ΑρχικήHow ToΠοιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Η ασύρματη δικτύωση (Wireless) έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και οι τύποι ασφαλείας στα routers έχουν επίσης γίνει ισχυρότερα. Η κατανόηση του τύπου ασφαλείας που χρησιμοποιεί το router σας μπορεί να σας βοηθήσει να το ασφαλίσετε καλύτερα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Γνωρίζετε ότι η σύνδεση Wi-Fi σας βασίζεται σε έναν από τέσσερις μοναδικούς τύπους ασφαλείας; Μην ξεγελιέστε από τις παραλλαγές- είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιος τύπος προστατεύει το δίκτυό σας. Εξάλλου, δεν προσφέρουν όλοι οι τύποι την ίδια προστασία!

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους τέσσερις διαφορετικούς τύπους ασφαλείας Wi-Fi router και ας καθορίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος για εσάς.

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;
Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Ποιοι είναι οι 4 τύποι ασφαλείας router;

Με τέσσερις διαφορετικές επιλογές ασφαλείας Wi-Fi, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλες ίσες όταν αξιολογείτε την ασφάλεια του router σας.

1. Wired Equivalent Privacy (WEP)

Το WEP είναι ένας τύπος ασφαλείας παλαιάς σχολής που υπάρχει από το 1997. Χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλά παλαιότερα router, αλλά δυστυχώς είναι το λιγότερο ασφαλές πρωτόκολλο σε σύγκριση με όλα τα άλλα. Στον σύγχρονο κόσμο, το WEP απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα νεότερα μέτρα και τεχνολογίες ασφαλείας.

Δείτε επίσης: Apple: Θα καθυστερήσει την παραγωγή των WiFi chips

2. Wi-Fi Protected Access (WPA)

Ως αποτέλεσμα των ευπαθειών που ανακαλύφθηκαν στο WEP, το WPA αναδείχθηκε ως ο πιο προηγμένος αντικαταστάτης του για τα router. Περιέχει αρκετά πρόσθετα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ασφαλέστερο από τον προκάτοχό του, όπως το Temporal Key Integrity Protocol (TKIP). Πρόκειται για ένα δυναμικό κλειδί 128 bit, το οποίο καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παραβίαση σε σύγκριση με το στατικό αμετάβλητο κλειδί του WEP.

Επιπλέον, αναδείχθηκε το Message Integrity Check, το οποίο σαρώνει για τυχόν κακόβουλα τροποποιημένα πακέτα που αποστέλλονται από χάκερ.

3. Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2)

Το WPA2 είναι η τελευταία εξέλιξη της ασύρματης ασφάλειας, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του, το WPA. Ενισχύει την προστασία δεδομένων με την εισαγωγή του Counter Mode Cipher Block Chaining Message Authentication Code Protocol (CCMP) ως αναβάθμιση του TKIP. Κατά συνέπεια, το router σας διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες κρυπτογράφησης και μεγαλύτερη συνολική ισχύ κυβερνοασφάλειας.

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;
Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Αφού κυριάρχησε στην αγορά από το 2004, το WPA2 αντικαθίσταται από το διάδοχό του, το WPA3. Αυτό το νέο πρωτόκολλο φαίνεται να είναι εξίσου ισχυρό και αξιόπιστο με τον προκάτοχό του.

4. Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3)

Το WPA3 είναι η νεότερη διαθέσιμη τεχνολογία, η οποία εμφανίζεται στους routers που κατασκευάζονται από το 2019 και μετά. Με αυτή τη νέα μορφή έρχεται πιο ισχυρή κρυπτογράφηση στα δημόσια δίκτυα, εμποδίζοντας τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες.

Η σύνδεση σε ένα router WPA3 είναι πιο απλή από ποτέ με συσκευές που δεν διαθέτουν οθόνη και έχει προσθέσει μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις brute force.

Από το 2020, το WPA3 έχει γίνει το υποχρεωτικό πρότυπο ασφαλείας για το Wi-Fi και όλοι οι σύγχρονοι routers και οι συσκευές που χαρακτηρίζονται ως “Wi-Fi Certified” πρέπει να το υποστηρίζουν. Ωστόσο, παρόλο που αυτό είναι πλέον το πρωτόκολλο ασφαλείας, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να καταλάβετε τι πρέπει να γνωρίζετε για το WPA3 προκειμένου να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;
Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Γιατί έχουν σημασία οι τύποι ασφαλείας router;

Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Wi-Fi router σας, προκειμένου να το προστατεύσετε από κακόβουλες επιθέσεις. Τα παλαιότερα πρωτόκολλα τείνουν να είναι πιο ευάλωτα από τα νεότερα αντίστοιχα, καθιστώντας τα πολύ πιο εύκολο στόχο για τους χάκερ. Υπάρχουν δύο βασικές εξηγήσεις για τους οποίους οι παλαιότερες εκδόσεις υστερούν σε ισχύ σε σύγκριση με τις σύγχρονες:

Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, κατέστη σαφές ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας router των προηγούμενων ημερών άφηναν τα δίκτυα ευάλωτα σε κακόβουλες επιθέσεις. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων πρωτοκόλλων που σχεδιάστηκαν για την άμυνα κατά αυτών των εκμεταλλεύσεων – κάτι στο οποίο οι παλαιότερες εκδόσεις εξακολουθούν να είναι ευάλωτες.

Με την πάροδο των ετών, οι χάκερ είχαν πολύ χρόνο να εκμεταλλευτούν την ασφάλεια του WEP λόγω της εκτεταμένης ύπαρξής του. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντατικής έρευνας και εργασίας, σήμερα έχει γίνει ένα παρωχημένο πρωτόκολλο από άποψη ασφάλειας για το router σας.

Πώς να μάθετε ποιος είναι ο τύπος ασφαλείας του router σας

Κατανοώντας τη σημασία της ασφάλειας των συνδέσεων και γιατί τα παλαιότερα πρωτόκολλα δεν παρέχουν τόσο καλή προστασία, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το router σας χρησιμοποιεί τον καλύτερο τύπο.

Δείτε επίσης: Ελάττωμα πρωτοκόλλου WiFi επιτρέπει την παραβίαση της κυκλοφορίας του δικτύου

Έλεγχος του τύπου ασφαλείας router στα Windows 10 και τα Windows 11

Τόσο στα Windows 10 όσο και στα Windows 11, εντοπίστε το εικονίδιο Wi-Fi Connection στη γραμμή εργασιών. Κάντε κλικ σε αυτό και, στη συνέχεια, επιλέξτε Properties κάτω από την ενεργή σύνδεση. Μετακινηθείτε προς τα κάτω για να αποκαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιότητές της, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης Security Type που θα δείξει ποιο πρωτόκολλο χρησιμοποιείται για το δίκτυο Wi-Fi σας.

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Ασφάλεια Wi-Fi router στο macOS: Πώς να μάθετε ποιον τύπο χρησιμοποιείτε

Για τους χρήστες Mac, η διασφάλιση του τύπου ασφαλείας router είναι απλή και απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Option ενώ κάνετε κλικ στο εικονίδιο Wi-Fi στη γραμμή εργαλείων σας – έτσι θα εμφανιστούν όλες οι τρέχουσες ρυθμίσεις δικτύου σας, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τον τύπο ασφαλείας που χρησιμοποιείτε.

Εύρεση τύπου Wi-Fi Security Key χρησιμοποιώντας Android

Καθώς οι κατασκευαστές Android τροποποιούν συχνά το σύστημά τους, η διαδρομή για τον έλεγχο των ρυθμίσεων ασφαλείας router για κάθε μοντέλο μπορεί να διαφέρει ελαφρώς.

Θέλετε να μάθετε τον τύπο ασφαλείας του δρομολογητή σας για ένα smartphone Android; Εύκολο! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στο Settings > Connections και να ανοίξετε το Wi-Fi. Στη συνέχεια, επιλέξτε τον συνδεδεμένο δρομολογητή σας πατώντας στο εικονίδιο Properties. Ορίστε – τώρα θα δείτε τον τύπο ασφαλείας να εμφανίζεται στη λίστα.

Πώς να ελέγξετε τον τύπο ασφαλείας router στο iOS

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενσωματωμένη λειτουργία στο iOS που να επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν την ασφάλεια του router τους. Η καλύτερη προσέγγιση για την παρακολούθηση της ασφάλειας του δικτύου σας είναι είτε με τη χρήση υπολογιστή είτε με απομακρυσμένη σύνδεση στο δρομολογητή μέσω του τηλεφώνου σας.

Ανακαλύψτε και αλλάξτε τον τύπο ασφαλείας Wi-Fi στις ρυθμίσεις του router σας

Κάθε δρομολογητής έχει το δικό του εξατομικευμένο μενού και τις δικές του σελίδες ρυθμίσεων, ωστόσο όλες τείνουν να είναι παρόμοιες. Συνδεθείτε πρώτα στη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας και, στη συνέχεια, μπορείτε να εντοπίσετε την ενότητα Wireless, η οποία θα σας παραθέσει μια ποικιλία τύπων ασφαλείας για να επιλέξετε.

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;
Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Εάν έχετε και δίκτυο Wi-Fi 2,4 GHz και 5 GHz, φροντίστε να προσαρμόσετε το καθένα από αυτά με τη δική του σελίδα ρυθμίσεων.

Εξετάζοντας τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε αν ο τύπος ασφαλείας router είναι ενημερωμένος. Γενικά, η λειτουργία αυτή βρίσκεται σε ένα πτυσσόμενο μενού με διάφορες επιλογές.

Τι να κάνετε στη συνέχεια με την ασφάλεια του Wi-Fi σας

Τώρα που έχετε καθορίσει τον τύπο ασφαλείας του router σας, ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη πορεία δράσης; Σε γενικές γραμμές, αν δεν χρησιμοποιείτε το WPA3, αξιολογήστε τον πιο σύγχρονο τύπο ασφαλείας Wi-Fi που υποστηρίζεται από το router σας. Για να σας διευκολύνουμε να κατανοήσετε και να ακολουθήσετε αυτές τις πληροφορίες, ας αναλύσουμε μια ιδανική τακτική για κάθε περίπτωση.

Τι να κάνετε εάν ο τύπος ασφαλείας σας είναι WPA3

Συγχαρητήρια, αν η σύνδεσή σας λειτουργεί με WPA3! Έχετε το πιο φρέσκο και ασφαλές πρωτόκολλο Wi-Fi που είναι διαθέσιμο σήμερα. Επιπλέον, έχετε τεχνολογία αιχμής που δεν θα χρειαστεί αναβάθμιση για αρκετά ακόμη χρόνια.

Αλλαγές που απαιτούνται σε routers που χρησιμοποιούν ασφάλεια WPA2

Το WPA2 είναι ένα αξιόπιστο πρωτόκολλο, οπότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε αμέσως νέο hardware. Αν όμως σας ενδιαφέρει να μένετε ενήμεροι με τα πιο προηγμένα μέτρα ασφαλείας, τότε αξίζει να εξετάσετε routers που είναι συμβατοί με την τεχνολογία WPA3.

Αν τα χαρακτηριστικά του WPA3 σας ενδιαφέρουν, ίσως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε το router σας. Με αυτή την τεχνολογία εγκατεστημένη στο σύστημά σας για τα επόμενα χρόνια, μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι η ασύρματη ασφάλειά σας θα προστατεύεται.

Πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα δρομολογητή με WEP ή WPA;

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Εάν το δίκτυό σας είναι είτε WEP είτε WPA (χωρίς αριθμούς μετά από αυτό), τότε είστε ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις. Για να προστατευτείτε, αναβαθμίστε αμέσως σε ένα router συμβατό με το πολύ πιο ασφαλές και αξιόπιστο WPA2 ή την προηγμένη ασφάλεια του WPA3.

Η επαλήθευση της ρύθμισης του router σας στον υψηλότερο τύπο ασφαλείας θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ανατρέξτε στις οδηγίες για το τρέχον router σας και δείτε αν μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του. Εάν όχι, ίσως είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα νέο το συντομότερο δυνατό.

Ευτυχώς, οι περισσότερες οικονομικές επιλογές υποστηρίζουν την κρυπτογράφηση WPA2, επειδή η Wi-Fi Alliance την επιβάλλει. Επιπλέον, μπορείτε να εγγυηθείτε ένα προϊόν κορυφαίας ποιότητας επιλέγοντας από τις καλύτερες διαθέσιμες μάρκες όταν κάνετε αγορές για ένα ασύρματο router.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του “Personal” και του “Enterprise” WPA;

Χρησιμοποιείτε το πρωτόκολλο WPA, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων 1, 2 ή 3; Αν ναι, ίσως έχετε εντοπίσει ότι έχει την ένδειξη “Personal” ή “Enterprise”. Ενώ το πρώτο είναι κατάλληλο για μικρές επιχειρήσεις και ιδιωτικά νοικοκυριά, το WPA-Enterprise σχεδιάστηκε για να παρέχει πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας που είναι απαραίτητα σε ένα εταιρικό περιβάλλον.

Όταν πρόκειται για προσωπικά δίκτυα WPA, δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου (που αναφέρεται επίσης ως “Pre-Shared Key” ή PSK) για πρόσβαση. Το WPA-Enterprise χρησιμοποιείται σε εταιρικές δομές και περιέχει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας που διαχειρίζεται η ομάδα πληροφορικής.

Μην ανησυχείτε! η επιλογή “Personal” είναι απολύτως επαρκής για καθημερινή χρήση, και τα WPA2 ή WPA3 είναι αρκετά ασφαλή – ακόμη και αν το οικιακό σας router δεν διαθέτει ασφάλεια επιπέδου Enterprise.

Ποιόν τύπο ασφαλείας (πρωτόκολλο) χρησιμοποιεί το router σας;

Διατηρώντας το δίκτυο Wi-Fi σας ασφαλές

Για να προστατέψετε το δίκτυό σας από κακόβουλους χάκερ και κυβερνοεπιθέσεις, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε το καλύτερο διαθέσιμο πρωτόκολλο ασφαλείας. Οι χρήστες των WPA3 και WPA2 δεν χρειάζεται να ανησυχούν, ενώ όσοι χρησιμοποιούν WEP ή παλαιότερες εκδόσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβάθμισης router το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: makeuseof.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS