ΑρχικήHow ToΠώς να προστατεύσετε το έξυπνο σπίτι και τις IoT συσκευές σας;

Πώς να προστατεύσετε το έξυπνο σπίτι και τις IoT συσκευές σας;

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, το έξυπνο σπίτι έχει γίνει ένας προορισμός για αρκετούς ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Αυτή η τεχνολογική επανάσταση, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζει και αλληλεπιδρά κανείς με το σπίτι του. Ωστόσο, καλωσορίζοντας το Internet of Things (IoT) και κάνοντας το σπίτι σας “έξυπνο”, θέτετε τον εαυτό σας και το σπίτι σας σε πολλούς κινδύνους.

Ένα connected home διευκολύνει τη ζωή σας, αλλά υπάρχει κίνδυνος να γίνετε θύματα κυβερνοεπιθέσεων. Οι χάκερ μπορούν να κλέψουν και να καταχραστούν τα προσωπικά και τραπεζικά σας στοιχεία, καθώς και να αποκτήσουν έλεγχο των έξυπνων συσκευών σας, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων καμερών και μικροφώνων. Οι έξυπνες συσκευές όπως έξυπνα ηχεία και τηλεοράσεις αποτελούν σημεία εισόδου για εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

έξυπνο σπίτι

Αν επενδύετε στη δημιουργία ενός έξυπνου σπιτιού, θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε λίγο χρόνο και ενέργεια για να το διατηρήσετε ασφαλές.

Δείτε επίσης: Οι έξυπνες λάμπες Wiz κρατούν ασφαλές το σπίτι σας

Ας δούμε μερικά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία:

Ρυθμίστε σωστά το router σας

Το Wi-Fi router σας είναι η πόρτα για το έξυπνο σπίτι σας και θα πρέπει να προστατεύεται από κυβερνοεγκληματίες. Η δημιουργία ενός πιο ασφαλούς έξυπνου σπιτιού ξεκινά από το router σας. Αυτό συνδέει όλες τις συσκευές σας IoT.

έξυπνο σπίτι

Ακολουθήστε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές για να ρυθμίσετε έναν ασφαλή router:

1.Αλλάξτε το προεπιλεγμένο όνομα του router

Μη χρησιμοποιείτε το προεπιλεγμένο όνομα του router σας που συνήθως είναι η μάρκα και το μοντέλο του. Αν αποκαλυφθούν αυτά τα στοιχεία, μπορεί κάποιος να βρει τα προεπιλεγμένα στοιχεία σύνδεσης και να έχει πρόσβαση στο έξυπνο οικιακό σας δίκτυο. Συνεπώς, αλλάξτε το όνομα του router σας. Να είστε δημιουργικοί στην επιλογή του ονόματος, αλλά μην αποκαλύψετε προσωπικές πληροφορίες.

2.Αλλάξτε κωδικό πρόσβασης

Για να κάνετε τον κωδικό πρόσβασης του router πιο ασφαλή, χρησιμοποιήστε έναν πολύπλοκο κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν random password generator για να δημιουργήσετε ένα δύσκολο password.

3.Χρησιμοποιήστε το υψηλότερο επίπεδο κρυπτογράφησης

Τέλος, χρησιμοποιήστε την υψηλότερη δυνατή κρυπτογράφηση. Αν ο δρομολογητής σας υποστηρίζει μόνο τα πρωτόκολλα WPA ή WEP, ίσως είναι καιρός να τον αναβαθμίσετε.

Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό δίκτυο WiFi για συσκευές IoT

Πολλά σύγχρονα routers σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό δίκτυο για τις συσκευές IoT σας, το οποίο μπορεί να προστατεύσει το κύριο δίκτυό σας από δυνητικές απειλές. Αυτό σημαίνει πως άλλα άτομα όπως συγγενείς, φίλοι ή επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν σε ένα ξεχωριστό δίκτυο, που δεν θα έχει σχέση με τις IoT συσκευές σας.

Το τοπικό έξυπνο οικιακό σας δίκτυο θα είναι προσβάσιμο μόνο από εσάς. Έτσι, αν οι χάκερ καταφέρουν να διεισδύσουν στο έξυπνο δίκτυο, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καμία από τις πιο σημαντικές συσκευές σας, όπως το φορητό υπολογιστή ή το smartphone σας.

Παρακολούθηση του δικτύου σας

Αν σας ανησυχεί η ασφάλεια του δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα, όπως το Wireless Network Watcher, για να παρακολουθείτε μη αυτόματα ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες με το Wi-Fi σας. Έτσι θα μπορείτε να διασταυρώσετε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο με τις συσκευές που ανήκουν σε εσάς.

IoT
Πώς να προστατεύσετε το έξυπνο σπίτι και τις IoT συσκευές σας;

Χρησιμοποιήστε γενικά ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Σημαντικός δεν είναι μόνο ο κωδικός πρόσβασης του WiFi router. Οι συσκευές IoT απαιτούν να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό και να συνδεθείτε για να τις χρησιμοποιήσετε. Συνήθως, αυτές οι συσκευές διαθέτουν αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά όπου απαιτούνται αυτά τα διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μοναδικά credentials για κάθε λογαριασμό και συσκευή IoT, έτσι ώστε αν ο κωδικός πρόσβασης μιας συσκευής παραβιαστεί, οι άλλες να παραμείνουν ασφαλείς.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε πολλούς διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης, κάτι που είναι δύσκολο. Μια καλή λύση είναι η χρήση ενός εργαλείου διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει απεριόριστους μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, να δημιουργήσει νέους και ακόμη και να τους συγχρονίσει μεταξύ διαφόρων συσκευών.

Δείτε επίσης: Bing AI: Ενημερώσεις που το καθιστούν εξυπνότερο

Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες που δεν χρησιμοποιείτε

Πολλές συσκευές IoT μπορούν να ελεγχθούν απομακρυσμένα από οπουδήποτε στον κόσμο. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές μόνο στο Wi-Fi του σπιτιού σας, απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη πρόσβαση.

Επίσης, τα έξυπνα ηχεία έχουν συνδεσιμότητα Bluetooth εκτός από Wi-Fi. Αν δεν το χρησιμοποιείτε, κλείστε το.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν φωνητικό έλεγχο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το χρησιμοποιούν. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα.

Σε περίπτωση παραβίασης, ένα ενεργό μικρόφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσει τις συνομιλίες σας.

Απενεργοποιώντας τέτοιες λειτουργίες, μειώνετε τις πιθανές εισόδους ενός χάκερ στο έξυπνο σπίτι σας.

IoT συσκευές

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων αποτελεί ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. Κατά τη σύνδεση στη συσκευή IoT σας, απαιτείται η παροχή ενός extra κωδικού πέρα από τον κανονικό κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε. Αυτός ο extra κωδικός είναι συνήθως ένας κωδικός επαλήθευσης μιας χρήσης, που θα σταλεί στο τηλέφωνό ή τη διεύθυνση email σας, επιβεβαιώνοντας ότι εσείς είστε το άτομο που συνδέεται.

Οι περισσότερες έξυπνες συσκευές προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα από προεπιλογή. Στην περίπτωση που δεν ισχύει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές τρίτων, όπως το Google Authenticator, για να ενεργοποιήσετε το 2FA.

Ενημερώστε τακτικά τις συσκευές σας

Αν γνωρίζετε κάποιες βασικές πρακτικές ασφαλείας για τις ηλεκτρονικές συσκευές, τότε θα ξέρετε ότι η τακτική ενημέρωσή τους είναι απαραίτητη. Είναι πιθανόν να μην γίνονται αυτόματα ενημερώσεις στο firmware του Wi-Fi router.

Ωστόσο, αυτές οι ενημερώσεις είναι σημαντικές για τη βελτίωση της ασφάλειας του δικτύου σας. Για να είστε ασφαλείς, ελέγξτε μη αυτόματα για νέες ενημερώσεις κάθε λίγους μήνες. Αν υπάρχουν ενημερώσεις firmware που πρέπει να εγκατασταθούν, κάντε το χωρίς καθυστέρηση.

Ομοίως, πολλές συσκευές IoT και οι εφαρμογές τους δεν ενημερώνονται αυτόματα, οπότε χρειάζεται να το κάνετε εσείς. Μη χάνετε χρόνο!

Δείτε επίσης: Είναι οι έξυπνες πόλεις απειλή για το απόρρητο των δεδομένων;

IoT
Πώς να προστατεύσετε το έξυπνο σπίτι και τις IoT συσκευές σας;

Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW)

Αν και το router σας έχει ένα ενσωματωμένο τείχος προστασίας, μπορεί να μην προσφέρει αρκετή ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παραδοσιακά τείχη προστασίας δεν διαθέτουν σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως είναι το σύστημα πρόληψης εισβολής (IPS), η προστασία από κακόβουλο λογισμικό, το φιλτράρισμα περιεχομένου, το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) κλπ.

Ένα τείχος προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW) είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα δικτύου που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός παραδοσιακού τείχους προστασίας με άλλες λειτουργίες ασφαλείας. Ένα NGFW μπορεί να εντοπίσει και να προστατεύσει από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Τα τείχη προστασίας επόμενης γενιάς είναι μια αρκετά ακριβή επένδυση, αλλά αξίζει. Η ασφάλεια του έξυπνου σπιτιού σας θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα.

Εξάλλου, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα για τις συσκευές, μπορείτε σίγουρα να ξοδέψετε λίγο επιπλέον για να τις ασφαλίσετε.

Με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, οι έξυπνες οικιακές συσκευές σας μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλή και βολική προσθήκη για το νοικοκυριό σας.

Μην αγνοείτε την ασφάλεια και χαρείτε το έξυπνο σπίτι σας!

Πηγή: www.computer.org

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS