ΑρχικήinetNASA: Αστεροειδής θα πετάξει πιο κοντά από τους δορυφόρους μας

NASA: Αστεροειδής θα πετάξει πιο κοντά από τους δορυφόρους μας

Ο αστεροειδής 2020 SW, με το μέγεθος ενός λεωφορείου, πρόκειται να πετάξει 13.000 μίλια πάνω από τη Γη τις επόμενες ώρες, δήλωσε η Nasa. Αυτό σημαίνει ότι θα πετάξει πολύ πιο κοντά από τους τεχνητούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

nasa
NASA: Αστεροειδής θα πετάξει πιο κοντά από τους δορυφόρους μας

Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από ένα έργο στην Αριζόνα που χρηματοδοτήθηκε από τη Nasa, και περαιτέρω παρατηρήσεις μπόρεσαν να εντοπίσουν την πορεία του και να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη.

Αυτές οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι θα κάνει το πλησιέστερο πέρασμα του την Πέμπτη το μεσημέρι, σε ώρα Αγγλίας. Στη συνέχεια, θα πετάξει για να συνεχίσει το ταξίδι του γύρω από το ηλιακό σύστημα. Δεν θα επιστρέψει πουθενά κοντά στη Γη μέχρι το 2041, όταν θα βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση.

Ο αστεροειδής πιστεύεται ότι έχει πλάτος περίπου πέντε έως δέκα μέτρα, όπως το μέγεθος ενός «μικρού σχολικού λεωφορείου», δήλωσε η διαστημική υπηρεσία. Το μέγεθος εκτιμάται από τη φωτεινότητα του αντικειμένου, είπε η Nasa.

Δεν αναμένεται να χτυπήσει τη Γη, δήλωσαν οι επιστήμονες. Αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο, δε θα προλάβαινε να φτάσει στην επιφάνεια, καθώς όταν περάσει από την ατμόσφαιρα θα τυλιχτεί στις φλόγες και θα εκραγεί. Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις ότι ο κόσμος απειλείται από αστεροειδείς, οι επισκέψεις τους είναι αρκετά συχνές και δεν αποτελούν ποτέ μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους στη Γη.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικροσκοπικών αστεροειδών σαν αυτόν, και αρκετοί από αυτούς πλησιάζουν τον πλανήτη μας τόσο κοντά όσο αυτός, πολλές φορές κάθε χρόνο,» δήλωσε ο Paul Chodas, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS) στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, στη Νότια Καλιφόρνια.

«Στην πραγματικότητα, οι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους επηρεάζουν την ατμόσφαιρά μας με μέσο ρυθμό περίπου μία φορά κάθε χρόνο ή δύο.»

αστεροειδής
NASA: Αστεροειδής θα πετάξει πιο κοντά από τους δορυφόρους μας

Η Nasa έχει αναλάβει να βρει το 90% των αστεροειδών που πετούν κοντά στη Γη, μεγέθους 140 μέτρων ή μεγαλύτερους. Τέτοιοι αστεροειδείς είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από εκείνους που μοιάζουν με τον 2020 SW, καθώς το μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει ότι είναι σε θέση να περάσουν μέσω της ατμόσφαιρας και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα όταν συγκρουστούν στη Γη.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέγεθος καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό τους. Υπάρχουν πολλά περισσότερα μικρά μεγέθη, παρόμοια με τον 2020 SW, αλλά το μικρότερο μέγεθος και η χαμηλότερη φωτεινότητα επηρεάζει την ορατότητα.

«Οι δυνατότητες ανίχνευσης των αστεροειδών ερευνών της NASA βελτιώνονται συνεχώς και τώρα αναμένουμε να βρούμε αστεροειδείς αυτού του μεγέθους, λίγες μέρες πριν έρθουν κοντά στον πλανήτη μας.»

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS