ΑρχικήyoutubeΑστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη

Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη

Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής, πλάτους περίπου 2 μέτρων, πέρασε σήμερα από τη Γη σε απόσταση πέντε φορές πιο κοντά από την τροχιά των δορυφόρων GPS.

Δείτε επίσης: NASA: Ο αστεροειδής 2023 DW μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046
Αστεροειδής

Ο μικρός αστεροειδής με την ονομασία C9FMVU2 ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης (7 Σεπτεμβρίου), λίγες ώρες πριν πλησιάσει τη Γη στην πλησιέστερη απόσταση του. Στις 10:25 π.μ. ο αστεροειδής πέρασε από τον πλανήτη σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων — περίπου το 1% της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Για σύγκριση, οι δορυφόροι του αστερισμού GPS των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για πλοήγηση και εντοπισμό θέσης βρίσκονται σε τροχιά σε υψόμετρο 20.200 χλμ.

Επειδή ο αστεροειδής είναι τόσο μικρός δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA) σε μια ανάρτησή του την Πέμπτη στο X. Εάν ο αστεροειδής συγκρουστεί με τον πλανήτη, θα καεί απλά στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή μπάλα φωτιάς. Πιθανώς ορισμένα μικρά κομμάτια θα έπεφταν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Richard Moissl, επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της ESA, το πέρασμα θα επηρεάσει σημαντικά την τροχιά του αστεροειδούς λόγω της βαρύτητας της Γης.

Δείτε ακόμα: Αστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Σύμφωνα με την ESA, το C9FMVU2 ήταν πολύ μικρό για να γίνει αντιληπτό από ερασιτέχνες αστρονόμους.

απόσταση

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 30.000 αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη. Αυτοί οι διαστημικοί βράχοι αυξάνονται σε μέγεθος καθώς πλησιάζουν την τροχιά μας. Από αυτά, περίπου 2.300 θεωρούνται πιθανώς επικίνδυνα, σύμφωνα με τη NASA.

Ένας αστεροειδής πρέπει να έχει πλάτος μεγαλύτερο από 140 μέτρα και να ακολουθεί μια τροχιά που τον οδηγεί σε απόσταση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Σελήνης από τη Γη, προκειμένου να λάβει την επίσημη ετικέτα “δυνητικά επικίνδυνος”. Ακόμη και πολύ μικρότεροι αστεροειδείς, θα προκαλούσαν σοβαρή καταστροφή εάν χτυπούσαν τον πλανήτη. Για παράδειγμα, το κύμα πίεσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση του μοναδικού αστεροειδούς της Τσελιάμπινσκ, πλάτους 20 μέτρων, που εξερράγει στον ουρανό πάνω από τη νότια Ρωσία το 2013, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χιλιάδες παράθυρα και τραυμάτισε περίπου 1.400 άτομα από τα σπασμένα γυαλιά που εκσφενδονίστηκαν στον αέρα.

Δείτε επίσης: Κολοσσιαίος αστεροειδής θα έρθει πιο κοντά στη Γη απ’ ό,τι έχει έρθει ποτέ το φεγγάρι

Επομένως, οι αστρονόμοι εργάζονται ακούραστα για να χαρτογραφήσουν τον πληθυσμό των διαστημικών πετρωμάτων κοντά στον πλανήτη μας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η ανθρωπότητα δεν θα κινδυνεύσει από μια απρόβλεπτη σύγκρουση. Σε περίπτωση που ένας ενδεχομένως επικίνδυνος βράχος βρισκόταν προς σύγκρουση με τη Γη, οι διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες θα προσπαθούσαν να αποκλίνουν τον πλησιέστερο αστεροειδή με μια αποστολή παρόμοια με αυτή του διαστημικού σκάφους Double Asteroid Redirection Test (DART) της NASA, το οποίο πέρυσι μετέβαλε με επιτυχία την τροχιά του μικρού αστεροειδούς Δήμορφος.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS