ΑρχικήinetΤο Linux γίνεται 29: Τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία!

Το Linux γίνεται 29: Τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία!

Τα Linux φέτος γίνεται 29, και για τα γενέθλια του αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του.

1991: O Linus φέρνει στον κόσμο το Linux
Το παρακάτω μήνυμα εστάλη στις 25 Αυγούστου 1991, στην ομάδα Minix Usenet. Ο Torvalds δεν φανταζόταν τι θα συνέβαινε αργότερα, όταν έγραψε για το νέο δωρεάν λειτουργικό του σύστημα ότι ήταν «απλά χόμπι, και δεν θα είναι μεγάλο και επαγγελματικό σαν το gnu για 386 (486) AT κλώνους

Το Linux γίνεται 29: Τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία!

1993: Slackware
Υπήρχαν παλαιότερες διανομές του λειτουργικού, όπως το MCC και το Yggdrasil, αλλά το Slackware του Patrick Volkerding ήταν η πρώτη ευρέως επιτυχημένη διανομή και εξακολουθεί να ενημερώνεται και να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

1994: Η Red Hat γεννιέται
Ο Marc Ewing δημιουργεί το Red Hat Linux. Ο Bob Young αγοράζει την εταιρεία του Ewing, τη συγχωνεύει με τη δική του και σχηματίζει τη Red Hat, την πιο επιτυχημένη εταιρεία του λειτουργικού συστήματος μέχρι σήμερα.

1996: KDE και SUSE
Ξεκινά το KDE , η πρώτη μεγάλη διεπαφή επιφάνειας εργασίας. Ο Matthias Ettrich ήθελε να κάνει μια εύχρηστη επιφάνεια εργασίας. Το Κ? Δηλώνει το «Kool». Το όνομα ήταν επίσης ένα παιχνίδι στο Common Desktop Environment (CDE) της Unix.Την ίδια χρονιά, αφού συνεργάστηκε με το Slackware και τη Red Hat Linux, η SUSE , η κορυφαία ευρωπαϊκή επιχείρηση Linux, κυκλοφορεί το πρώτο αυτόνομο λογισμικό, που παραμένει έως σήμερα μια σημαντική δύναμη.

linux
Το Linux γίνεται 29: Τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία!

1997: GNOME
Οι Miguel de Icaza και Federico Mena άρχισαν να εργάζονται σε μια νέα επιφάνεια εργασίας, τη GNOME, βασισμένη εξ ολοκλήρου σε δωρεάν λογισμικό.

1998: Halloween Memos
Η Microsoft ξεκινά να στοχεύει τον αντίπαλό της. Ο Eric S. Raymond, ένας αρχικός ηγέτης του Linux και ανοιχτού κώδικα, αποκαλύπτει τα «Έγγραφα Halloween», τα οποία δείχνουν ότι η Microsoft θεωρεί το λογισμικό εχθρό της, και αρχίζει να διατυπώνει τις εκστρατείες κατά του ανοιχτού κώδικα και του λειτουργικού συστήματος της Red Hat. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, η Microsoft θα αλλάξει πορεία.

1999: Corel desktop
Η Corel κυκλοφορεί την πρώτη επιφάνεια εργασίας για αυτό το λειτουργικό. Αν και δεν ήταν επιτυχές, άνοιξε το δρόμο για άλλες γνωστές διανομές όμως το Ubuntu.

2000: Η IBM επενδύει ένα δισεκατομμύριο δολάρια
Φέτος, η IBM ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο λογισμικό της Red Hat το 2001. Λίγο αργότερα θα αποδειχθεί η καλύτερη επένδυση της IBM.

2001: Κυκλοφορεί το Linux 2.4
Μετά από μερικές καθυστερήσεις, κυκλοφόρησε η έκδοση 2.4. Με αυτή την έκδοση, η εταιρεία ανταγωνίζεται το Solaris και άλλα λειτουργικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας.

2004: Ήρθε το Ubuntu
Βασισμένο στο Debian, το Ubuntu γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και το πιο σημαντικό από όλες τις διανομές cloud.

2007: Το Android φτάνει
Η Open Handset Alliance , η οποία περιλαμβάνει την Google και πολλούς προμηθευτές υλικού, ανακοινώνει το Android. Θα γίνει το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, καθώς λειτουργεί σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο smartphone.

2008: Τα χρηματιστήρια αλλάζουν
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο σύντομα ακολουθείται από πολλά άλλα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, άλλαξε το βασικό λειτουργικό του σύστημα σε Linux.

2012: Η Red Hat σημειώνει το πρώτο δισεκατομμύριο
Η Red Hat γίνεται η πρώτη εταιρεία ανοιχτού κώδικα 1 δισεκατομμυρίου. Το 2016, γίνεται η πρώτη επιχείρηση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2014: Η Microsoft λατρεύει το Linux
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella δηλώνει η Microsoft αγαπά το Linux. Η εταιρεία το απέδειξε στη συνέχεια  υποστηρίζοντας το λογισμικό.

Το Linux γίνεται 29: Τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία!

2019: Η Microsoft εγκαινιάζει Linux για τα Windows 10
Η Microsoft φέρνει το Υποσύστημα Windows για Linux 2.0, για Windows 10. Με αυτό οι χρήστες μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα και τα 2 λειτουργικά συστήματα.

2019: Η IBM εξαγοράζει τη Red Hat
Η Red Hat εξαγορά από την IBM για 34 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας τη μεγαλύτερη επένδυση λογισμικού.

2020: Η κατάκτηση του cloud
H παγκόσμια αγορά cloud βγάζει πλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, με το 90% να κατανέμεται στο λειτουργικό της Red Hat.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS