ΑρχικήinetΑυτοκίνητα με μάτια κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους

Αυτοκίνητα με μάτια κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους

Ερευνητές έχουν προσαρτήσει ένα μεγάλο ζευγάρι γελοιογραφικά μάτια στο μπροστινό μέρος ενός μικρού, αυτόνομου οχήματος, επιχειρώντας να βελτιώσουν την ασφάλεια των πεζών.

Δείτε επίσης: Η Tesla ανακαλεί 1 εκατ. αυτοκίνητα λόγω ζητήματος ασφαλείας

Αυτοκίνητα

Ένα περιπλανώμενο ζεύγος ματιών στο μπροστινό μέρος των οχημάτων χωρίς οδηγό θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να δώσει στους ανθρώπους που στέκονται δίπλα στο δρόμο μια καλύτερη ιδέα για το αν τον έχουν δει. Αυτή είναι μια χρήσιμη πληροφορία που πρέπει να έχετε όταν πρόκειται να προσδιορίσετε την τέλεια στιγμή για να περάσετε τον δρόμο.

«Αν το αυτοκίνητο δεν κοιτάζει τον πεζό, αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν αναγνωρίζει τον πεζό», γράφουν οι ερευνητές. «Έτσι, οι πεζοί μπορούν να κρίνουν ότι δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο, αποφεύγοντας έτσι πιθανά τροχαία ατυχήματα».

Με βάση την έρευνα, αυτό το είδος «αυτοκίνητου που κοιτάζει» έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και να βοηθήσει τους πεζούς να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο γκολφ που ήταν στημένο για να φαίνεται σαν να μην ήταν κανείς μέσα. Ένα ζευγάρι μεγάλα, περιστρεφόμενα μάτια στο μπροστινό μέρος ελέγχονταν από ερευνητές, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν να ελεγχθούν από την τεχνητή νοημοσύνη του αυτοκινήτου σε ένα πραγματικό αυτοοδηγούμενο όχημα.

Για να διατηρηθούν ασφαλείς οι 18 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε εικονική πραγματικότητα. Οι εθελοντές –εννέα άνδρες και εννέα γυναίκες– κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα διασχίσουν ή όχι το δρόμο καθώς πλησίαζε το αυτοκίνητο. Τέσσερα σενάρια δοκιμάστηκαν συνολικά. Δύο όταν το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με μάτια και δύο όταν δεν ήταν.

Δείτε ακόμα: Η Xiaomi το 2024 θα κυκλοφορήσει το self-driving αυτοκίνητο της

μάτια

Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο συχνά οι άνθρωποι δίσταζαν να περάσουν όταν ήταν στην πραγματικότητα ασφαλές να το κάνουν και πόσο συχνά επέλεγαν να περάσουν όταν ήταν επικίνδυνο. Συνολικά, η παρουσία των ματιών οδήγησε σε ασφαλέστερες και ομαλότερες εμπειρίες διέλευσης για τους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, υπήρξε διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στα αποτελέσματα. Για τους άνδρες, τα μάτια βοήθησαν πραγματικά μόνο σε επικίνδυνες καταστάσεις, προειδοποιώντας τους να σταματήσουν όταν διαφορετικά θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Για τις γυναίκες, τα μάτια ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση δηλώνοντας ότι ήταν ασφαλές να διασχίσουν το δρόμο.

Ένας κόσμος με αυτόνομη οδήγηση μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικός με όλους τους τρόπους. Τόσο οι επιβάτες μέσα σε αυτόνομα οχήματα όσο και οι άλλοι χρήστες του δρόμου γύρω τους θα πρέπει να βαθμονομήσουν εκ νέου τη συμπεριφορά τους από ορισμένες απόψεις.

Ενώ τα υπερμεγέθη μάτια δεν θα υιοθετηθούν απαραίτητα ως μελλοντικό χαρακτηριστικό των αυτόνομων οχημάτων, η μελέτη είναι ένα καλό παράδειγμα του είδους της έρευνας που απαιτείται για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αλληλεπιδρούν οι πεζοί και τα αυτόνομα αυτοκίνητα πριν βγουν στο δρόμο.

Δείτε επίσης: Ιδιοκτήτης Tesla εμφυτεύει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του στο χέρι

Σε τελική ανάλυση, ο στόχος είναι να κρατηθούν όλοι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι, εάν και όταν η αυτόνομη οδήγηση γίνει ο κανόνας. Προς το παρόν, φαίνεται ότι είναι πολύ μακριά ακόμα – δίνοντας στους επιστήμονες περισσότερο χρόνο να εξετάσουν τις προκύπτουσες συνέπειες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS