Το Wayback Machine είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που λαμβάνει screenshots από sites, επιτρέποντας στους χρήστες της να δουν πώς ήταν ένα site σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (τι αλλαγές έχουν γίνει κατά τα χρόνια ύπαρξής του).
Τα περισσότερα sites κάνουν συχνές αλλαγές. Το Wayback Machine σάς επιτρέπει να βλέπετε περιεχόμενο που δεν υπάρχει πλέον σε ένα site. Η υπηρεσία μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Ωστόσο, ορισμένα sites ενδέχεται να μην εμφανίζονται επειδή προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης (ή και για κάποιο άλλο λόγο).
Μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο του Internet Archive και βάλτε τη διεύθυνση URL του site που θέλετε να δείτε, στη γραμμή διευθύνσεων του Wayback Machine. Αφού γράψετε το URL, κάντε κλικ στο “Ιστορικό αναζήτησης”.
Ανακαλύψτε τον Μικροσκοπικό Εξωπλανήτη κοντά στο Άστρο του Μπαρναρντ
Το ρομπότ AV1 βοηθά άρρωστα παιδιά να μην χάνουν μαθήματα
Τυφώνας Milton: Αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper
Στη συνέχεια, θα δείτε ένα χρονοδιάγραμμα με όλα τα χρόνια, για τα οποία υπάρχει screenshot του site που ψάχνετε.
Επιλέξτε το έτος που θέλετε να δείτε.
Θα εμφανιστεί ένα ημερολόγιο του επιλεγμένου έτους. Ορισμένες ημερομηνίες σε αυτό το έτος έχουν συγκεκριμένο χρώμα. Τι σημαίνει αυτό:
- Χωρίς χρώμα: Δεν υπάρχει screenshot γι’ αυτή την ημερομηνία.
- Μπλε χρώμα: Υπάρχει screenshot γι’ αυτή την ημερομηνία.
- Πράσινο χρώμα: Ανακατεύθυνση (3xx).
Επίσης, ορισμένοι κύκλοι στο ημερολόγιο, είναι μεγαλύτεροι από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι το site έχει πολλά screenshots για τη συγκεκριμένη ημερομηνία (αυτό δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό των φορών που ενημερώθηκε το site).
Επιλέξτε την ημερομηνία / ώρα που θέλετε, τοποθετώντας τον κέρσορα του ποντικιού στην ημερομηνία και επιλέξτε το screenshot από το pop up μενού που εμφανίζεται.
Πλέον, είστε σε θέση να περιηγηθείτε στην αρχειοθετημένη έκδοση του site.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες διαθέσιμες λύσεις για την περιήγηση σε παλαιότερες εκδόσεις sites, όπως το oldweb.today, αλλά το Wayback Machine περιέχει το μεγαλύτερο αρχείο από όλες τις ψηφιακές βιβλιοθήκες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Αυτή ήταν η διαδικασία περιήγησης σε παλαιότερες εκδόσεις ενός site, όπως τη διαβάσαμε στο Howtogeek.