ΑρχικήsecurityHacker ανέβασε αρχεία στα sites των Π.Ο.Υ, UNESCO και άλλων οργανισμών

Hacker ανέβασε αρχεία στα sites των Π.Ο.Υ, UNESCO και άλλων οργανισμών

Ένας hacker κατάφερε να ανεβάσει PDF αρχεία σε sites γνωστών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και της UNESCO.

Π.Ο.Υ, UNESCO

Η επίθεση αναφέρθηκε πρώτα από το Cyberwarzone.com. Εκμεταλλεύεται κάποιες ευπάθειες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για πιο σοβαρές επιθέσεις, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το περιστατικό δεν ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο και ευτυχώς ο αντίκτυπός του ήταν μικρός.

Τα PDF αρχεία μεταφορτώθηκαν από έναν hacker που χρησιμοποιεί διαδικτυακά το όνομα m1gh7yh4ck3r. Τις τελευταίες ημέρες, ο hacker έχει ανεβάσει αρχεία σε επίσημα sites της UNESCO, του Π.Ο.Υ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας (Georgia Tech) και σε ένα κυβερνητικό site της Κούβας.

Το Georgia Tech και ο Π.Ο.Υ αφαίρεσαν άμεσα τα PDF αρχεία που ανέβασε ο hacker, κάτι που δεν ισχύει για τα sites της UNESCO και της κυβέρνησης της Κούβας.

Εκπρόσωποι της UNESCO είπαν στο SecurityWeek ότι θα ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με το περιστατικό.

Τα αρχεία PDF που ανέβασε ο hacker, σχετίζονται με παραβιάσεις online παιχνιδιών και παραβιάσεις λογαριασμών Facebook και Instagram. Τα αρχεία εξηγούν πώς μπορούν να γίνουν οι παραβιάσεις και περιέχουν links που υποτίθεται ότι οδηγούν σε hacking υπηρεσίες και εργαλεία. Στην πραγματικότητα, όμως, οδηγούν τους χρήστες σε scammy sites.

αρχεία

Κάποια antivirus προγράμματα του VirusTotal διαπίστωσαν ότι ορισμένα από αυτά τα αρχεία PDF περιείχαν trojan.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς ο hacker μπόρεσε να ανεβάσει τα αρχεία στα sites των Π.Ο.Υ, UNESCO κλπ, αλλά πιθανότατα δεν επρόκειτο για κάποια περίπλοκη τεχνική. Τα domains στα οποία ανέβηκαν τα αρχεία, επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάζουν περιεχόμενο. Ο hacker μπορεί, επίσης, να εκμεταλλεύτηκε ευπάθειες που σχετίζονται με τη μεταφόρτωση αρχείων ή που επιτρέπουν την παράκαμψη ελέγχου ταυτότητας. Ειδικά, στην περίπτωση της UNESCO, η πρόσβαση στη σελίδα σύνδεσης είναι εύκολη.

Το θετικό είναι ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν είχε σοβαρές συνέπειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμβούν πιο επικίνδυνα περιστατικά. Το να μπορεί κάποιος να ανεβάζει περιεχόμενο σε επίσημα sites οργανισμών όπως ο Π.Ο.Υ και η UNESCO μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κρατικές hacking ομάδες μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να ανεβάσουν περιεχόμενο προς όφελός τους. Οι κρατικοί hackers στοχεύουν ή “χρησιμοποιούν” συχνά τέτοιους οργανισμούς.

Για παράδειγμα, από την αρχή της πανδημίας, κρατικοί hackers με οικονομικά κίνητρα, έχουν στείλει χιλιάδες κακόβουλα emails παριστάνοντας τον Π.Ο.Υ. Μια ευπάθεια όπως αυτή που εκμεταλλεύτηκε ο m1gh7yh4ck3r μπορεί να τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Το Georgia Tech δήλωσε στο SecurityWeek ότι έχει εντοπίσει την πηγή του προβλήματος. Η ευπάθεια έχει να κάνει με μια φόρμα σε ένα παλιό site που χρησιμοποιεί το Drupal CMS και το αντίστοιχο Webform module, που από προεπιλογή επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν αρχεία σε φακέλους που είναι προσβάσιμοι δημόσια.

Οι μεταφορτώσεις που συνέβησαν στον chhs server [στον server της GA Tech που επηρεάστηκε] είναι ένα παράδειγμα επίθεσης σε sites με λανθασμένη διαμόρφωση. Αυτό το είδος website spam είναι κάπως ασυνήθιστο, καθώς δεν βασίζεται σε αδύναμα credentials, ούτε σε απαρχαιωμένο λογισμικό. Βασίζεται, αντίθετα, σε συγκεκριμένες διαμορφώσεις των CMS και των σχετικών modules (OWASP top 10 category “Security Misconfiguration”). Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτό το είδος επίθεσης δεν εντοπίζεται εύκολα από τους περισσότερους υπάρχοντες σαρωτές. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης και της παρακολούθησης“, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του Georgia Tech.

Η UNESCO χρησιμοποιεί, επίσης, το Drupal και το Webform. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, ο hacker μπορεί να ανέβασε τα αρχεία με αυτόν τον τρόπο.

Η συγκεκριμένη επίθεση με τη μεταφόρτωση αρχείων σε sites των Π.Ο.Υ και UNESCO, φαίνεται να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εκστρατείας που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι, με στόχο κυβερνητικά και πανεπιστημιακά sites.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS