Έναν χρόνο αργότερα, το 2011, η Nokia συνεργάστηκε με τη Microsoft για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Windows. Στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, η Nokia παρήγαγε κινητά τηλέφωνα με κορυφαίες κάμερες όπως τα Nokia 808 PureView και Lumia 1020, αλλά εκείνη τη στιγμή, το Windows Mobile ήταν ήδη σε πτώση λόγω έλλειψης εφαρμογών και υποστήριξης αναπτυσσομένων προγραμμάτων. Ακόμα και σήμερα, πολλοί στη βιομηχανία της τεχνολογίας χαρακτηρίζουν αυτήν την κίνηση ως ατύχημα, το οποίο επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Nokia, αλλά ωφέλησε τα smartphones που λειτουργούν με Android, δίνοντας στη Google το υπέρκειται να κυριαρχήσει στην αγορά των τηλεφώνων.

Δείτε επίσης: Nokia: Απολύει έως και 14.000 εργαζόμενους μετά από πτώση των κερδών

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την κινητή τηλεφωνία της Nokia με το ποσό των 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, το γίγαντας του Redmond ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει από την επένδυσή του που πήγε για την αγορά της Nokia, με αποτέλεσμα την περικοπή περισσότερων από 7.800 θέσεων εργασίας. Προς εκείνη τη στιγμή, η Microsoft είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί και την Apple και τη Google στην αγορά των smartphones, έτσι η εγκατάλειψη της επιχειρηματικότητας κινητών θα ήταν μια λογική κίνηση. Το όνομα της μάρκας – Nokia – πουλήθηκε σε μια νέα εταιρεία με το όνομα HMD Global, η οποία αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την κυκλοφορία των τηλεφώνων. Ταυτόχρονα, η Foxconn ανέλαβε την κατασκευή.

Nokia HMD
Nokia 9 PureView

Το όνομα της Nokia αναστέναξε από τη στάχτη και έλαβε νέα ζωή όταν η HMD Global άρχισε να πωλεί smartphones με το κινητό λειτουργικό σύστημα Android της Google. Στα αρχικά χρόνια, τα κινητά με το όνομα Nokia κρατούσαν τις ελπίδες, και οι κριτικοί άρεσαν σε αυτά που ετοίμαζε η HMD Global. Ωστόσο, η αποτυχία του Nokia 9 PureView είχε χαροποιήσει την εμπιστοσύνη της να ανταγωνιστεί με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών. Ήρθε με πέντε κάμερες πίσω, κάτι πρωτοποριακό για οποιοδήποτε smartphone, και η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Light (κατασκευαστές της 16-κάμερας L16) για να καταστήσει δυνατές αυτές τις κάμερες σε μια κινητή συσκευή.

Δυστυχώς, η συσκευή ήταν προβληματική, και το Nokia 9 PureView camera phone παρέμεινε ένα πειραματικό σκέλος. Μετά από την αποτυχία του Nokia 9 PureView, η HMD Global εστίασε στα κινητά τηλέφωνα με προϋπολογισμό έως μεσαίας κατηγορίας, ενώ προωθούσε επιθετικά και τα feature phones. Η απόφασή της να μην προσφέρει ένα κινητό τηλέφωνο “κορυφαίας κατηγορίας” της Nokia απογοήτευσε τους θαυμαστές που τελικά μετακινήθηκαν σε άλλες μάρκες, ειδικά από την Κίνα, οι οποίες προώθησαν επιθετικά προηγμένα τηλέφωνα σε χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά, συν την έλλειψη απόφασης της Google να προωθήσει τα budget phones υπό το πρόγραμμα Android One, επηρέασαν αρνητικά τα smartphones με το όνομα Nokia. Τους τελευταίους μήνες, η HMD Global προωθεί smartphones που μπορούν να επισκευαστούν, τα οποία έχουν λάβει καλή υποδοχή.

Η μάρκα Nokia, που κάποτε ήταν αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ύψη της, είναι μακριά από τη δόξα του παρελθόντος της. Η έλλειψη ενθουσιασμού για τη Nokia μεταξύ των καταναλωτών της νέας εποχής είναι απόδειξη του γιατί η HMD κάνει την ανεξάρτητη είσοδο με τη δική της μάρκα. Η νοσταλγία έφερε κάποιους καταναλωτές σε κλασικές μάρκες όπως η Nokia, που έχει μια ιστορία και αξία αναφοράς, αλλά όχι στο επίπεδο του iPhone, και ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μπορεί κανείς να αντλήσει από την ιστορία της Nokia.

Πηγή: indianexpress

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS