ΑρχικήsecurityΕίναι οι έξυπνες πόλεις απειλή για το απόρρητο των δεδομένων;

Είναι οι έξυπνες πόλεις απειλή για το απόρρητο των δεδομένων;

Αποτελεί η ανάδυση των έξυπνων πόλεων απειλή για το απόρρητο των δεδομένων;

Καθώς οι πόλεις σε όλο τον κόσμο, από τη Σιγκαπούρη έως το Άμστερνταμ, αγκαλιάζουν μια ανερχόμενη τάση στο δομημένο περιβάλλον τους: Έξυπνες πόλεις. Αυτός ο νέος τρόπος ζωής αξιοποιεί και ενσωματώνει τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους ανθρώπους και τις υποδομές του με μια πρωτοφανή ικανότητα. Το μέλλον είναι εδώ – υποδεχτείτε το με ανοιχτές αγκάλες!

Καθώς οι έξυπνες πόλεις αναδύονται με ταχείς ρυθμούς, μια σημαντική ανησυχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Για να λειτουργήσουν σωστά αυτές οι σύγχρονες μητροπόλεις, πρέπει να συλλέγουν εκτεταμένες ποσότητες δεδομένων – το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πώς αυτές οι πληροφορίες θα επηρεάσουν τους πολίτες που ζουν σε αυτές τις πόλεις και αν μπορεί πράγματι να διατηρηθεί η πραγματική ιδιωτικότητα των δεδομένων σε αυτές.

Δείτε επίσης: Ρώσοι hacktivists αναπτύσσουν νέο AresLoader malware μέσω decoy installers

Καθορισμός απορρήτου δεδομένων

Το απόρρητο των δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προστασίας των δεδομένων, δίνοντας έμφαση στα κατάλληλα μέτρα συλλογής, αποθήκευσης, χρήσης, προσβασιμότητας και ασφάλειας που λαμβάνονται κατά τον χειρισμό προσωπικών πληροφοριών. Δεν είναι απλώς μια έννοια, αλλά μάλλον ένα σύνολο πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται από οργανισμούς και κυβερνήσεις για την ασφάλεια ιδιωτικών δεδομένων, όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών ή διευθύνσεις. Αυτά είναι γνωστά ως προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες (PII).

Σήμερα, παράγουμε έναν ασύλληπτο όγκο δεδομένων. Από τους φορητούς υπολογιστές μέχρι τα tablet, τα smartphones και τα οχήματα που οδηγούμε – είναι σχεδόν πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε πόσα παράγουν οι άνθρωποι κάθε μέρα.

Δείτε επίσης: Το νέο malware MacStealer κλέβει data και password από συστήματα macOS

Πώς οι έξυπνες πόλεις αξιοποιούν τα δεδομένα

Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα στα έξυπνα σπίτια μας μεταφέρεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: σε μια ολόκληρη πόλη. Οι έξυπνες πόλεις βασίζονται σε πολυάριθμες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, κάμερες και άλλες λύσεις λογισμικού και hardware. Για να απαριθμήσουμε μερικές από αυτές:

  • IoT
  • AI
  • Machine learning
  • Computer vision (CV)
  • Big data
  • Smartphones
  • 5G
  • Blockchain
  • Camera with facial recognition

Οι έξυπνες πόλεις αξιοποιούν τα δεδομένα που συλλέγονται από τεχνολογίες αιχμής για να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των αστικών τους τοπίων. Από τη διαχείριση των αποβλήτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση έως τα απορρίμματα- αυτές οι καινοτόμες λύσεις μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο που παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις λειτουργίες της πόλης.

Κίνδυνοι απορρήτου δεδομένων σε μια έξυπνη πόλη

Οι έξυπνες πόλεις αποτελούν κόμβο ανάπτυξης και ευκαιριών που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αξιοποιώντας το βιογραφικό σημείωμα μέσω καμερών, η πρόληψη του εγκλήματος δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και αναπόφευκτη. Παρομοίως, η τεχνολογία blockchain προσφέρει στις κυβερνήσεις έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη σύναψη έξυπνων συμβάσεων με τρίτους, ενώ οι αισθητήρες RFID παρέχουν ενισχυμένο έλεγχο πρόσβασης σε μεγάλα δημόσια κτίρια. Συνολικά, αυτές οι εξελίξεις ξεκλειδώνουν τεράστιες δυνατότητες για την επιτυχία των πόλεων!

Αν και τα πλεονεκτήματα των έξυπνων πόλεων είναι αναμφισβήτητα, πρέπει να ληφθεί υπόψη μια σημαντική παρατήρηση: η προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων. Οι έξυπνες πόλεις βασίζονται στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, οδηγώντας έτσι σε μια σειρά πιθανών απειλών.

Κατάχρηση επιτήρησης

Παρόλο που η τεχνολογία έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η κυβερνητική παρακολούθηση είναι κάτι από το οποίο θα πρέπει σίγουρα να μείνουμε μακριά. Η τεχνολογία των έξυπνων πόλεων αποτελείται από αισθητήρες και κάμερες τόσο εξελιγμένες που μπορούν να παρακολουθούν τις ενέργειες των ανθρώπων, τις συνομιλίες με άλλους, καθώς και τις κινήσεις τους.

Το IoT γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στον τομέα του λιανικού εμπορίου, και μαζί του έρχεται και η επιτήρηση σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Οι λιανοπωλητές μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις συμπεριφορές και τα μοτίβα των αγοραστών για να συλλέγουν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη δημιουργία στρατηγικών marketing – ενώ αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, οι πελάτες είναι πιθανό να αισθάνονται άβολα κάτω από έναν τέτοιο έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, τα καταστήματα θα μπορούσαν εύκολα να βρεθούν να χάνουν, καθώς οι πελάτες μένουν μακριά από τέτοιου είδους παρεμβατικά περιβάλλοντα.

Δείτε επίσης: Apple: Διορθώνει το WebKit zero-day που αποκαλύφθηκε σε παλαιότερα iPhone

έξυπνες πόλεις

Παραβιάσεις δεδομένων και απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Καθώς το ψηφιακό τοπίο εξελίσσεται, αυξάνονται και οι πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια και την προστασία. Οι έξυπνες πόλεις που συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, βιομετρικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία για τους πολίτες τους αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις- τέτοια περιστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας και άλλες κακόβουλες πράξεις με εκτεταμένες συνέπειες για τους επηρεαζόμενους. Επενδύοντας σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, οι έξυπνες πόλεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτά τα ζωτικής σημασίας σύνολα δεδομένων παραμένουν ασφαλή από αδίστακτους παράγοντες.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, οι πολίτες μπορεί να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για τη συλλογή τόσων προσωπικών δεδομένων από την κυβέρνηση. Ο φόβος αυτός επιδεινώνεται μόνο από το γεγονός ότι οι παραβιάσεις δεδομένων γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες λόγω των εξελιγμένων προσπαθειών παραβίασης από κακόβουλα άτομα – γεγονός που μπορεί να κάνει τους πολίτες να χάσουν την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησής τους να προστατεύει την ασφάλεια και την ιδιωτική τους ζωή.

Είναι δυνατόν οι έξυπνες πόλεις να διασφαλίσουν πλήρως τις προσωπικές πληροφορίες των πολιτών

Παρά την πληθώρα των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι έξυπνες πόλεις, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα που συνοδεύουν την αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών. Τα ζητήματα αυτά μπορεί να παρακινήσουν ακόμη και τους πολίτες να αντιταχθούν στις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης τους. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας για όσους είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη συντήρηση αυτών των σύγχρονων αστικών κέντρων να αξιολογούν προσεκτικά κατά πόσον μπορούν να προστατεύσουν το απόρρητο των δεδομένων των πολιτών κατά την έναρξη διαφόρων πρωτοβουλιών.

Όσοι διαχειρίζονται αυτές τις εκσυγχρονισμένες πόλεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της ιδιωτικότητας των δεδομένων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πρωταρχικής σημασίας για την αποστολή τους.

Πηγή πληροφοριών: hackernoon.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS