ΑρχικήyoutubeΔιαστημικά συντρίμμια παραλίγο να συγκρουστούν στην τροχιά της Γης

Διαστημικά συντρίμμια παραλίγο να συγκρουστούν στην τροχιά της Γης

Δύο μεγάλα κομμάτια διαστημικών συντριμμιών σχεδόν συγκρούστηκαν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, τονίζοντας την ανάγκη για καθαρισμό του διαστήματος κοντά στον πλανήτη μας.

Δείτε επίσης: Parker Solar Probe – Ήλιος: Το διαστημόπλοιο πέρασε μέσα από coronal mass ejection

Διαστημικά συντρίμμια

Η Leolabs, μια υπηρεσία διαχείρισης της διαστημικής κυκλοφορίας, παρακολουθεί δορυφόρους και άλλα αντικείμενα σε τροχιά. Στις 13 Σεπτεμβρίου, εντόπισε μια παρολίγο σύγκρουση μεταξύ ενός ανενεργού σοβιετικού φορτίου και ενός εξαντλημένου κινεζικού σώματος πυραύλων που κινούνταν με απίστευτες ταχύτητες.

Η κοντινή συνάντηση των δύο διαστημικών συντριμμιών παρατηρήθηκε όταν το ένα περαστικό αντικείμενο πέρασε δίπλα στο άλλο. Η Leolabs καθόρισε ότι πιθανότατα πρόκειται για το Cosmos 807, ένα φορτίο 400 κιλών που εκτοξεύτηκε το 1976, και τον κινεζικό πύραυλο Long March 4C με βάρος περίπου 2.000 κιλά που εκτοξεύτηκε πριν από πέντε χρόνια.

Κάθε κομμάτι ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, καθώς διέσχιζε ύψος περίπου 689 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τη Leolabs, μια σύγκρουση αυτών των εξαιρετικά ενεργητικών και ογκώδων κομματιών θα δημιουργούσε περίπου 3.000 κομμάτια συντριμμιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Δείτε ακόμα: Aditya-L1 Ινδία: Το διαστημικό σκάφος είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον Ήλιο

τροχιά

Η Leolabs υπολόγισε ότι η απόστασή τους ήταν 36 μέτρα, με μια μικρή απόκλιση περίπου 13 μέτρων. Η πιθανότητα σύγκρουσης εκτιμάται σε 0,1%, ή με άλλα λόγια, μία στις χίλιες. Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές είχαν πολλές συναντήσεις με άλλα διαστημικά συντρίμμια ή λειτουργικούς δορυφόρους τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε τροχιακές ταχύτητες, ακόμη και μικροσκοπικά κομμάτια συντριμμιών μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά. Αυτό μπορεί να απειλήσει τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή στον διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας, καθώς και την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τροχιές για παρατήρηση της Γης, επιστημονικές έρευνες, επικοινωνίες και άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, παρόλο που χώρες και εταιρείες υιοθετούν νέα μέτρα για τη μείωση των διαστημικών απορριμμάτων, τα υπάρχοντα σκουπίδια σε τροχιά καθιστούν τη συμπεριφορά μας στο διάστημα μη βιώσιμη.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Η νέα επείγουσα κλήση υπογραμμίζει την ανάγκη να καθαρίσουμε τη δράση μας στο διάστημα και να μειώσουμε τις πιθανότητες διαδοχικής ανάπτυξης επικίνδυνων διαστημικών απορριμμάτων, γνωστών ως σύνδρομο Kessler.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS