ΑρχικήYoutubeHIV: Ακόμα ένα άτομο θεραπεύτηκε με θεραπεία βλαστοκυττάρων

HIV: Ακόμα ένα άτομο θεραπεύτηκε με θεραπεία βλαστοκυττάρων

Μια νέα πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ένας 53χρονος άνδρας από τη Γερμανία είναι το τελευταίο άτομο που θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό HIV, καθιστώντας τον το τρίτο γνωστό άτομο στην ιστορία που θεραπεύτηκε επίσημα.

Δείτε είσης: Τρίτο άτομο θεραπεύεται από HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

HIV

O ανώνυμος άνδρας από το Ντίσελντορφ, γνωστός ως “ο ασθενής του Ντίσελντορφ“, κηρύχθηκε θεραπευμένος από τον ιό HIV μετά από μια επιτυχή θεραπεία που περιλάμβανε την έγχυση βλαστικών κυττάρων από έναν δότη. Τα κύτταρα του μυελού των οστών του αντικαταστάθηκαν επιτυχώς με αυτά τα νέα και είναι πλέον απαλλαγμένος από τη μόλυνση!

Τη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στο Nature μια πρωτοποριακή μελέτη που αποκάλυψε τη μεταφορά βλαστικών κυττάρων στον ασθενή με HIV που διαγνώστηκε και με λευχαιμία τον Φεβρουάριο του 2013. Η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή αλλαγή για όσους ζουν και με τις δύο ασθένειες. Το περιοδικό διακήρυξε ότι ο ασθενής του Ντίσελντορφ ήταν το τρίτο άτομο που θεραπεύτηκε ποτέ από τον ιό ΗIV.

Μετά τη διαδικασία με τα βλαστοκύτταρα, ο ασθενής παρακολουθείτο επί χρόνια με συνεπή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), η οποία είναι μια τυπική θεραπεία που μειώνει τον HIV σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα και σταματά τη μετάδοσή του.

Το 2018, οι επαγγελματίες υγείας διέκοψαν την αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) του ασθενή. Παραδόξως, αν και δεν λαμβάνει πλέον τη θεραπεία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τέσσερα χρόνια μετά, ο ασθενής του Ντίσελντορφ είναι ακόμη ελεύθερος από τον ιό HIV!

Σε ένα συνέδριο το 2019, οι γιατροί ανακοίνωσαν την επιτυχή θεραπεία του ασθενούς. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν τότε να δηλώσουν αν επρόκειτο για θεραπεία ή απλώς για ύφεση.

Αν και δεν θεραπεύεται, ο HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή με τα κατάλληλα θεραπευτικά πλάνα. Εάν δεν ληφθεί υπόψη, ο ΗIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS – το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Δείτε ακόμα: Αμερικανός διέρρευσε ιατρικά δεδομένα ασθενών HIV της Σιγκαπούρης

βλαστοκύτταρα

Παρά τη δυνατότητα να βοηθήσουν, οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων παραμένουν απρόσιτες για την πλειονότητα των ατόμων που ζουν με HIV λόγω των τεράστιων κινδύνων που συνδέονται με μια τέτοια διαδικασία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η θεραπεία του HIV ήταν ένα πρόσθετο όφελος της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων που έλαβε ο ασθενής του Ντίσελντορφ, με πρωταρχικό στόχο τη θεραπεία του καρκίνου. Τα βλαστικά κύτταρα ελήφθησαν από έναν δότη που παρουσιάζει μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη της πρωτεΐνης CCR5. Ο HIV χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή ως πύλη για να μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος- ωστόσο, αυτή η μετάλλαξη υπάρχει μόνο στο 1% όλων των ανθρώπων και καθιστά την είσοδο του HIV σε αυτά τα κύτταρα πρακτικά αδύνατη.

Το 2009 γράφτηκε ιστορία με την πρωτοποριακή είδηση ότι ο Timothy Ray Brown έγινε ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε ποτέ από τον ιό HIV. Εκείνη την εποχή, γνωστός μόνο ως “ο ασθενής του Βερολίνου”, ο Brown υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία της λευχαιμίας του. Δυστυχώς, ο καρκίνος του στέρησε τη ζωή το 2020, αλλά μέχρι τότε ήταν θεραπευμένος από τον HIV.

Παρόλο που οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων δεν συνιστώνται επί του παρόντος για τον HIV, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βρεθεί τρόπος να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα γονίδια του ασθενούς με μια μετάλλαξη ανθεκτική στον HIV. Μελετώντας αυτή την περίπτωση και άλλες παρόμοιες, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν μια επαναστατική θεραπευτική επιλογή στο εγγύς μέλλον.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η Apple ενισχύει τον αγώνα καταπολέμησης του HIV με νέα προϊόντα

Σήμερα αναπτύσσονται πολλά εμβόλια για την καταπολέμηση του HIV, αν και η πρόοδος είναι αργή.

Κατά τη διάρκεια του 2020, ο Καναδάς ανέφερε 1.639 περιπτώσεις HIV. Πέρυσι, 62.050 Καναδοί διαγνώστηκαν με HIV.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS