ΑρχικήinetLinux Kernel 5.19.12: Σφάλμα μπορεί να καταστρέψει τις οθόνες σε Intel-based laptops

Linux Kernel 5.19.12: Σφάλμα μπορεί να καταστρέψει τις οθόνες σε Intel-based laptops

Μερικοί χρήστες Linux αναφέρουν ότι οι οθόνες των Intel-based laptops τους αναβοσβήνουν γρήγορα ή εμφανίζουν περίεργα λευκά φλας μετά την αναβάθμιση στην έκδοση Linux kernel 5.19.12 (ένα σφάλμα που θα μπορούσε να καταστρέψει τις οθόνες).

Linux Kernel 5.19.12 σφάλμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Linux kernel 5.19.12 δεν είναι πειραματική ή beta έκδοση, αλλά ένα point release του stable branch. Η έκδοση κυκλοφόρησε περίπου δέκα ημέρες πριν, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε επίσης: Κυκλοφόρησε το Linux Kernel 6.0: Ποιες οι βελτιώσεις;

Το σφάλμα που περιγράφουν οι χρήστες (απροσδόκητο τρεμόπαιγμα της οθόνης) είναι πολύ ενοχλητικό, αφού εμποδίζει τους χρήστες να κάνουν οτιδήποτε στα συστήματά τους. Αλλά το χειρότερο είναι ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τελικά την οθόνη, όπως ανέφερε και ο μηχανικός Linux kernel της Intel, Ville Syrjäl.

Μετά από ανάλυση των Linux logs των χρηστών που επηρεάστηκαν από το ζήτημα, ο Syrjäl είπε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε τελικά να βλάψει τις οθόνες και πρότεινε την άμεση επαναφορά του Linux Kernel σε μια παλαιότερη έκδοση για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών. “Όποιος έχει laptop με GPU Intel να μην εκτελεί την έκδοση Linux kernel 5.19.12“.

Δυστυχώς, το σφάλμα έγινε αντιληπτό σε μια στιγμή που ήδη πολλοί χρήστες είχαν ήδη αναβαθμιστεί στην προβληματική έκδοση.

Δείτε επίσης: Το νέο Chaos botnet στοχεύει Windows και Linux συστήματα

Η πιο μεγάλη κοινότητα χρηστών που επηρεάστηκε από το πρόβλημα ήταν αυτή που χρησιμοποιεί Framework laptops. Οι χρήστες ανέφεραν προβλήματα μετά από αναβάθμιση στο Linux kernel 5.19.12.

Linux Kernel 5.19.12 Intel laptops

Ο Greg Kroah-Hartman, συντηρητής του stable branch, κυκλοφόρησε την έκδοση 5.19.13 την Τρίτη, επιλύοντας το πρόβλημα.

Αυτή η έκδοση έχει σκοπό να επιλύσει ένα ζήτημα σε ορισμένα συστήματα γραφικών Intel που είχαν προβλήματα με την 5.19.12. Εάν δεν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα με την 5.19.12, δεν χρειάζεται να κάνετε αναβάθμιση“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δημοφιλής Arch-based διανομή, Manjaro, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μεταβεί από την έκδοση 5.19.7 απευθείας στην 5.19.13, για την αποφυγή της πιθανής πρόκλησης ζημιάς σε laptops με Intel GPU.

Ωστόσο, πολλές άλλες διανομές μπορεί να αποκτήσουν την buggy έκδοση, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην προώθηση Linux kernel upgrades.

Δείτε επίσης: Η Microsoft προσθέτει το ‘systemd’ στο υποσύστημα Windows για Linux

Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τους αριθμούς έκδοσης πριν από την αναβάθμιση για να αποφύγουν το Linux kernel 5.19.12, εάν χρησιμοποιούν Intel laptops.

Όσοι έχουν ήδη επηρεαστεί από το σφάλμα, δεν πρέπει να αφήνουν το laptop να λειτουργεί με οθόνη που αναβοσβήνει, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης μη αναστρέψιμης βλάβης. Συνήθως, οι bootloaders επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν από τις τρεις τελευταίες εκδόσεις kernel. Επομένως, μπορεί εύκολα να γίνει επαναφορά σε μια προηγούμενη μη προβληματική έκδοση.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS