Αρχικήinet"Trinity": Ολοκληρωμένος σκελετός T-Rex πουλήθηκε έναντι $ 6,1 εκατ.

“Trinity”: Ολοκληρωμένος σκελετός T-Rex πουλήθηκε έναντι $ 6,1 εκατ.

Ο σκελετός ενός Τυραννόσαυρου Ρεξ (T-Rex) που ονομάζεται Trinity πουλήθηκε για 6,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας στην Ελβετία. Είναι η πρώτη φορά που ένας T-Rex δημοπρατείται στην Ευρώπη.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο σκελετός Trinity αποτελείται στην πραγματικότητα από τα οστά τριών διαφορετικών δεινοσαύρων T-Rex.

Trinity T-Rex σκελετός

Υπολογίζεται ότι είναι 65-67 εκατομμυρίων ετών και αναμενόταν να συγκεντρώσει υψηλότερη τιμή όταν ένας ανώνυμος Αμερικανός τον έθεσε προς πώληση. Τελικά, ένας Ευρωπαίος συλλέκτης μοντέρνας τέχνης και λάτρης των δεινοσαύρων τον αγόρασε στα πλαίσια μιας δημοπρασίας, στον οίκο δημοπρασιών Koller στη Ζυρίχη.

Δείτε επίσης: Ίχνη από πατημασιές δεινοσαύρων βρέθηκαν στο Τέξας

Ο CEO του οίκου δημοπρασιών, Cyril Koller, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά στην Ευρώπη και η τρίτη φορά παγκοσμίως που ένας ολόκληρος σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ (T-Rex) εξαιρετικής ποιότητας προσφέρθηκε σε δημοπρασία.

Ήταν μια υπέροχη δημοπρασία γιατί δείξαμε τον Trinity για δυόμισι εβδομάδες στο concert hall της Ζυρίχης. Και έτσι περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες ήρθαν και θαύμασαν τον Trinity. Πολλά παιδιά“, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Koller εξέφρασε την ελπίδα ότι, παρά το γεγονός ότι ο σκελετός αγοράστηκε από ιδιώτη, θα εξακολουθήσει να εκτίθεται για δημόσια θέαση.

σκελετός Τυραννόσαυρος Ρεξ

Με μήκος 11,6 μέτρα και ύψος 3,9 μέτρα, ο σκελετός του T-Rex διαθέτει περισσότερα από τα μισά οστά στην αρχική τους κατάσταση (είναι δηλαδή τα αυθεντικά) ενώ τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα από γύψο και άλλα υλικά.

Δείτε επίσης: Νέα θεωρία ρίχνει φως στο πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Όπως προείπαμε, ο σκελετός Trinity είναι μια σύνθετη ένωση οστών που προέρχονται από τρεις διαφορετικούς δεινόσαυρους. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 293 οστά από τους Τυραννόσαυρους Ρεξ που ανακαλύφθηκαν μεταξύ 2008 και 2013 στους σχηματισμούς Hell Creek και Lance Creek που βρίσκονται στη Μοντάνα και το Γουαϊόμινγκ.

Οι συγκεκριμένες τοποθεσίες είναι γνωστές για τις ανακαλύψεις και δύο άλλων σημαντικών σκελετών T-Rex που έχουν βγει, επίσης, σε δημοπρασία. Ο σκελετός “Sue” βγήκε στο σφυρί το 1997 για 8,4 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αργότερα ο σκελετός “Stan” πουλήθηκε στο εκπληκτικό ποσό των 31,8 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο δημοπρασιών Christie’s το 2020.

Όσον αφορά στον σκελετό Trinity από τους τρεις T-Rex, θεωρείται υψηλής ποιότητας, καθώς λίγο περισσότερο από το ήμισυ του οστικού υλικού προέρχεται από τα τρία δείγματα Τυραννόσαυρου (πάνω από 50% απαιτείται για να θεωρήσουν οι ειδικοί έναν τέτοιο σκελετό ως υψηλής ποιότητας).

Αν και τέτοιου είδους δημοπρασίες ενθουσιάζουν το κοινό, πολλοί ειδικοί δεν είναι σύμφωνοι, καθώς θεωρούν ότι τα δείγματα αυτά θα έπρεπε να βρίσκονται στα μουσεία και διαθέσιμα για έρευνα, και όχι στα χέρια πλούσιων ιδιωτών που τα θέλουν απλά για να τα προσθέσουν στη συλλογή τους.

Δείτε επίσης: Δεινόσαυροι: Ο αστεροειδής έπεσε την άνοιξη σώζοντας τα θηλαστικά

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτοί οι πολύ σπάνιοι σκελετοί δεινοσαύρων, οι οποίοι είναι επιστημονικά πολύτιμοι και σημαντικοί για την εκπαίδευση και τη δημόσια δέσμευση, εξαφανίζονται στα θησαυροφυλάκια των ιδιωτών συλλεκτών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμοι για δημόσια προβολή“, είπε ο καθηγητής Steve Brusatte, ειδικός στους δεινόσαυρους στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

“Trinity”: Ολοκληρωμένος σκελετός T-Rex πουλήθηκε έναντι $ 6,1 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 32 σκελετοί ενήλικων T-rex έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στον κόσμο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 από το επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ο κόσμος των δεινοσαύρων είναι συναρπαστικός και νέες ανακαλύψεις γίνονται συνεχώς. Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο είδος, αυτά τα προϊστορικά πλάσματα έχουν αφήσει πίσω τους μια απίστευτη κληρονομιά με τη μορφή των απολιθωμένων οστών τους. Μελετώντας αυτούς τους σκελετούς, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τα ίδια τα ζώα, καθώς και για τον κόσμο στον οποίο ζούσαν. Σίγουρα, αυτοί οι σκελετοί αξίζει να βρίσκονται στη διάθεση των ειδικών για να μάθουμε περισσότερα πράγματα.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS