ΑρχικήsecurityChipMixer: Οι αρχές στόχευσαν την crypto mixing υπηρεσία για ξέπλυμα χρημάτων

ChipMixer: Οι αρχές στόχευσαν την crypto mixing υπηρεσία για ξέπλυμα χρημάτων

Μια διεθνής αστυνομική επιχείρηση κατέσχεσε υποδομές και assets της crypto mixing υπηρεσίας “ChipMixer“, η οποία λέγεται ότι χρησιμοποιείται από hackers, συμμορίες ransomware και άλλους απατεώνες για ξέπλυμα χρημάτων.

ChipMixer crypto mixing

Η επιχείρηση διεξήχθη από την Europol σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες (FBI) και τη Γερμανία (BKA). Οι αρχές κατέσχεσαν δεδομένα 7 TB, τέσσερις διακομιστές και crypto αξίας 46,5 εκατομμυρίων δολαρίων (Bitcoin).

Δείτε επίσης: Microsoft: Επιδιορθώνει zero-day που χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις ransomware

Η υπηρεσία ChipMixer είναι μία από τις μεγαλύτερες crypto mixing πλατφόρμες που λειτουργεί στο dark web από το 2017. Επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέπουν τα χρήματά τους σε μη ανιχνεύσιμα “chips”, τα οποία στη συνέχεια εξαργυρώνονται σε “καθαρές” διευθύνσεις crypto που μπορούν να μετατραπούν σε χρήματα FIAT.

Η κατάσχεση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των Tor dark web servers της υπηρεσίας, εμποδίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας. Οι επισκέπτες θα βλέπουν τώρα ένα banner κατάσχεσης από την Federal Criminal Police Office Bundeskriminalamt (BKA) της Γερμανίας.

Οι crypto mixing πλατφόρμες είναι, επίσης, γνωστές ως “tumblers“. Λαμβάνουν digital assets από τους χρήστες και τα προσθέτουν σε ένα τεράστιο cryptocurrency pool που περιέχει νομίσματα άλλων ανθρώπων. Αυτά τα νομίσματα στη συνέχεια “αναμιγνύονται” ανακατεύοντας το κρυπτονόμισμα μεταξύ πολλών νέων wallet addresses. Έτσι, ενισχύεται το απόρρητο και η ανωνυμία των συναλλαγών και των κατόχων κρυπτονομισμάτων. Για αυτήν τη δραστηριότητα, η υπηρεσία λαμβάνει μια αμοιβή.

Δείτε επίσης: Η ομάδα hacking ALPHV ισχυρίζεται ότι έχει παραβιάσει την Ring

ξέπλυμα χρημάτων

Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και νόμιμα, αλλά κατά βάση χρησιμοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Επιλέγουν αυτές τις υπηρεσίες για να αποφύγουν την ταυτοποίηση και τη δίωξη.

Η έρευνα για την υπηρεσία (ChipMixer) δείχνει ότι η πλατφόρμα μπορεί να διευκόλυνε το ξέπλυμα 152.000 Bitcoin (αξίας περίπου 2,73 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες εκτιμήσεις) σε crypto assets“, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Europol.

Ένα μεγάλο μερίδιο αυτού συνδέεται με αγορές dark web, ομάδες ransomware, παράνομη διακίνηση αγαθών, προμήθεια υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και κλεμμένα crypto assets“.

Οι ομάδες ransomware που επιβεβαιώθηκε ότι χρησιμοποίησαν την υπηρεσία ChipMixer για να “νομιμοποιήσουν” τα παράνομα έσοδά τους, περιλαμβάνουν τις LockBit, Zeppelin, Mamba, SunCrypt, και Dharma.

Το ξέπλυμα χρημάτων ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι η διαδικασία απόκρυψης παράνομης δραστηριότητας με τη μετατροπή παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων σε νόμιμα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη συγκάλυψη παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων και την προστασία των εγκληματιών από τη δίωξη. Τα τελευταία χρόνια, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει γίνει όλο και πιο εξελιγμένη και δύσκολα ανιχνεύσιμη.

Δείτε επίσης: Οι κυβερνοκατάσκοποι YoroTrooper στοχεύουν πρεσβείες της ΕΕ

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο κύριος χειριστής της ChipMixer έχει ταυτοποιηθεί και το FBI βρίσκεται ήδη σε ανθρωποκυνηγητό για να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Μάλιστα, προσφέρεται ανταμοιβή μέσω του προγράμματος “Rewards for Justice” του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS