ΑρχικήinetΙνδία: Πρόστιμο στη Google για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Ινδία: Πρόστιμο στη Google για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας επέβαλαν πρόστιμο 161,9 εκατομμυρίων δολαρίων στην Google για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές που σχετίζονται με κινητές συσκευές Android.

Google πρόστιμο Ινδία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας, η οποία άρχισε να ερευνά την Google πριν από τριάμισι χρόνια μετά από καταγγελία δύο κατώτερων συνεργατών και ενός φοιτητή νομικής, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η Google απαιτεί από τους κατασκευαστές συσκευών να προεγκαταστήσουν ολόκληρο το Google Mobile Suite και επιβάλλει να βρίσκονται οι εφαρμογές σε “περίοπτη” θέση στη συσκευή. Αυτό σύμφωνα με την επιτροπή, “ισοδυναμεί με την επιβολή αθέμιτου όρου στους κατασκευαστές συσκευών” και ως εκ τούτου παραβιάζει τις διατάξεις της Ενότητας 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο i) του νόμου.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Google από άποψη χρηστών. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Counterpoint, το Android, το λειτουργικό σύστημα της Google, τροφοδοτεί το 97% των 600 εκατομμυρίων smartphones της χώρας.

Δείτε επίσης: Μήνυση στη Google για συλλογή βιομετρικών δεδομένων χωρίς συναίνεση

Η ρυθμιστική αρχή, προχώρησε στο πρόστιμο κατά της Google, αφού βρήκε επίσης τα ακόλουθα στην έρευνά της:

  • Η Google εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και δυσκολεύει ανταγωνιστικές εφαρμογές αναζήτησης να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά (παράβαση της Ενότητας 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του νόμου).
  • Η Google έχει αξιοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά των καταστημάτων εφαρμογών για το λειτουργικό σύστημα Android για να προστατεύσει τη θέση της στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο κατά παράβαση της Ενότητας 4 παράγραφος 2 στοιχείο ε) του νόμου.
  • Η Google έχει εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του καταστήματος εφαρμογών για να εισέλθει και να προστατεύσει τη θέση της στην αγορά non-OS web browser, μέσω της εφαρμογής Google Chrome και ως εκ τούτου παραβίασε τις διατάξεις της Ενότητας 4(2)(ε) του Νόμου.
  • Η Google εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά app store για το Android OS, για να προστατεύσει τη θέση της στην αγορά OVHP μέσω του YouTube και, ως εκ τούτου, παραβίασε τις διατάξεις της Ενότητας 4 παράγραφος 2 στοιχείο ε) του νόμου.
  • Η Google, με την προεγκατάσταση των δικών της εφαρμογών (ιδίως του Google Play Store) στις συσκευές Android που κατασκευάζονται/διανέμονται/διατίθενται στην αγορά από κατασκευαστές συσκευών, έχει μειώσει τη δυνατότητα και τα κίνητρα των κατασκευαστών συσκευών να αναπτύξουν και να πουλήσουν συσκευές που λειτουργούν σε εναλλακτικές εκδόσεις Android, π.χ. Android forks και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνη για την περιορισμένη τεχνική ή επιστημονική ανάπτυξη που λειτουργεί σε βάρος των καταναλωτών, (κατά παράβαση των διατάξεων της Ενότητας 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο ii) του Νόμου).

Δείτε επίσης: Η Google βελτιώνει τον Chrome για Android tablets

Η Ινδία βάζει πρόστιμο στη Google για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Η επιτροπή ανταγωνισμού στην Ινδία διερεύνησε εάν η Google είχε καταλάβει δεσπόζουσα θέση σε πέντε διαφορετικές αγορές στην Ινδία: α) λειτουργικό σύστημα με άδεια χρήσης για smartphone, β) κατάστημα εφαρμογών, γ) υπηρεσίες αναζήτησης ιστού, δ) non-OS specific mobile web browsers και ε) διαδικτυακή πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο.

Η Google ήταν κυρίαρχη σε όλες αυτές τις σχετικές αγορές, κατέληξε η ρυθμιστική αρχή.

Η αντιμονοπωλιακή αρχή ανέφερε στη δήλωσή της ότι οι κατασκευαστές συσκευών δεν πρέπει να αναγκάζονται να εγκαθιστούν τις εφαρμογές της Google.

Το πρόστιμο και η εντολή της ρυθμιστικής αρχής μπορεί να περιορίσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Google στην αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πώς η Google θα ανταποκριθεί. Για να συμμορφωθεί με τα διορθωτικά μέτρα, θα χρειαστεί πιθανότατα να κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στις επιχειρηματικές της στρατηγικές.

Δείτε επίσης: H Apple μηνύει εταιρεία ιατρικών συσκευών για αντιγραφή του Apple Watch

Η Google διερευνάται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να ανησυχούν για την εμβέλεια των τεχνολογικών κολοσσών και να αξιολογούν εάν αυτό είναι σε βάρος των τοπικών εταιρειών.

Πριν από δύο χρόνια, περισσότερες από 150 startups και εταιρείες στην Ινδία ξεκίνησαν μια συμμαχία και είχαν τη ιδέα να ξεκινήσουν ένα κατάστημα εφαρμογών για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Google.

Πηγή: techcrunch.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS