ΑρχικήsecuritySafari browser:Αποκαλύφθηκε σφάλμα γιατί η Apple καθυστέρησε το patch

Safari browser:Αποκαλύφθηκε σφάλμα γιατί η Apple καθυστέρησε το patch

Safari browser

Ένας ερευνητής ασφαλείας δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με ένα σφάλμα στον Safari browser της Apple που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους hackers για την κλοπή ή διαρροή αρχείων από συσκευές των χρηστών.

Το σφάλμα ανακαλύφθηκε από τον Pawel Wylecial, συνιδρυτή της πολωνικής εταιρείας ασφαλείας REDTEAM.PL.

Ο Wylecial ανέφερε το σφάλμα στην Apple την άνοιξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, αλλά ο ερευνητής αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του τώρα, αφού ο κατασκευαστής OS έχει καθυστερήσει να διορθώσει το σφάλμα και το προγραμματίζει για την άνοιξη του 2021, δηλαδή ένα χρόνο μετά.

Πώς λειτουργεί το σφάλμα του Safari browser;

Σε ένα blogpost, ο Wylecial είπε ότι το σφάλμα βρίσκεται στο Web Share API του Safari browser – ένα νέο web standard που εισήγαγε ένα cross-browser API που επιτρέπει κοινή χρήση κειμένου, συνδέσμων, αρχείων και άλλου περιεχομένου.

Ο ερευνητής ασφαλείας λέει ότι το Safari (σε iOS και macOS) υποστηρίζει την κοινή χρήση αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον τοπικό σκληρό δίσκο του χρήστη (μέσω του αρχείου: // URI scheme).

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα ασφαλείας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου κακόβουλες σελίδες ενδέχεται να προσκαλέσουν τους χρήστες να μοιραστούν ένα άρθρο μέσω email, αλλά καταλήγουν να εκθέτουν αρχεία από τη συσκευή τους.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί το σφάλμα:

Ωστόσο, ο Wylecial περιέγραψε το σφάλμα ως “όχι πολύ σοβαρό” καθώς χρειάζεται αλληλεπίδραση των χρηστών και social engineering για να εξαπατηθούν οι χρήστες και να εκθέσουν τοπικά αρχεία. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ήταν επίσης πολύ εύκολο για τους εισβολείς “να κάνουν το εκτεθειμένο αρχείο αόρατο στον χρήστη”.

Apple σφάλμα
Κριτική στην Apple για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα patches

Ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα εδώ δεν είναι μόνο το ίδιο το σφάλμα στον Safari browser και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να χρησιμοποιηθεί. Το θέμα είναι το πώς χειρίστηκε η Apple την αναφορά του σφάλματος.

Η Apple δεν κατάφερε να ετοιμάσει ένα patch έγκαιρα (έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες). Επιπλέον, προσπάθησε να καθυστερήσει τον ερευνητή να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του μέχρι την επόμενη άνοιξη, σχεδόν ένα ολόκληρο έτος από την αρχική αναφορά του σφάλματος και πέρα ​​από την “Προθεσμία γνωστοποίησης ευπαθειών”, που έχει οριστεί στις 90 ημέρες.

Καταστάσεις όπως αυτή που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Wylecial, γίνονται όλο και πιο συχνές μεταξύ των κυνηγών σφαλμάτων iOS και macOS.

Η Apple – παρά την ανακοίνωση ενός bug bounty προγράμματος – κατηγορείται όλο και περισσότερο για καθυστέρηση των σφαλμάτων και προσπάθεια να πείσει τους ερευνητές να μην δημοσιοποιούν τα ευρήματά τους.

Για παράδειγμα, όταν ο Wylecial αποκάλυψε το σφάλμα του Safari browser σήμερα, άλλοι ερευνητές ανέφεραν παρόμοιες καταστάσεις όπου η Apple καθυστέρησε να διορθώσει σφάλματα ασφαλείας.

Όταν τον Ιούλιο η Apple ανακοίνωσε τους κανόνες του προγράμματος Security Research Device, η ομάδα ασφαλείας Project Zero της Google αρνήθηκε να συμμετάσχει, ισχυριζόμενη ότι οι κανόνες του προγράμματος γράφτηκαν ειδικά για να περιορίσουν τη δημόσια αποκάλυψη.

Τρεις μήνες πριν, τον Απρίλιο, ένας άλλος ερευνητής ασφαλείας ανέφερε, επίσης, μια παρόμοια εμπειρία με το bug bounty πρόγραμμα της Apple, το οποίο περιέγραψε ως “αστείο”, λέγοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι “να κρατήσει κλειστό το στόμα των ερευνητών για όσο το δυνατόν περισσότερο”.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS