ΑρχικήinetYouTube: Δέχτηκε αγωγή για βίντεο κακοποίησης ζώων

YouTube: Δέχτηκε αγωγή για βίντεο κακοποίησης ζώων

Το YouTube δέχτηκε αγωγή για την ύπαρξη βίντεο κακοποίησης ζώων στην πλατφόρμα του.

YouTube αγωγή
YouTube: Δέχτηκε αγωγή για βίντεο κακοποίησης ζώων

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα δικαιώματα των ζώων μηνύει το YouTube επειδή δεν κατεβάζει από την πλατφόρμα βίντεο κακοποίησης ζώων, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να επωφελείται από αυτά, μέσω διαφημίσεων που προβάλλονται παράλληλα με το ακατάλληλο περιεχόμενο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Lady Freethinker, και η γυναίκα που τον ίδρυσε, Nina Jackel, κατέθεσαν μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, ισχυριζόμενοι ότι το YouTube παραβίασε τη σύμβασή του, αποτυγχάνοντας να λάβει μέτρα για αναφορές χρηστών σχετικά με αυτά βίντεο. Μερικά από τα αυτά παραβιάζουν ρητώς τους κανόνες του. Στα δικαστικά έγγραφα, οι ενάγοντες έγραψαν ότι το YouTube δεν λαμβάνει μέτρα για την απομάκρυνση βίντεο που δείχνουν μάχες ζώων, σκηνοθετημένες διασώσεις που θέτουν τα ζώα σε κίνδυνο και ανθρώπους που προκαλούν πόνο και βασανίζουν ζώα. Σε ξεχωριστή επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η νομική ομάδα του οργανισμού κατηγόρησε το YouTube ότι συνέβαλε σε παραβιάσεις του ομοσπονδιακού νόμου που απαγορεύει τη δημιουργία περιεχομένου το οποίο απεικονίζει ζώα να “χτυπιούνται, να καίγονται, να πνίγονται, να παγιδεύονται ή να υφίστανται οποιοδήποτε άλλο σοβαρό σωματικό τραυματισμό”.

Δείτε επίσης: Το YouTube ακυρώνει οριστικά το Rewind μετά από χρόνια

Τα βίντεο κακοποίησης ζώων στο YouTube, στα οποία αναφέρθηκε ο οργανισμός, ήταν αρκετά ενοχλητικά. Ένα από αυτά απεικόνιζε έναν άνθρωπο να σπρώχνει και να τσιμπάει ένα τρομαγμένο μαϊμουδάκι σε μια κουβέρτα. Ένα άλλο έδειχνε μια μαϊμού δεμένη στο έδαφος, ενώ πλησιάζει ένα φίδι και ένα τρίτο έναν πύθωνα να προσπαθεί να πνίξει ένα κουτάβι. Πολλά από τα βίντεο, συμπεριλαμβανομένου αυτού με τον πύθωνα, παρουσιάζουν χρήστες που προκαλούν σκόπιμα φόβο και πόνο στα ζώα πριν επέμβουν για να αποτρέψουν περαιτέρω κακό. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα βίντεο προσφέρουν έσοδα μέσω των διαφημίσεων.

Το YouTube έχει επίγνωση αυτών των βίντεο και του ρόλου του στη διανομή τους“, έγραψαν οι δικηγόροι του οργανισμού Lady Freethinker, σύμφωνα με τους Times. “Είναι λυπηρό που το YouTube επέλεξε τα κέρδη έναντι των ηθικών αρχών και της ανθρώπινης μεταχείρισης αθώων ζώων“.

Όπως σημείωσαν οι Times, το YouTube, όπως και αντίστοιχα sites, διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο βίντεο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα και είναι πιθανό κάποια ακατάλληλα βίντεο να καταφέρνουν να περνούν στην πλατφόρμα. Έχει επίσης διάφορες εξαιρέσεις από τους κανόνες κατά των βίντεο κακομεταχείρισης ζώων, καθώς επιτρέπει εκπαιδευτικό περιεχόμενο, νόμιμο κυνήγι, καθώς και ιατρικές έρευνες. Τέλος, προστατεύεται από το Section 230, έναν νόμο που προστατεύει τους ιδιοκτήτες sites από αγωγές για περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες. Αυτός ο νόμος έχει δεχτεί τα πυρά των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

Δείτε επίσης: Google – YouTube: Θα μπλοκάρονται τα ads που προωθούν fake news για την κλιματική αλλαγή

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο οργανισμός Lady Freethinker δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας, η οποία εντόπισε 2.053 βίντεο που έδειχναν ζώα να τραυματίζονται εσκεμμένα για ψυχαγωγία ή τα απεικόνιζαν σε σοβαρή ψυχολογική δυσφορία, σοβαρό πόνο ή νεκρά. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαπίστωσε ότι τα βίντεο είχαν κυκλοφορήσει σε 150 κανάλια και είχαν συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια προβολές. Η έκθεση διαπίστωσε ότι από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, το YouTube αφαίρεσε μόνο 185 από τα 2.053 βίντεο, τα οποία είχαν περίπου 136,5 εκατομμύρια προβολές. Η Nina Jackel δήλωσε στους Times ότι το 70% των βίντεο παρέμεναν ανεβασμένα στο YouTube. Η Jackel είπε επίσης ότι η ομάδα είχε προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα και να συνεργαστεί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό περιεχομένου κακοποίησης ζώων, αλλά το YouTube δεν ενδιαφέρθηκε.

YouTube βίντεο κακοποίησης ζώων
YouTube: Δέχτηκε αγωγή για βίντεο κακοποίησης ζώων

Σύμφωνα με το Insider, τον Μάρτιο του 2021, μια άλλη έρευνα του οργανισμού που επικεντρώθηκε σε 30 βίντεο, διαπίστωσε ότι μεγάλα brands, όπως οι Disney+, Facebook, Amazon, Land Rover, Dyson, Nationwide Pet, Lowe’s και Peloton, προβάλλουν τις διαφημίσεις τους σε τέτοιο περιεχόμενο. Το YouTube απάντησε λέγοντας ότι θα απαγορεύσει κάποια από αυτά τα βίντεο, αν και το Insider σημείωσε ότι ήδη υπήρχε πολιτική κατά της “πρόκλησης περιττού πόνου ή βλάβης που σκόπιμα προκαλούσε ταλαιπωρία στα ζώα“.

Συμφωνούμε ότι το περιεχόμενο που απεικονίζει βία ή κακοποίηση ζώων δεν έχει θέση στο YouTube. Ενώ είχαμε πάντα αυστηρές πολιτικές που απαγορεύουν το περιεχόμενο κακοποίησης ζώων, νωρίτερα φέτος, επεκτείναμε την πολιτική μας για να απαγορεύσουμε σαφέστερα περιεχόμενο που περιλαμβάνει σκόπιμη σωματική ταλαιπωρία ή βλάβη στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκηνοθετημένων διασώσεων ζώων“, δήλωσε η Ivy Choi, εκπρόσωπος του YouTube.

Δείτε επίσης: Αγωγή εναντίον της Canon επειδή απενεργοποιεί τη σάρωση όταν τελειώνει το μελάνι του εκτυπωτή

Από την άλλη, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ισχυρίζεται ότι το YouTube προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μακριά από το πρόβλημα.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ουσιαστική συνομιλία μαζί τους πολλές φορές και μας απέφυγαν“, είπε η Jackel στους Times. “Χτυπάμε την πόρτα και κανείς δεν απαντά. Οπότε αυτή η αγωγή εναντίον του YouTube ήταν το τελευταίο που μπορούσαμε να κάνουμε“.

Σύμφωνα με τους Times, το YouTube διέγραψε 9 στα 10 παραδείγματα βίντεο που παρείχε η εφημερίδα, αλλά δεν εξήγησε γιατί άφησε ένα άλλο βίντεο με ένα ζωντανό κουνέλι να δίνεται ως τροφή σε έναν πύθωνα.

Πηγή: Gizmodo

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS