ΑρχικήsecurityΠώς να καταλάβετε αν μια επιχείρηση είναι νόμιμη;

Πώς να καταλάβετε αν μια επιχείρηση είναι νόμιμη;

Θέλετε να επιβεβαιώσετε αν μια επιχείρηση είναι νόμιμη πριν προχωρήσετε σε μια αγορά; Δείτε παρακάτω ποια στοιχεία πρέπει να ελέγξετε.

Θέλετε να αγοράσετε ένα προϊόν ή να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μιας εταιρείας που βλέπετε για πρώτη φορά; Είναι ζωτικής σημασίας να επιβεβαιώσετε τη νομιμότητά τους. Ένας προσεκτικός έλεγχος γνησιότητας της εταιρείας μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε εγκαίρως πιθανά προειδοποιητικά σημάδια, αποτρέποντας οικονομικές απώλειες.

Σήμερα, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει έναν ιστότοπο και να προωθήσει το προϊόν του. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δείχνετε την απαιτούμενη προσοχή και να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε την νομιμότητα μιας επιχείρησης ώστε να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης.

νόμιμη εταιρεία επιχείρηση

1. Ελέγξτε το Registration Status της Εταιρείας

Κάθε χώρα διαθέτει έναν οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την καταχώριση των επιχειρήσεων. Κατά τη διαδικασία της καταχώρισης, τα στοιχεία μιας εταιρείας γίνονται δημόσια προσβάσιμα, ώστε να μπορεί να τα βλέπει ο οποιοσδήποτε. Εάν υποψιάζεστε ότι μια επιχείρηση δεν είναι νόμιμη, μπορείτε να κάνετε τον σχετικό έλεγχο.

Δείτε επίσης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται στο AI

Ανακαλύψτε τη χώρα όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, βρείτε τον οργανισμό που ασχολείται με την καταχώριση επιχειρήσεων εκεί, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού και αναζητήστε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα να είναι απάτη. Από την άλλη μεριά, εάν η εταιρεία υπάρχει στον κατάλογο, ενημερωθείτε για το χρονικό διάστημα λειτουργίας της. Η καταχώριση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μια επιχείρηση είναι νόμιμη.

2. Ελέγξτε το ιστορικό της εταιρείας και το χρονικό διάστημα λειτουργίας της

Συχνά, οι παράνομες επιχειρήσεις καταχωρούνται και εξαφανίζονται μετά από λίγους μόνο μήνες λειτουργίας και παραπλανητικών πρακτικών. Γνωρίζοντας το χρονικό διάστημα ύπαρξης μιας εταιρείας μπορείτε να καταλάβετε περισσότερα για την επιχείρηση.

Για να διαπιστώσετε την ημερομηνία του domain registration, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο WHOIS ή άλλες πηγές πληροφοριών WHOIS για να βρείτε τα σχετικά στοιχεία. Αν το domain έχει καταχωρηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η επιχείρηση είναι αξιόπιστη και σταθερή. Ωστόσο, αν η επιχείρηση λειτουργεί μόνο για λίγους μήνες, ίσως δεν είναι καλό να την εμπιστευτείτε.

νόμιμη εταιρεία επιχείρηση
Πώς να καταλάβετε αν μια επιχείρηση είναι νόμιμη;

3. Ελέγξτε την παρουσία της εταιρείας στα Social Media

Στις μέρες μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης, αφού οι περισσότεροι χρήστες έχουν λογαριασμό σε τουλάχιστον ένα από αυτά. Επομένως, για να μπορέσει μια επιχείρηση να προσεγγίσει περισσότερους πιθανούς πελάτες, πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι περισσότερες αξιόπιστες εταιρείες, όντως, είναι ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, αν θέλετε να αγοράσετε κάτι από μια online εταιρεία, πρέπει να δείτε τα social media της. Αν δεν διαθέτει λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι. Αντίθετα, μια εταιρεία με ισχυρή παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα και μεγάλο αριθμό ακολούθων πιθανόν να είναι αξιόπιστη (αν και αυτό δεν ισχύει πάντα).

4. Ελέγξτε εάν η επιχείρηση έχει φυσική παρουσία

Η ύπαρξη ενός φυσικού γραφείου προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία και νομιμότητα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επαληθεύσετε εάν η εταιρεία έχει φυσική παρουσία.

Αναζητήστε τη διεύθυνση της εταιρείας στον ιστότοπό της. Αν τη βρείτε, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το όνομα και τη διεύθυνση της επιχείρησης. Αν δεν βρείτε καμία καταχώριση για την εταιρεία τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν παρουσία στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Για ποιους λόγους χρειάζεται βαθμολογία η επιχείρησή σας;

Σε αυτήν την περίπτωση, επισκεφθείτε τη διεύθυνση που αναγράφεται στον ιστότοπο ή επικοινωνήστε με μια τοπική επιχείρηση για να επιβεβαιώσετε ότι η διεύθυνση που αναγράφεται, ανήκει όντως στην εν λόγω εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και νόμιμες επιχειρήσεις που δεν έχουν φυσικό γραφείο. Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα με προσωπικό που εργάζεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο, η παρουσία ενός πραγματικού γραφείου σίγουρα προσθέτει στη νομιμότητα μιας διαδικτυακής επιχείρησης.

νομιμότητα επιχείρησης
Πώς να καταλάβετε αν μια επιχείρηση είναι νόμιμη;

5. Δείτε κριτικές άλλων

Η αξιολόγηση των σχολίων από πρόσφατους αγοραστές μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το πόσο αξιόπιστη είναι μια επιχείρηση. Ρίξτε μια ματιά στην καταχώριση της επιχείρησης και ανακαλύψτε τι λένε άλλοι για την εμπειρία τους. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε κριτικές σχετικά με την εταιρεία σε αξιόπιστες ιστοσελίδες κριτικών, όπως το Trustpilot.

Εάν οι αξιολογήσεις είναι θετικές, αυτό υποδηλώνει ότι η επιχείρηση έχει καλή φήμη μεταξύ των αγοραστών. Ωστόσο, αν οι κριτικές είναι κυρίως αρνητικές και υπάρχουν πολλά παράπονα, πρέπει να αποφύγετε την αγορά προϊόντων ή τη χρήση υπηρεσιών της εν λόγω εταιρείας.

Εάν δεν βρείτε κριτικές σχετικά με την επιχείρηση, τότε η εταιρεία ίσως είναι καινούρια. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μην την εμπιστευτείτε αμέσως.

6. Ελέγξτε για ασυμφωνίες και λάθη στον ιστότοπο

Οι επιχειρήσεις που στοχεύουν στην εξαπάτηση των ανθρώπων δεν επενδύουν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστότοπων. Αντ’ αυτού, αντλούν περιεχόμενο από άλλους ιστότοπους και το αναρτούν στον δικό τους ιστότοπο. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.

Συνεπώς, η αναζήτηση σφαλμάτων σε έναν ιστότοπο, όπως γραμματικά λάθη, αναφορές σε άλλες εταιρείες στην πολιτική απορρήτου και ασάφεια στους όρους και τις προϋποθέσεις, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας ψεύτικης επιχείρησης.

Εάν εντοπίσετε τα παραπάνω σημάδια, σημαίνει ότι η επιχείρηση μάλλον δεν είναι νόμιμη.

7. Ελέγξτε την πολιτική επιστροφής χρημάτων και τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής

Οι αξιόπιστες επιχειρήσεις συνήθως αποδέχονται ευρέως αποδεκτές μεθόδους πληρωμής. Εάν η εταιρεία απαιτεί να πληρώνετε με κρυπτονομίσματα και δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες, όπου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων, τότε πιθανότατα πρόκειται για απάτη.

Δείτε επίσης: Το email εξακολουθεί να είναι το πιο ευάλωτο εργαλείο στην επιχείρησή σας

Είναι σημαντικό η εταιρεία να έχει μια ξεκάθαρη πολιτική επιστροφής χρημάτων. Αυτό επιτρέπει στους αγοραστές, που δεν είναι ικανοποιημένοι με το προϊόν, να λαμβάνουν έγκαιρα τα χρήματά τους.

νομιμότητα επιχείρησης

8. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Εάν εξακολουθείτε να είστε καχύποπτοι για την επιχείρηση και τη λειτουργία της, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, που θα κάνει την έρευνα για εσάς.

Οι εν λόγω υπηρεσίες σάς κάνουν μια εις βάθος ανάλυση της εταιρείας και των λειτουργιών της, ιδιαίτερα της οικονομικής της κατάστασης και του επιχειρηματικού της μοντέλου. Η κατοχή αυτών των πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την επιχείρηση ή όχι.

Η νομιμότητα μιας επιχείρησης είναι ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από την απόφαση συνεργασίας ή αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών. Μια παράνομη επιχείρηση μπορεί να σας εκθέσει σε κίνδυνο κλέβοντας προσωπικά στοιχεία ή χρήματα. Αντιθέτως, μια νόμιμη επιχείρηση προσφέρει την εγγύηση ότι όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Επομένως, πρέπει πάντα να κάνετε καλή έρευνα και να επαληθεύετε τη νομιμότητα μιας επιχείρησης πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Πηγή: www.makeuseof.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS