ΑρχικήinetAsus: Ανακοίνωσε Foldable OLED Οθόνη

Asus: Ανακοίνωσε Foldable OLED Οθόνη

Η Foldable (Αναδιπλούμενη) Οθόνη OLED της Asus στη CES: Πρακτικότητα ή Υπερβολή; και Ανάλυση Foldable συσκευών.

Asus ZenScreen Fold OLED

Γνώμη: Θα προτιμούσα η δευτερεύουσα οθόνη μου να αναδιπλώνεται αντί για το τηλέφωνο μου ή τον υπολογιστή μου.

Δείτε επίσης: ROG Phone 8 Pro: Το Απόλυτο Gaming Κινητό Ξεπερνά τα Όρια

Οι αναδιπλούμενες οθόνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις καταναλωτικές συσκευές τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλες τις επιφυλάξεις όσον αφορά την αντοχή, την τιμή, την ποιότητα εικόνας και την αναγκαιότητα τέτοιων συσκευών, οι αναδιπλούμενες οθόνες δεν έχουν γίνει ακόμη μαζικής χρήσης. Με αυτές τις επιφυλάξεις στο μυαλό, δεν ενδιαφέρομαι πολύ να έχω μια συσκευή με αναδιπλούμενη οθόνη, ακόμη και μετά από έναν μήνα χρήσης αναδιπλούμενου φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, το αναδιπλούμενο monitor που παρουσιάζει η Asus στη CES στο Λας Βέγκας αυτή την εβδομάδα είναι μια εφαρμογή της τεχνολογίας OLED που μου φαίνεται πιο λογική από άλλες.

Η Asus ZenScreen Fold OLED MQ17QH που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι μια φορητή οθόνη 17,3″ ιντσών που μπορεί να αναδιπλωθεί σε μέγεθος 12,5″ ιντσών. Η οθόνη έχει ανάλυση 2560×1920 pixels για μια πυκνότητα 184,97 pixels ανά ίντσα. Άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την υποστήριξη 100% του χρωματικού χώρου DCI-P3 και πιστοποίηση VESA DisplayHDR True Black 500.

Όταν σκέφτομαι τους τρόπους που χρησιμοποιώ τις φορητές οθόνες, το αναδιπλούμενο φαίνεται πιο λογικό από ό,τι με άλλους τύπους συσκευών. Για παράδειγμα, λατρεύω να εργάζομαι έξω όταν είναι δυνατόν, και μια επιπλέον οθόνη 17,3 ιντσών που είναι εύκολη στη μεταφορά θα έκανε πιο εφικτές μακρές συνεδρίες εργασίας με έναν φορητό υπολογιστή. Τα 17,3 ιντσών του Fold OLED είναι κοντά στο μέγεθος των μεγαλύτερων φορητών οθονών, αλλά το αναδιπλούμενο και συγκριτικά ελαφρύ βάρος του θα πρέπει να το καθιστά πιο φορητό από οθόνες ίδιου μεγέθους που δεν αναδιπλώνονται στη μέση.

Όσον αφορά τις διαστάσεις και το βάρος, η Asus συγκρίνει το Foldable αυτό Monitor με ένα λεπτό και ελαφρύ laptop 13 ιντσών. Η οθόνη ζυγίζει 1.17 κιλά – αυτό είναι σημαντικό βάρος για κάτι που προορίζεται να μεταφέρεται (η μικρότερη Lenovo ThinkVision M14 ζυγίζει 0.58 κιλά, για σύγκριση). Ωστόσο, τα 1.17 κιλά είναι εξίσου ελαφριά για μια οθόνη της κλάσης 17 ιντσών (η foldable Asus ROG Strix XG17AHP 17″ ιντσών ζυγίζει 1.75 κιλά), και η foldable της Asus είναι εξίσου λεπτή.

Η Asus αποδίδει στο “υδροστρόβιλο στυλ ζυγαριάς” το λεπτό μέγεθος της οθόνης. Είναι 10 χιλιοστά σε πάχος όταν είναι ανοιχτό, που πρέπει να μεταφραστεί σε περίπου 20 χιλιοστά όταν η οθόνη είναι αναδιπλωμένη.

Αισθάνεται πιο φυσικό για μια φορητή οθόνη να προσθέσει έναν αναδιπλούμενο μηχανισμό για εύκολη μεταφορά, αφού η φορητότητα βρίσκεται κατ’ ουσία στο όνομα της κατηγορίας της συσκευής.

Επιπλέον, μια φορητή οθόνη δεν έχει τους ίδιους τύπους ανησυχιών για εξαρτήματα και ψύξη όπως οι υπολογιστικές συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και τηλέφωνα.

Δείτε επίσης: Νέα αναβάθμιση στην οθόνη των μοντέλων Samsung Galaxy S24

Ανησυχίες για τα Χαρακτηριστικά και την Ρυτίδα αναδίπλωσης

Δεν έχω δει το foldable monitor της Asus από κοντά, οπότε μπορώ μόνο να κάνω εκτιμήσεις για την ποιότητα της εικόνας. Η οθόνη είναι ακόμα υπό κατασκευή, αλλά με βάση τις εικόνες και τα βίντεο από άτομα που την έχουν δει από κοντά στην έκθεση CES και την εμπειρία μου με τα foldable, περιμένω ότι η οθόνη θα δείχνει μια ρυτίδα που μπορεί να γυαλίζει ή να αντικατοπτρίζει.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι εάν αυτή η ρυτίδα είναι εμφανής όταν η οθόνη είναι επίπεδη. Μια φορητή οθόνη πιθανόν να προβάλλεται από διάφορες γωνίες, κάτι που θα μπορούσε να κάνει ακόμη και μια ελαφριά ρυτίδα να είναι εμφανής. Για ό,τι αξίζει, το The Verge ανέφερε ότι η ρυτίδα της οθόνης της Asus φαίνεται να “εξαφανίζεται” όταν είναι επίπεδη, αλλά παραμένω εξαιρετικά προσεκτικός.

Η ανακοίνωση της Asus έδειξε αυτοπεποίθηση “θα μπορείτε να πείτε ότι περνάει απαρατήρητος ο μεντεσές πίσω από την οθόνη” όταν είναι ανοικτή, λόγω του σχεδιασμού του που θυμίζει μια σταγόνα/ένα δάκρυ. Είναι το ίδιο είδος μεντεσέ που χρησιμοποιεί το Samsung Galaxy Z Fold 5 και φαίνεται να δημιουργεί ένα πιο χαλαρό αίσθημα όταν η συσκευή είναι κλειστή. Η Samsung Display έχει δηλώσει ότι αυτό επιφέρει λιγότερο άγχος στην οθόνη και ελαχιστοποιεί το κενό που βλέπεται όταν η αναδιπλούμενη συσκευή είναι κλειστή. Η ανακοίνωση της Asus σημείωσε ότι ο μεντεσές υποδοχής της αναδιπλούμενης οθόνης χρησιμοποιεί “εκατοντάδες εξαρτήματα”, τα οποία “σχεδόν εξαλείφουν το κενό.”

Όπως και με κάθε άλλη αναδιπλούμενη συσκευή, ωστόσο, η ανθεκτικότητα παραμένει μια ανησυχία. Μια φορητή οθόνη μπορεί να μετακινείται συχνά, και φανταζόμαστε πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σχεδιασμό με μικρή απόσταση.

Ομιλώντας για διάφορες γωνίες θέασης και ορατότητα στον εξωτερικό χώρο (και σε φωτεινά δωμάτια), η χρήση της τεχνολογίας OLED υποδηλώνει ότι αυτή η οθόνη δεν θα είναι τόσο φωτεινή όσο ορισμένες φορητές οθόνες LCD. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ορατότητα, ανάλογα με τη χρήση σας. Η Asus δεν έχει κοινοποιήσει προδιαγραφές φωτεινότητας για την ZenScreen Fold.

Δείτε επίσης: Η Razer αναβαθμίζει τα Blades: νέα τσιπ, νέες οθόνες και λίγη τεχνητή νοημοσύνη

Η αναδιπλούμενη οθόνη της Asus

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το Monitor θα διαθέτει δύο θύρες USB 3.2 Type-C, μια θύρα mini HDMI 2.0 και μια υποδοχή ακουστικών. Υπάρχει επίσης ενσωματωμένο γυροσκόπιο για να βοηθήσει την οθόνη να προσαρμοστεί γρήγορα σε διάφορες προσανατολίσεις.

To Asus Foldable OLED Monitor μπορεί να τροφοδοτηθεί από ένα laptop με σύνδεση USB-C ή από ένα power bank, αλλά η Asus δεν μοιράστηκε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. Η τεχνολογία OLED τείνει να καταναλώνει πολλή ενέργεια, πράγμα που μπορεί να αποτελεί έναν λόγο που κάποιοι δε θέλουν να την έχουν σε μια φορητή οθόνη.

Άλλα χαρακτηριστικά της πρώτης φορητής foldable οθόνης περιλαμβάνουν μια υποδοχή τριπόδου 1/4 ιντσών στο πίσω μέρος, που μπορεί να βοηθήσει την οθόνη να προσαρμοστεί καλύτερα σε διάφορα περιβάλλοντα εργασίας. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να αγοράσουν ένα ξεχωριστό σταντ, το οποίο ενδέχεται να είναι μια μεγάλη απαίτηση λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη τιμή της οθόνης στα τετραψήφια.

Αλλά αυτά είναι τα βασικά. Η φορητή οθόνη της Asus δεν έχει άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό εκτός από την διπλή OLED για να δικαιολογήσει το υψηλό της κόστος. Όπως αναμενόταν, οι υψηλές τιμές θα συνεχίσουν να αποτρέπουν την υιοθέτηση των foldable οθονών.

Δείτε επίσης: Η JBL αναβαθμίζει τη δημοφιλή σειρά ηχείων Bluetooth

Ανυπόφορη τιμολόγηση

Όπως και με τον υπόλοιπο κόσμο των αναδιπλούμενων συσκευών, το υψηλό κόστος μιας αναδιπλούμενης οθόνης καθιστά τη χρήση της ανέφικτη για τον μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.

Ελπίζω ότι μια φορητή οθόνη, που δεν έχει υπολογιστική ισχύ, απαιτήσεις αποθήκευσης ή ακόμα και μπαταρία—με διπλό OLED να μπορούσε εν τέλει να έχει μια πιο προσιτή τιμή σε σύγκριση με παρόμοια ευέλικτα τηλέφωνα και υπολογιστές. Ωστόσο, αυτή η ελπίδα δεν ανταμείβεται άμεσα με το ZenScreen.

Η Asus δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα την τιμή της φορητής της οθόνης, αλλά ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Ars ότι η οθόνη “θα κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια.” Σε σύγκριση με την αρχική τιμή των 3.500 δολαρίων για το πρώτο (και μοναδικό) foldable φορητό monitor της Asus, το ZenBook 17 Fold OLED, εξοικονομείτε 1.500 δολάρια στην τεχνολογία των foldable οθονών.

Αλλά τα 2.000 δολάρια είναι ένα σημαντικό ποσό για μια οποιαδήποτε οθόνη, πόσο μάλλον μια φορητή. Η πιο ακριβή φορητή οθόνη στον ιστότοπο της Asus κοστίζει 899 δολάρια. Ο πιο προφανής λόγος για την τιμή αυτή είναι ότι το ProArt Display PA169CDV χρησιμοποιεί μια μικρότερη (15,6 ιντσών) IPS οθόνη.

Ωστόσο, με τις ισχυρές γωνίες θέασης που είναι γνωστές για τις IPS, αυτό ενδέχεται να μην είναι μεγάλο πρόβλημα σε σύγκριση με την OLED, ανάλογα με τη χρήση σας.

Το PA169CDV της Asus διαθέτει επίσης πλεονέκτημα ανάλυσης (4Κ), είναι επισημοποιημένο από την Pantone και την Calman για ακρίβεια χρωμάτων και είναι ένα tablet της Wacom. Για όσους έχουν ανάγκη—ή προσδοκίες, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή της οθόνης—από την δυνατότητα αφής, σημειώστε ότι το μελλοντικό ZenScreen δεν είναι αφής.

Με μία οθόνη 2.000 δολαρίων, θα μπορούσατε να πάρετε πολλές περισσότερες δυνατότητες πέρα ​​από τα πιο προφανή πλεονεκτήματα ενός foldable, όπως το μέγεθος, η φορητότητα και, πιθανότατα, η ποιότητα της εικόνας OLED. Αν ενδιαφέρεστε για νέες μορφές για φορητές οθόνες, με πολύ φθηνότερο κόστος από ένα διπλό, μπορείτε να εξερευνήσετε μια που προσαρτά δύο οθόνες στην αριστερή και δεξιά πλευρά της οθόνης του φορητού σας υπολογιστή ή στοίβα φορητές οθόνες.

Παρεμπιπτόντως, η Asus φαίνεται να περιμένει από τους χρήστες να θεωρήσουν τη φορητή της οθόνη ως “στοιβαγμένη” πάνω από την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή με τη χρήση ενός τριπόδου

Δείτε ακόμα: Xreal Air 2 Ultra: Μια Προσιτή Εναλλακτική του Apple Vision Pro

Ένα folable που σχεδόν έχει νόημα

Εστίασα κυρίως στις αναδιπλούμενες οθόνες ως μια πιο λογική εφαρμογή για φορητές οθόνες, αλλά υπάρχει ακόμα η ερώτηση για τη γενική χρησιμότητα των συσκευών με αναδιπλούμενη οθόνη. Στην κριτική μου για το Lenovo Book Yoga 9i, χαρακτήρισα το laptop με δύο οθόνες OLED 13.3 ιντσών, “απειλή για τις φορητές οθόνες παντού”. Ο υπολογιστής μπορεί επίσης να έχει μια “στοιβαρή” εμφάνιση ως μοναδική συσκευή, για παράδειγμα. Δεν βοηθάει την υπόθεση των αναδιπλούμενων οθονών το γεγονός ότι το Yoga Book 9i ξεκινά στα $2,000, περίπου όσο περιμένει η Asus να κοστίζει το Fold OLED.

Δείτε επίσης: Νέα Γενιά Dell XPS: Απόλυτη απόδοση και κορυφαίο design

Ωστόσο, ενώ τα laptop με δύο οθόνες (η Asus ανακοίνωσε επίσης έναν τέτοιο στη CES) μπορούν να είναι μια λογική εναλλακτική λύση για φορητές οθόνες, δεν ταιριάζουν σε όλους. Πολλοί άνθρωποι απλά θέλουν μια επιπλέον οθόνη που μπορεί να συνδεθεί με διάφορες συσκευές σε διάφορα μέρη – η δυνατότητα αναδίπλωσης μπορεί να επηρεάσει απευθείας αυτήν την ανάγκη.

Παρόλα αυτά, είμαι περίεργος να δω ποια αξία μπορούν να εξάγουν οι οθόνες από μια αναδιπλούμενη OLED. Απογοητεύομαι από την εκτίμηση της τιμής εκκίνησης για την οθόνη της Asus, αλλά προβλέπω ότι οι αναδιπλούμενες φορητές οθόνες θα γίνουν πιο δημοφιλείς αν γίνουν πιο οικονομικές.

Ενώ διατηρούν ένα πρόσθετο κόστος, οι συμβιβασμοί των αναδιπλούμενων συσκευών είναι πράγματα που είμαι πιο διατεθειμένος να δεχτώ σε μια δευτερεύουσα οθόνη, όπως μια φορητή οθόνη, παρά σε μια κύρια συσκευή, όπως το τηλέφωνο ή ο φορητός υπολογιστής μου.

Εντούτοις, με τις τιμές των αναδιπλούμενων να παραμένουν υψηλές, θα ήταν σοφό να περιμένουμε για εξελίξεις σχετικά με την ανθεκτικότητα της οθόνης, όπως το Gorilla Glass, καθώς και για αξιολογήσεις και εμπειρίες από χρήστες με μακροχρόνια χρήση, προτού ξοδέψουμε πολλά χρήματα για οποιαδήποτε συσκευή με αναδιπλούμενη οθόνη.

Οι αναδιπλούμενες OLED οθόνες έχουν τα μειονεκτήματά τους. Ωστόσο, αν οι κατασκευαστές συνεχίσουν να προωθούν την ιδέα (κάτι που υπονοείται από τις ανακοινώσεις της φετινής CES), ελπίζω ότι θα εξετάσουν περαιτέρω πώς τα ευέλικτα οθόνες μπορούν να εφαρμοστούν σε φορητές οθόνες με αποδεκτή αντοχή και τιμολόγηση.

Η Asus αναμένει να κυκλοφορήσει την αναδιπλούμενη οθόνη της το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Πηγή: arstechnica

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS