ΑρχικήUpdatesΟι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη

Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη

Το iOS 16 έχει νέες δυνατότητες που ενισχύουν την ασφάλεια του χρήστη αφού η Apple κάνει μεγάλη προσπάθεια να σας προστατέψει.

Κάθε σημαντική έκδοση iOS συνήθως συνοδεύεται από ωραίες αναβαθμίσεις ποιότητας ζωής, απροσδόκητα προβλήματα και πλήθος ενημερώσεων ασφαλείας. Μετά από λίγο χρόνο με το iOS 16 τις τελευταίες ημέρες, μπορούμε να αναφέρουμε ότι η Apple συνεχίζει να βάζει το απόρρητο και την ασφάλεια στην πρώτη γραμμή της εμπειρίας χρήστη της.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προσπάθειες της Apple, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε για όλες τις νέες δυνατότητες ασφαλείας για να προστατευθείτε καλύτερα. Περιγράφουμε μερικές κορυφαίες νέες δυνατότητες εδώ, ώστε να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.

Η Apple θέλει να καταργήσει τα παραδοσιακά ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης και να τα αντικαταστήσει με passkeys. Με το iOS 16, οι χρήστες μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε έναν νέο κόσμο χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Δείτε επίσης: iOS 16: 4 μοντέλα iPhone δε δείχνουν το ποσοστό μπαταρίας στη γραμμή κατάστασης

Το passkey είναι ένα μοναδικό ψηφιακό κλειδί που είναι αποθηκευμένο στο τηλέφωνό σας και μπορεί να σας συνδέσει μόνο στον ιστότοπο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Συνδεθείτε σε ιστότοπους με το αποθηκευμένο passkey σαρώνοντας έναν κωδικό QR με τη συσκευή σας Apple και, στη συνέχεια, επαληθεύοντας την ταυτότητά σας χρησιμοποιώντας μια μορφή βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας, όπως το Face ID ή το Touch ID. Τα passkeys δημιουργούνται και αποθηκεύονται στη συσκευή σας, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για διαρροές δεδομένων ιστότοπου που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξαγορές λογαριασμών. Επειδή κάθε passkey είναι συγκεκριμένο για τον ιστότοπο για τον οποίο το δημιουργείτε, είναι μια σχεδόν phish-proof λύση.

Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη
Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη

Τα passkeys είναι μια απλή και κομψή λύση στο πρόβλημα ασφάλειας του διαδικτυακού κωδικού πρόσβασης σε μια εποχή σχεδόν συνεχών παραβιάσεων δεδομένων. Η μετάβαση στα Passkeys είναι μια πολυεταιρική προσπάθεια, καθιστώντας πολύ πιο πιθανό ότι ο κλάδος θα κινηθεί προς την ευρεία υιοθέτηση.

Συνιστούμε ακόμα να δοκιμάσετε ένα password manager, ειδικά αν είστε χρήστης Android, αλλά πιστεύουμε ότι τα passkeys είναι το μέλλον της σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ο κλάδος διαχείρισης κωδικών πρόσβασης το γνωρίζει επίσης. Το LastPass κυκλοφόρησε πρόσφατα μια επιλογή πρόσβασης στο θησαυροφυλάκιο χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Με το iOS 16, οι φωτογραφίες που είναι ευαίσθητες ή που θέλετε να διαγράψετε είναι ασφαλείς από τα αδιάκριτα βλέμματα, επειδή προστατεύονται πλέον με μια επιπλέον κλειδαριά. Δύο άλμπουμ στην εφαρμογή Photos, τα Hidden και τα Recently deleted, ξεκλειδώνουν τώρα μόνο με Face ID, Touch ID ή κωδικό πρόσβασης. Μια άλλη μεγάλη αλλαγή στον έλεγχο ταυτότητας του iOS 16 είναι ότι οι χρήστες iPhone μπορούν πλέον να ξεκλειδώνουν τα τηλέφωνά τους με το Face ID είτε οριζόντια είτε κατακόρυφα.

Αναμένετε μερικά ακόμη popup permission requests, καθώς η Apple αντιμετώπισε τελικά ένα ζήτημα ασφάλειας που οι χρήστες iOS συζητούσαν εδώ και αρκετά χρόνια. Στο παρελθόν, οι εφαρμογές μπορούσαν να προβάλλουν, να αντιγράφουν και ενδεχομένως να επικολλούν δεδομένα από το pasteboard. Χάρη στο iOS 16, οι εφαρμογές χρειάζονται άδεια χρήστη πριν αποκτήσουν πρόσβαση στο pasteboard για να επικολλήσουν περιεχόμενο από άλλη εφαρμογή.

Υπάρχει επίσης μια αλλαγή στον τρόπο χειρισμού των αδειών στις συσκευές σας, καθώς μπορείτε πλέον να κάνετε stream video από συσκευές που υποστηρίζουν πρωτόκολλα non-AirPlay. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε stream video από έναν κοινόχρηστο υπολογιστή χωρίς να επιτρέψετε στον κοινόχρηστο υπολογιστή να έχει πρόσβαση στο LAN ή στην προσωπική σας σύνδεση Bluetooth.

Δείτε επίσης: iOS 16: Όλα τα χαρακτηριστικά που έφερε η Apple

Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη
Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη

Μια νέα δυνατότητα στις Ρυθμίσεις του iOS 16 που ονομάζεται Safety Check έχει σχεδιαστεί για να βοηθά άτομα που βρίσκονται σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας. Σας επιτρέπει να επαναφέρετε γρήγορα την πρόσβαση που έχετε παραχωρήσει σε άλλους και να διαχειρίζεστε τις ρυθμίσεις κοινής χρήσης.

Αποκτήστε πρόσβαση στο Safety Check ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Settings στη συσκευή σας iOS και μεταβείτε στην ενότητα Privacy and Security.
  • Κάντε scroll στο Safety Check.
  • Επιλέξτε είτε Emergency Reset για άμεση επαναφορά της πρόσβασης για όλες τις εφαρμογές σας σε επείγουσα κατάσταση ή Manage Sharing and Access, εάν έχετε περισσότερο χρόνο για να δείτε μια αναλυτική περιγραφή που σας δείχνει ποια δεδομένα μοιράζεστε με ποιον.

Λάβετε υπόψη ότι το Safety Check έχει ένα κουμπί Quick Exit που μπορείτε να πατήσετε σε περίπτωση που σας πιάσουν χρησιμοποιώντας το. Η επιλογή Emergency Reset θα καταργήσει όλες τις επαφές έκτακτης ανάγκης και θα επαναφέρει τα Apple διαπιστευτήριά σας, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό σας χωρίς την άδειά σας.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή για το iOS που ονομάζεται Lockdown Mode, για την οποία η Apple λέει ότι είναι για «χρήστες που αντιμετωπίζουν σοβαρές, στοχευμένες απειλές για την ψηφιακή τους ασφάλεια». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται σε ακτιβιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους ή δικηγόρους, που όλοι έχουν γίνει στόχος μισθοφόρων εταιρειών spyware. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι που διαβάζουν αυτές τις λέξεις αυτή τη στιγμή δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το Lockdown mode.

Δείτε επίσης: Όλες οι νέες λειτουργίες του iOS 16 που θα έχετε αργότερα φέτος

Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη
Οι δυνατότητες του iOS 16 ενισχύουν την ασφάλεια χρήστη

Ενώ το Lockdown mode είναι ενεργοποιημένο, η λειτουργικότητα της συσκευής σας είναι περιορισμένη. Τα συνημμένα μηνυμάτων μπλοκάρονται, οι ιστότοποι φορτώνουν πιο αργά, οι εισερχόμενες κλήσεις FaceTime από άγνωστους αριθμούς αποκλείονται, οι υπηρεσίες Apple αποκλείονται, τα Shared άλμπουμ αποκλείονται, οι προσκλήσεις για τα Shared άλμπουμ καταργούνται και τα αξεσουάρ USB απαιτούν το ξεκλείδωμα της συσκευής για χρήση. Τα προφίλ Configuration δεν μπορούν επίσης να εγκατασταθούν σε Lockdown Mode και η συσκευή δεν μπορεί να συμμετάσχει στο Mobile Device Management (MDM). Εάν η συσκευή σας δεν μπορεί να εγκαταστήσει προφίλ configuration ή MDM, δεν μπορεί να εκτελέσει κοινές εφαρμογές γονικού ελέγχου ή stalkerware.

Για όσους ενδέχεται να βρεθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση όπου το κλείδωμα μιας κινητής συσκευής είναι συνετό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία σε ένα iPhone.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Settings.
  • Πατήστε Privacy and Security.
  • Πατήστε Lockdown Mode.
  • Πατήστε Turn On Lockdown Mode.
  • Πατήστε Turn On and Restart.
  • Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής σας.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα text χωρίς συνημμένα λειτουργούν κανονικά στο Lockdown Mode. Οι λειτουργίες έκτακτης ανάγκης επίσης δεν επηρεάζονται από το Lockdown Mode. Μπορείτε επίσης να εξαιρέσετε συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστότοπους από το Lockdown Mode πατώντας Configure Web Browsing στο μενού Lockdown Mode.

Πηγή: pcmag.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS