ΑρχικήinetWeChat: Οι χρήστες κάνουν μήνυση στον Trump για την απαγόρευση

WeChat: Οι χρήστες κάνουν μήνυση στον Trump για την απαγόρευση

Μια ομάδα χρηστών του WeChat υπέβαλε αγωγή κατά της εντολής του Donald Trump για απαγόρευση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αντισυνταγματική. Η αγωγή, που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο, ασκήθηκε από την US WeChat Alliance Group, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που δεν σχετίζεται με τον κάτοχο της εφαρμογής.

WeChat: Οι χρήστες κάνουν μήνυση στον Trump για την απαγόρευση

Ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε εντολή νωρίτερα αυτό το μήνα, απαγορεύοντας τις συναλλαγές των ΗΠΑ στο WeChat, αποκαλώντας την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στον Κινέζικο γίγαντα TenCent, ως «σημαντική απειλή» για την εθνική ασφάλεια. Η αγωγή της ομάδας χρηστών είπε πως η καταγγελία ήταν «αόριστα διατυπωμένη» και αναφέρει ότι δεν παρέχει αποδείξεις πως το WeChat αποτελεί πραγματική απειλή.

«Σε μια ξεκάθαρη παραβίαση της Πρώτης Τροποποίησης, η Εκτελεστική Εντολή στοχεύει και σιωπά τους χρήστες του WeChat, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη της Κινέζικης κοινότητας,» αναφέρει η καταγγελία. «Ρυθμίζει τη συνταγματικά προστατευμένη ομιλία, έκφραση και συσχέτιση και δεν είναι στενά προσαρμοσμένη ώστε να περιορίζει μόνο εκείνη την ομιλία που παρουσιάζει κινδύνους εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Ο Trump εξέδωσε απαγορεύσεις στις 6 Αυγούστου εναντίον του WeChat και της Κινέζικης εφαρμογής TikTok, επικαλούμενος ανησυχίες ότι τα TikTok και WeChat συλλέγουν «τεράστια δείγματα δεδομένων και πληροφοριών από τους χρήστες του» από τους χρήστες των ΗΠΑ. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι Κινέζικες εταιρείες ενδέχεται να μην μπορούν να απορρίψουν αιτήματα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εξάπλωση εφαρμογών για κινητές συσκευές που αναπτύχθηκαν και ανήκαν σε εταιρείες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συνεχίζει να απειλεί την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών,» αναφέρει η εκτελεστική εντολή.

wechat trump
WeChat: Οι χρήστες κάνουν μήνυση στον Trump για την απαγόρευση

Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, με περισσότερους από 19 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αναλύσεις Apptopia.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απαγόρευση WeChat θα μπορούσε να περιορίσει σοβαρά την ικανότητα των Αμερικάνικων εταιρειών να ανταγωνίζονται στο σημερινό τους επίπεδο στις Κινέζικες αγορές. Οι πωλήσεις Apple iPhone, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30% παγκοσμίως, εάν η απαγόρευση αναγκάσει το App Store της Apple να μειώσει το WeChat, σύμφωνα με έναν αναλυτή της Apple.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το TenCent απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS