ΑρχικήinetΗ Samsung συζητά για να αυξήσει τα chipmaking prices έως και 20%

Η Samsung συζητά για να αυξήσει τα chipmaking prices έως και 20%

Η Samsung Electronics Co. συζητά με foundry clients για να χρεώσει έως και 20% περισσότερο για την κατασκευή ημιαγωγών φέτος, συμμετέχοντας σε μια ώθηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία για αύξηση των τιμών για την κάλυψη του αυξανόμενου κόστους υλικών και logistics.

Samsung chipmaking prices

Οι τιμές των chip που βασίζονται σε συμβόλαια είναι πιθανό να αυξηθούν περίπου από 15% έως 20%, ανάλογα με το επίπεδο πολυπλοκότητας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Τα chips που παράγονται σε legacy nodes θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, είπαν. Η νέα τιμολόγηση θα εφαρμοστεί από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και η Samsung ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με ορισμένους πελάτες, ενώ βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις με άλλους, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η απόφαση της Samsung είναι μια μετατόπιση από τη σχετικά σταθερή τιμολογιακή πολιτική της πέρυσι, όταν ο κλάδος έσπευσε να αυξήσει τις τιμές στον απόηχο μιας παγκόσμιας έλλειψης chip. Η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλαπλούς μακροοικονομικούς κινδύνους όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα μέτρα lockdown στην Κίνα, η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός. Όλα αυτά φαίνεται πως αλλάζουν τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας.

Η κίνηση μεταφράζεται σε πρόσθετη πίεση στους κατασκευαστές smartphone, αυτοκινήτων και κονσολών παιχνιδιών για να αυξήσουν τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η Samsung και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου capacity για τσιπ που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Samsung

Το κόστος κατασκευής για τους κατασκευαστές τσιπ αυξάνεται τώρα κατά περίπου 20 έως 30% κατά μέσο όρο σε όλα τα μέτωπα, από χημικά και αέριο μέχρι εξοπλισμό και υλικά κατασκευής.

Οι συμβατικοί κατασκευαστές τσιπ, όπως η TSMC και η United Microelectronics Corp. προειδοποιούν τους πελάτες ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές κατά ένα μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Ο ηγέτης του κλάδου TSMC είπε στους πελάτες ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 5% έως 8% από το 2023, μετά από μια αύξηση των τιμών κατά 20% πέρυσι, σύμφωνα με τον Nikkei. Η UMC σχεδιάζει επίσης έναν ακόμη γύρο αυξήσεων των τιμών κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο. Η ASML Holding NV – βασικός προμηθευτής της Samsung και της TSMC – προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος εργασίας, εκτός από το υψηλότερο κόστος υλικών και το κόστος μεταφοράς.

Η έλλειψη αναγκάζει τους πελάτες να δώσουν προτεραιότητα στη δυνατότητα προμήθειας και διασφάλισης των τσιπ που χρειάζονται έναντι των τιμών. Οι κατασκευαστές ημιαγωγών προσπαθούν να βελτιώσουν την κερδοφορία, εν μέρει μετατοπίζοντας περισσότερο βάρος σε μάρκες υψηλής τεχνολογίας, δήλωσε ο Masahiro Wakasugi, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο, αλλά πλησιάζει την TSMC στην κατασκευή τσιπ βάσει παραγγελιών.

Πηγή πληροφοριών: bloomberg.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS