ΑρχικήsecuritySparks: Σύλληψη μελών του δικτύου πειρατείας ταινιών σε Κύπρο και ΗΠΑ!

Sparks: Σύλληψη μελών του δικτύου πειρατείας ταινιών σε Κύπρο και ΗΠΑ!

Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πειρατείας ταινιών στον κόσμο εξαρθρώθηκε, ύστερα από συντονισμένες κι οργανωμένες δράσεις των αστυνομικών αρχών σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Europol. Δύο ύποπτα μέλη της ομάδας πειρατείας ταινιών “Sparks” συνελήφθησαν – το ένα από αυτά στην Κύπρο και το άλλο στις ΗΠΑ. Ο ύποπτος που συνελήφθη στην Κύπρο είναι ο “Bridi”, Βρετανός υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη από την Interpol την Κυριακή και αναμένεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ένας τρίτος ύποπτος που φέρεται να είναι επίσης μέλος αυτής της ομάδας, αναζητείται ακόμη από τις αρχές. Ειδικότερα, η Europol ανακοίνωσε ότι στις 25 Αυγούστου, ένα εγκληματικό δίκτυο χάκερ που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα κι εμπλέκεται στην πειρατεία ταινιών αλλά και στην φιλοξενία παράνομου ψηφιακού περιεχομένου, εξαρθρώθηκε χάρη στη συντονισμένη δράση μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και των ομολόγων τους σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust. Επιπλέον, καταργήθηκαν δεκάδες servers στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Europol-πειρατεία ταινιών-εξάρθρωση

Πιστεύεται ότι to Sparks Group που εμπλέκεται στην πειρατεία ταινιών, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ έχει αναπαράγει και διαδώσει με επιτυχία εκατοντάδες ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν κάθε ταινίας που κυκλοφόρησε από μεγάλα στούντιο παραγωγής στις ΗΠΑ. Το Sparks Group προκάλεσε με τη δράση του απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος στούντιο παραγωγής ταινιών, κυρίως στον κλάδο των ταινιών, της τηλεόρασης και των βιομηχανιών υποστήριξης στις ΗΠΑ, από την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Sparks-πειρατεία ταινιών

Για να αποκτήσουν ταινίες που δεν είχαν κυκλοφορήσει, τα μέλη του Sparks παρουσιάζονταν ως λιανοπωλητές DVD και Blu-Ray, προκειμένου να εξαπατήσουν τους νόμιμους διανομείς για να τους δώσουν ταινίες πριν από τις ημερομηνίες κυκλοφορίας, ενώ δεσμεύονταν να μην πουλήσουν το περιεχόμενο πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας. Ωστόσο, μόλις λάμβαναν τα προϊόντα, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό για να αφαιρέσουν τυχόν προστατευτικά πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και να αναπαράγουν και να κωδικοποιήσουν το περιεχόμενο σε υψηλή ευκρίνεια. Το περιεχόμενο στη συνέχεια διέρρεε και αναπαραγόταν σε streaming πλατφόρμες, peer-to-peer και torrent δίκτυα από τις πλατφόρμες τους.

60 servers που ελέγχονταν από το Sparks Group εντοπίστηκαν σε χώρες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Καναδάς, Τσεχία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Νότια Κορέα κι Ελβετία. Αυτοί οι servers κατασχέθηκαν και τέθηκαν εκτός σύνδεσης σήμερα, με τη βοήθεια αστυνομικών αρχών των χωρών αυτών. Άλλα μέτρα ελήφθησαν επίσης στην Ιταλία, τη Ρουμανία και τον Καναδά.

πειρατεία ταινιών

Η Europol δήλωσε ότι η επιτυχής επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής και της Eurojust με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές των εμπλεκόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, η Europol παρείχε υποστήριξη κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων αστυνομικών αρχών, μέσω του ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας SIENA.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS