ΑρχικήinetΜύθοι και αλήθειες για το multi-cloud

Μύθοι και αλήθειες για το multi-cloud

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όσον αφορά το cloud, για τους περισσότερους οργανισμούς, το multi-cloud είναι ήδη πραγματικότητα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Flexera για την κατάσταση του 2020, το 93% των επιχειρήσεων που απάντησαν ανέφεραν ότι διαθέτουν στρατηγικές multi-clοud. Στην εκτίμησή του για τη στρατηγική του Google Cloud που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Dion Hinchcliffe, σημείωσε ότι το multi-cloud βρίσκεται στην καρδιά της πρόκλησης της στρατηγικής του cloud.

cloud

Λοιπόν, γιατί τόσοι οργανισμοί υιοθετούν τυπικά ή ανεπίσημα στρατηγικές multi-cloud; Μια από τις πολλές απαντήσεις θα μπορούσε να είναι ο φόβος του clοud vendor lock-in (όταν κάποιος ουσιαστικά αναγκάζεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ένα προϊόν ή υπηρεσία ανεξάρτητα από την ποιότητα, επειδή η απομάκρυνση από αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία δεν είναι πρακτική). Αλλά μάλλον και η αδράνεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαντήσεων.

Συχνά, θέτονται κάποια standards για τις IT υποδομές, αλλά αυτά τα standards σπάνια ακολουθούνται ευλαβικά σε όλο τον οργανισμό. Πολλοί επιμένουν στο shadow IT για καιρό, αφού όσο μπορούν παρακάμπτουν τις πρακτικές που έχουν οριστεί για τις διαδικασίες. Άλλοι οργανισμοί πάλι χρειάζονται χρόνια για να μεταφέρουν τα παλιά τους συστήματα εξαιτίας των υποδομών που έχουν επιλέξει.

Γιατί θα πρέπει η υιοθέτηση cloud να είναι διαφορετική; Δεδομένου ότι σε πολλούς οργανισμούς, η υιοθέτηση του cloud ξεκίνησε με τμηματικές ομάδες AppDev που έτρεχαν DevTest workloads επειδή ήταν πολύ πιο πρόσφορο από το να χρειαστεί να αγοράσουν ειδικό hardware. Μετά ήρθε η αυξανόμενη υιοθέτηση των υπηρεσιών SaaS και AutoML που ήταν διαθέσιμες μόνο στο cloud. Και τέλος να μην αναφερθούμε στις λειτουργικές εφαρμογές που τρέχουν με δεδομένα που κατοικούν μόνο στο clοud.

Σε ορισμένους τομείς, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενδέχεται να υπάρχουν απαιτήσεις για την αποφυγή της εξάρτησης από οποιονδήποτε πάροχο clοud ορίζοντας ότι ένας δεύτερος πάροχος cloud θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ανάκτησης.

Είναι σαφές ότι η τρέχουσα πανδημία επιταχύνει τις υπάρχουσες τάσεις προς την υιοθέτηση περισσότερων cloud. Με την οικονομία σε αναταραχή, οι περισσότερες επιχειρήσεις επανεκτιμούν τα βασικά προϊόντα και τις υπηρεσίες τους δεδομένης της στροφής προς τις ψηφιακές επιχειρήσεις.

Είναι μια καλή ευκαιρία να επωφεληθείτε από τις clοud υπηρεσίες, όπως το machine learning, την αφοσίωση των πελατών και τα αναλυτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανισμοί για να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές γραμμές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα τρέχουν συγκεκριμένα συστήματα σε συγκεκριμένα cloud.

Τι γίνεται όμως με τα άλλα σενάρια; Είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να εκτελούν μια μεμονωμένη εφαρμογή ή βάση δεδομένων σε πολλούς παρόχους clοud; Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν το κόστος εξόδου; την καθυστέρηση του δικτύου; τα ειδικά API για προμηθευτές clοud; Ακόμα κι αν το κόστος εξόδου έχει ληφθεί υπόψη (θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών multi-clοud θα μπορούσαν να γίνουν δημιουργικοί εδώ), εξακολουθείτε να έχετε τα γενικά έξοδα ασφάλειας, διαχείρισης και ενσωμάτωσης σε πολλά cloud.

Στην ουσία, η εκτέλεση μίας λογικής παρουσίας μιας βάσης δεδομένων σε πολλούς παρόχους cloud είναι παρόμοια με την εκτέλεση μιας λογικής παρουσίας μιας εφαρμογής συναλλαγής σε πολλές βάσεις δεδομένων.

Για τους περισσότερους οργανισμούς που συμμορφώνονται με τα τρέχοντα συστήματα σε μεμονωμένα clοud, θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η διακύμανση στα επίπεδα ελέγχου, αλλά τουλάχιστον, διαφορετικά cloud μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, όπως θα κάνατε διαφορετικές πλατφόρμες βάσεων δεδομένων στην επιχείρησή σας. Δεν θα τα τρέχετε απαραίτητα μαζί, οπότε δεν θα έχετε αυτήν την πολυπλοκότητα διαχείρισης.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε για να τοποθετηθεί η Google ως ο πιο φιλικός πάροχος multi-cloud; Η Google προωθεί το Anthos ως τον πυλώνα αυτής της στρατηγικής. Πέρα από το Google Cloud, το Anthos τρέχει τώρα και στο AWS. Το Anthos μέσω της λειτουργικότητας του θα επιτρέψει στις εφαρμογές και τις βάσεις δεδομένων σας να εκτελούνται είτε στο δικό σας ιδιωτικό cloud είτε ως παρουσία σε ένα αντίπαλο clοud. Η Google δεν είναι μόνη της σε αυτό το παιχνίδι, καθώς η IBM προωθεί επιθετικά το Red Hat OpenShift.

Για εμάς, ο μύθος του multi-clοud είναι η προσδοκία ότι μπορούν να μοιάζουν και να λειτουργούν ως μία λογική οντότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα cloud είναι πλατφόρμες και ακόμη και με standards, θα εξακολουθούν να έχουν τις διαφορές τους – όπως οι βάσεις δεδομένων SQL. Η αλήθεια για το multi-clοud είναι ότι θα είναι ένας τρόπος για τις επιχειρήσεις να “παίξουν” τα στοιχήματά τους.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS