ΑρχικήinetΜήνυση στη Google για συλλογή βιομετρικών δεδομένων χωρίς συναίνεση

Μήνυση στη Google για συλλογή βιομετρικών δεδομένων χωρίς συναίνεση

Μήνυση εναντίον της Google υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, για φερόμενη συλλογή και χρήση βιομετρικών δεδομένων που ανήκουν σε εκατομμύρια Τεξανούς, χωρίς την συναίνεσή τους.

Δείτε επίσης: Η Google βελτιώνει τον Chrome για Android tablets

Google

Η Texas AG αναφέρει ότι η Google χρησιμοποίησε προϊόντα και υπηρεσίες όπως το Google Photos, το Google Assistant και το Nest Hub Max για να συλλέξει μια τεράστια γκάμα βιομετρικών αναγνωριστικών, συμπεριλαμβανομένων αποτυπωμάτων και εγγραφών γεωμετρίας προσώπου από το 2015.

Αυτό θα συνιστούσε παραβίαση του νόμου περί βιομετρικού απορρήτου της πολιτείας (γνωστός και ως νόμος Capture or Use of Biometric Identifier), ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να ζητούν τη συναίνεση των χρηστών όταν συλλέγουν τα βιομετρικά τους αναγνωριστικά (π.χ. “σάρωση αμφιβληστροειδούς ή ίριδας, δακτυλικό αποτύπωμα, φωνητικό αποτύπωμα , ή καταγραφή της γεωμετρίας του χεριού ή του προσώπου”).

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Τέξας έχει απαγορεύσει στις εταιρείες να καταγράφουν τα βιομετρικά δεδομένα των Τεξανών – συμπεριλαμβανομένων των μοναδικών χαρακτηριστικών του προσώπου και της φωνής ενός ατόμου – χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεσή τους», αναφέρεται στην αναφορά.

«Σε κατάφωρη παραβίαση αυτού του νόμου, η Google, τουλάχιστον από το 2015, συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από αναρίθμητους Τεξανούς και χρησιμοποίησε τα πρόσωπα και τη φωνή τους για να εξυπηρετήσει τους εμπορικούς σκοπούς της Google».

Δείτε ακόμα: Google: Το 4K Chromecast λαμβάνει ήδη το Android TV 12 update
Μήνυση

Ο Paxton έχει καταθέσει κι άλλες αγωγές κατά της Google για εισβολή στο απόρρητο των Τεξανών κατά τη χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2022, η Texas AG μήνυσε την Google για παραβίαση του Νόμου για τις Παραπλανητικές Εμπορικές Πρακτικές του Τέξας και για την Προστασία των Καταναλωτών.

Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ο Paxton κατέθεσε άλλη μήνυση σχετικά με την φερόμενη παραπλανητική παρακολούθηση της τοποθεσίας των χρηστών της από την Google χωρίς συναίνεση και τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας για στοχευμένες διαφημίσεις.

«Η αδιάκριτη συλλογή από την Google των προσωπικών πληροφοριών των Τεξανών, συμπεριλαμβανομένων πολύ ευαίσθητων πληροφοριών όπως βιομετρικά αναγνωριστικά, δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε ο Paxton. «Θα συνεχίσω να παλεύω με την Big Tech για να διασφαλίσω το απόρρητο και την ασφάλεια όλων των Τεξανών».

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) επέβαλε στην Google πρόστιμο 60 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, για παραπλάνηση των Αυστραλών χρηστών Android σχετικά με τη συλλογή και χρήση των δεδομένων τοποθεσίας τους για σχεδόν δύο χρόνια, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε επίσης: Καμπάνια phishing κάνει spoof το Google Translate και κλέβει τα credentials σας

Τον Ιανουάριο, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθερίας της Γαλλίας (CNIL) επέβαλε επίσης στην Google πρόστιμο 170 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή κατέστησε δύσκολη την απόρριψη των cookie παρακολούθησης κρύβοντας την επιλογή πίσω από πολλαπλά κλικ, παραβίαση της ελευθερίας συναίνεσης των χρηστών του Διαδικτύου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS