ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑντικείμενο συγκρούστηκε με τον Δία και τα πλάνα είναι μαγευτικά

Αντικείμενο συγκρούστηκε με τον Δία και τα πλάνα είναι μαγευτικά

Ένας αστεροειδής ή παγωμένο αντικείμενο, συγκρούστηκε με τον γιγαντιαίο πλανήτη Δία στις 13 Σεπτεμβρίου και ανατινάχθηκε στα πυκνά σύννεφα. Ένας Βραζιλιάνος διαστημικός φωτογράφος, ο José Luis Pereira, απαθανάτισε το σπάνιο συμβάν του ηλιακού συστήματος.

αστεροειδής Δία

Η SpaceX άρχισε να στέλνει πολίτες στο διάστημα!

Το αντικείμενο είχε δεκάδες μέτρα πλάτος (πιθανώς από 36 έως 48). Ταξιδεύοντας με μεγάλη ταχύτητα, ταξίδεψε όλο και πιο βαθιά στη βαριά ατμόσφαιρα του Δία, όπου λόγω της έντονης τριβής και υπερθέρμανσης εξερράγη.

Η λάμψη ενός ή δύο δευτερολέπτων που προκύπτει από μία τέτοια έκρηξη, είναι παρόμοια με τη φωτεινή λάμψη που παρατηρείται μερικές φορές στη Γη όταν ένας αστεροειδής ικανού μεγέθους ανατινάζεται στην ατμόσφαιρα, ένα φαινόμενο γνωστό ως «έκρηξη αέρα».

Τώρα, μέρες μετά το συμβάν, οι αστρονόμοι δεν πιστεύουν ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγάλο, καθώς η έκρηξη θα είχε αφήσει μεγάλες τρύπες στα σύννεφα του Δία.

Ωστόσο, η πρόσκρουση και η έκρηξη που προέκυψε, σίγουρα παρήγαγε ένα λαμπερό φως. Αστρονόμοι και άλλοι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτή τη φωτεινότητα για να μετρήσουν το μέγεθος ενός αντικειμένου που προσκρούει, εξήγησε η Cathy Plesko, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos που ερευνά τις επιπτώσεις αστεροειδών και κομητών. Ένα μεγαλύτερο αντικείμενο δημιουργεί μια πιο ενεργητική έκρηξη και λάμψη.

Τουρισμός στο διάστημα: Δεν θα γίνει σύντομα προσιτός στο ευρύ κοινό

πλάνα

Αντικείμενα χτυπούν συχνά τον Δία. Είναι ένας μεγάλος στόχος με ισχυρή βαρυτική έλξη. Αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένο για κάποιον να τα καταγράψει, όπως ο φωτογράφος Pereira. Επιπλέον, ο Pereira το πέτυχε με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, όχι μέσω ενός ισχυρού διαστημικού παρατηρητηρίου.

Τα πλάνα δείχνουν ότι το ηλιακό μας σύστημα, τώρα περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, εξακολουθεί να είναι ένα πολύβουο, ενεργητικό μέρος.

Αυτή η πραγματικότητα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι απειλές για τη Γη, ιδιαίτερα από αστεροειδείς, εμφανίζονται στο ηλιακό σύστημα. Αυτό προκαλεί ανησυχία. Η NASA, οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί και οι παγκόσμιες οργανώσεις ερευνούν σήμερα το ηλιακό σύστημα για δυνητικά απειλητικά αντικείμενα.

NASA: Οι «ηφαιστειακές εκρήξεις» στον Άρη μπορούν να κρύψουν τον Ήλιο

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη αντικείμενα κοντά στη Γη μεγαλύτερα από 140 μέτρα. Αυτοί οι μετεωρίτες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις αστικές περιοχές. Ένας αστεροειδής που πιστεύεται ότι ήταν περίπου 30 έως 51 μέτρα άφησε έναν κρατήρα βάθους 182 μέτρων στην Αριζόνα πριν από 50.000 χρόνια. «Ένα παρόμοιο μέγεθος κρούσης σήμερα θα μπορούσε να καταστρέψει μια πόλη στο μέγεθος του Κάνσας Σίτι», δήλωσε φέτος στη ΝΑΣΑ ο David Kring, ειδικός επίπτωσης στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS