Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν 50 νέους πλανήτες χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI, με τη βοήθεια αλγορίθμου, μελετώντας παλιά αρχεία της NASA.
Οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Warwick, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης με τεχνολογία AI, για να ερευνήσουν παλιά δεδομένα της NASA που περιέχουν χιλιάδες πιθανούς υποψήφιους πλανήτες.
Δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο, ποιοι από τους υποψήφιους πλανήτες είναι πραγματικοί. Όταν οι επιστήμονες αναζητούν εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αναζητούν μεταπτώσεις φωτός που υποδηλώνουν το πέρασμα ενός πλανήτη. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από άλλους παράγοντες, όπως παρεμβολές στο παρασκήνιο ή ακόμη και σφάλματα στην κάμερα.
Εδώ έρχεται λοιπόν η νέα τεχνολογία AI, που μπορεί να διακρίνει τη διαφορά και να βρει τους πλανήτες.
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε τον αλγόριθμο με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της NASA Kepler, το οποίο πέρασε εννέα χρόνια στο βαθύ διάστημα σε μια «παγκόσμια αποστολή κυνηγιού», και πλέον έχει αποσυρθεί. Μόλις ο αλγόριθμος έμαθε να διαχωρίζει με ακρίβεια τους πραγματικούς πλανήτες, χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση παλαιών συνόλων δεδομένων που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί. Εκεί ήταν που βρήκε τους 50 εξωπλανήτες.
Αυτοί οι 50 εξωπλανήτες, που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, μπορεί να είναι μεγάλοι σε μέγεθος όπως ο Ποσειδώνας ή ακόμα και μικρότεροι από τη Γη, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου. Η τροχιά μερικών από αυτούς έχει διάρκεια έως και 200 ημέρες, και ενώ άλλών μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο μία μέρα. Και τώρα που, χάρη στην τεχνολογία AI, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι οι πλανήτες είναι πραγματικοί, μπορούν να τους δώσουν προτεραιότητα για περαιτέρω παρατήρηση.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
«Όσον αφορά την εξακρίβωση του πλανήτη, κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει μια τεχνική μηχανικής εκμάθησης στο παρελθόν,» δήλωσε στο δελτίο τύπου ο David Armstrong του Πανεπιστημίου του Warwick, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της μελέτης.
«Η μηχανική μάθηση έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάταξη των υποψήφιων πλανητών, αλλά ποτέ σε ένα πιθανολογικό πλαίσιο, που είναι αυτό που χρειάζεται για να επικυρωθεί ένας πλανήτης.»
Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι λειτουργεί, ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία AI για τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές τηλεσκοπίων, ή ακόμα και να ανακαλύψουν και να μελετήσουν άλλους πλανήτες.
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι ο αλγόριθμος θα μπορεί να «εξακριβώσει χιλιάδες πλανήτες» που δεν έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες.
«Πρέπει ακόμη να αφιερώσουμε χρόνο στην εκπαίδευση του αλγορίθμου, αλλά μόλις γίνει αυτό, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το εφαρμόσουμε σε μελλοντικούς υποψήφιους,» είπε ο Armstrong.
Ο Armstrong πρόσθεσε ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, ένα ερευνητικό πρόγραμμα του ουρανού, που ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή της στις 4 Ιουλίου.
Χαρτογραφώντας περίπου το 75% του ουρανού, η TESS εντόπισε 66 νέους επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες και σχεδόν 2.100 πιθανούς υποψήφιους. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών, βρέθηκε ένας που έχει το μέγεθος της Γης και είναι ενδεχομένως κατοικήσιμος, σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 100 ετών φωτός. Ανακάλυψε επίσης έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από δύο ήλιους, όπως το Tatooine στις ταινίες του Star Wars.
Το TESS βρίσκεται τώρα σε μια εκτεταμένη αποστολή έως το 2022, ενώ οι επιστήμονες εργάζονται στην τεχνολογία AI για να επικυρώσουν και να επιβεβαιώσουν ποιοι από τους υπόλοιπους πιθανούς υποψήφιους πλανήτες είναι πραγματικοί.