ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ Ευρώπη δημιουργεί ένα τεράστιο διεθνές σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Η Ευρώπη δημιουργεί ένα τεράστιο διεθνές σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Ευρώπη: Οι νομοθέτες υποβάλλουν προτάσεις για να επιτραπεί στις αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ΕΕ να ενώσουν τις βάσεις δεδομένων φωτογραφιών τους — οι οποίες περιλαμβάνουν εκατομμύρια φωτογραφίες με πρόσωπα ανθρώπων. Δηλαδή η Ευρώπη θέλει να δημιουργήσει ένα τεράστιο διεθνές σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Ευρώπη αναγνώρισης προσώπου

Δείτε επίσης: Το μετρό του Σάο Πάολο πρέπει να αναστείλει τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι αστυνομικές δυνάμεις που αναζητούν εγκληματίες στην Ευρώπη μπορούσαν να “ανταλλάσουν” μεταξύ τους δακτυλικά αποτυπώματα, δεδομένα DNA και στοιχεία ιδιοκτητών οχημάτων. Εάν αξιωματούχοι στη Γαλλία υποψιάζονται ότι κάποιος που αναζητούν βρίσκεται στην Ισπανία, μπορούν να ζητήσουν από τις ισπανικές αρχές να ελέγξουν τα δακτυλικά αποτυπώματα στη βάση δεδομένων τους. Τώρα οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρόκειται να συμπεριλάβουν εκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων ανθρώπων σε αυτό το σύστημα—και να επιτρέψουν τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε άνευ προηγουμένου κλίμακα.

Η επέκταση της αναγνώρισης προσώπου σε όλη την Ευρώπη περιλαμβάνεται σε ευρύτερα σχέδια για τον «εκσυγχρονισμό» της αστυνόμευσης σε ολόκληρη την ήπειρο και εντάσσεται στις προτάσεις κοινής χρήσης δεδομένων Prüm II. Οι λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, αλλά η κριτική από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δεδομένων έγινε εντονότερη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πλήρης αντίκτυπος των σχεδίων έχει γίνει κατανοητός.

«Αυτό που δημιουργείτε είναι η πιο εκτεταμένη υποδομή βιομετρικής επιτήρησης που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο», λέει η Ella Jakubowska, σύμβουλος πολιτικής στη ΜΚΟ για τα πολιτικά δικαιώματα European Digital Rights (EDRi). Έγγραφα που έλαβε η EDRi σύμφωνα με τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης και κοινοποιήθηκαν στο WIRED αποκαλύπτουν πώς τα έθνη πίεσαν να συμπεριληφθεί η αναγνώριση προσώπου στη διεθνή συμφωνία αστυνόμευσης.

Η πρώτη συμφωνία του Prüm υπογράφηκε το 2005 από επτά ευρωπαϊκές χώρες — Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Αυστρία — και επιτρέπει στα κράτη να ανταλλάσσουν δεδομένα για την αντιμετώπιση του διεθνούς εγκλήματος. Από τότε που εισήχθη το Prüm, η υιοθέτηση από τις 27 χώρες της Ευρώπης ήταν μικτή.

Το Prüm II σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά τον όγκο των πληροφοριών που μπορούν να κοινοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων πιθανών φωτογραφιών και πληροφοριών από άδειες οδήγησης. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν επίσης ότι η αστυνομία θα έχει μεγαλύτερη «αυτοματοποιημένη» πρόσβαση στις πληροφορίες που μοιράζονται. Οι νομοθέτες λένε ότι αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία σε όλη την Ευρώπη θα είναι σε θέση να συνεργάζεται στενά και η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής του νόμου Europol θα έχει έναν «ισχυρότερο ρόλο».

Η συμπερίληψη εικόνων προσώπου και η δυνατότητα εκτέλεσης αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου σε σχέση με αυτές είναι από τις μεγαλύτερες προγραμματισμένες αλλαγές στο Prüm II. Η ΕΕ (Ευρώπη) συζητά την απαγόρευση της αστυνομικής χρήσης της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους ως μέρος του νόμου της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε επίσης: Το Τέξας μηνύει την Meta για παράνομη συγκέντρωση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

Ευρώπη αναγνώρισης προσώπου

Ωστόσο, το Prüm II επιτρέπει τη χρήση της αναδρομικής αναγνώρισης προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις μπορούν να συγκρίνουν στατικές εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αυτές στο τηλέφωνο του θύματος με αυτές που βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων της αστυνομίας.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις επιτρέπουν σε ένα έθνος να συγκρίνει μια φωτογραφία με τις βάσεις δεδομένων άλλων χωρών και να ανακαλύψει εάν υπάρχουν αντιστοιχίες — δημιουργώντας ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αναγνώρισης προσώπου που υπάρχουν. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι ένας άνθρωπος θα εξετάσει τις πιθανές αντιστοιχίσεις και θα αποφασίσει εάν κάποιο από αυτά είναι σωστό, προτού ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Τα έγγραφα Prüm II, που χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2021, όταν συζητούνταν για πρώτη φορά τα σχέδια, δείχνουν τον τεράστιο αριθμό φωτογραφιών προσώπων που κατέχουν οι χώρες. Η Ουγγαρία έχει 30 εκατομμύρια φωτογραφίες, η Ιταλία 17 εκατομμύρια, η Γαλλία 6 εκατομμύρια και η Γερμανία 5,5 εκατομμύρια, δείχνουν τα έγγραφα. Αυτές οι εικόνες μπορεί να περιλαμβάνουν ύποπτους, καταδικασθέντες για εγκλήματα, αιτούντες άσυλο και «άγνωστα πτώματα» και προέρχονται από πολλές πηγές σε κάθε χώρα.

Δείτε επίσης: Η Eurostar δοκιμάζει σύστημα αναγνώρισης προσώπου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου

Οι εικόνες των προσώπων των ανθρώπων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται σε μια τεράστια κεντρική βάση δεδομένων, λέει η επίσημη πρόταση, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός «κεντρικού router». Αυτό το router δεν θα αποθηκεύει δεδομένα, λέει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «θα λειτουργεί μόνο ως διαμεσολαβητής μηνυμάτων» μεταξύ των εθνών.

Ο Ευρωπαίος επόπτης προστασίας δεδομένων (EDPS), ο οποίος επιβλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς της ΕΕ χρησιμοποιούν δεδομένα βάσει του GDPR, επέκρινε τη σχεδιαζόμενη επέκταση του Prüm.

Πηγή πληροφοριών: wired.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS