ΑρχικήyoutubeΤαξίδια και διακοπές: Πώς να προστατευτείτε από διαδικτυακές επιθέσεις

Ταξίδια και διακοπές: Πώς να προστατευτείτε από διαδικτυακές επιθέσεις

Τα ταξίδια έγιναν πιο εύκολα με την πάροδο των ετών χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Από την κράτηση ξενοδοχείων και τουριστικών εκδρομών, την επικοινωνία με φίλους, η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στα ταξίδια των διακοπών μας.

Αν και αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη, μπορούν επίσης να μας εκθέσουν σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο. Οι φορητοί υπολογιστές, τα smartphone και τα tablet είναι εύκολοι στόχοι για επιθέσεις στο διαδίκτυο. Οι χρήστες είναι απασχολημένοι και συχνά δεν έχουν κατά νου τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας. Δυστυχώς, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο αναζητούν πάντα τρόπους να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους και τα καταφέρνουν πολύ πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης που αναπόφευκτα συνοδεύει τις διακοπές μας.

Δείτε αυτές τις έντεκα κορυφαίες συμβουλές πρόληψης για να διασφαλίσετε τα δεδομένα σας προτού ταξιδέψετε αυτήν την περίοδο των διακοπών:

1. Αλλάξτε όλους τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε συχνά.

Βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία είναι ασφαλή αλλάζοντας όλους τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε συχνά, όπως αριθμούς PIN και κωδικούς ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αποφύγετε τη χρήση εύκολων φράσεων, προσωπικών πληροφοριών όπως τα γενέθλια σας ή αριθμητικών ακολουθιών, συμπεριλαμβανομένου του πολύ συνηθισμένου “123456”. Στην παγκόσμια ανάλυση των κωδικών πρόσβασης του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στο διαδίκτυο, έχουν παραβιαστεί 23,2 εκατομμύρια λογαριασμοί που χρησιμοποιούσαν αυτόν τον κωδικό.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων της Τεχνολογίας (NIST) προτείνει μια νέα απλοποιημένη προσέγγιση για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης που λαμβάνει υπόψη το ότι συχνά ξεχνάμε τους κωδικούς μας ειδικά όταν τείνουν να γίνονται περίπλοκοι. Το μήκος έχει αντικαταστήσει τον συνδυασμό μήκους και πολυπλοκότητας. Για παράδειγμα, ας χρησιμοποιήσουμε τη φράση “Αγόρασα τον σκύλο μου στη Ελλάδα όταν ήμουν 23!”. Ο κωδικός πρόσβασής σας που χρησιμοποιεί αυτήν τη φράση θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων όπως “IB0TM1D0G1NGR @ 23!” Αυτή είναι μια εύκολη στη μνήμη φράση, αλλά είναι δύσκολο κάποιος να την μαντέψει ως κωδικό πρόσβασης.

ταξίδια

2. Να είστε προσεκτικοί με τους ταξιδιωτικούς ιστότοπους.

Σύμφωνα με τη σελίδα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, οι διαδικτυακές επιθέσεις που σχετίζονται με τις διακοπές μας, μπορούν να προκύψουν ακόμη και πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια. Ενώ οι ιστότοποι προγραμματισμού διακοπών μπορεί να είναι χρήσιμοι, πρέπει να διασφαλίσετε ότι είναι και αξιόπιστοι. Πολλές διαδικτυακές απάτες εμφανίζονται ως αυθεντικοί ιστότοποι, προσποιούμενοι ότι προσφέρουν πολυτελείς διακοπές, συντονισμό για τα επερχόμενα ταξίδια, εκπτώσεις και πωλήσεις χρονομεριστικής μίσθωσης μόνο για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία.

Χρησιμοποιήσετε την κρίση σας για αυτές τις περιπτώσεις. Εάν μια συμφωνία φαίνεται ή ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν είναι. Ερευνήστε την εταιρεία που προσφέρει τη συμφωνία εκτενώς πριν προχωρήσετε. Μια άλλη βέλτιστη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε μια πιστωτική κάρτα για τις ταξιδιωτικές σας συναλλαγές αντί για τη χρεωστική σας κάρτα. Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών έχουν συχνά προστασία ευθύνης έναντι σε απάτες σε περίπτωση που πέσετε θύμα εξαπάτησης στον κυβερνοχώρο.

3. Μη χρησιμοποιείτε δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Αν και οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά βολικές προσθήκες στα περισσότερα αεροδρόμια, μπορούν επίσης να είναι ένας βολικός τρόπος για τους εισβολείς να χακάρουν τη συσκευή σας.

Οι hackers μπορούν να τροποποιήσουν αυτές τις συνδέσεις USB για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο κινητό σας ή να κατεβάσουν δεδομένα χωρίς να το γνωρίζετε. Είναι πολύ πιο ασφαλές να φέρετε τον κανονικό φορτιστή σας και να τον συνδέσετε σε πρίζα ή, εναλλακτικά, να έχετε μαζί σας ένα power bank για να φορτίσετε το τηλέφωνο σας όταν η μπαταρία σας είναι χαμηλή.

4. Προσοχή σε ύποπτα βλέμματα τριγύρω σας.

Θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις κατά την εισαγωγή προσωπικών πληροφοριών σε συσκευές ή τη συμπλήρωση δημόσιων εντύπων. Γυρίστε την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας τηλεφώνου έτσι ώστε άλλα άτομα να μην μπορούν να δουν τι πληκτρολογείτε.

ταξίδια

5. Αποφύγετε τα δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi.

Παρόλο που ένα δημόσιο Wi-Fi μπορεί να είναι χρήσιμο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα δίκτυα δεν είναι ασφαλή, επιτρέποντας στους hackers να παρακολουθούν εύκολα τη δραστηριότητά σας. Τα δίκτυα Wi-Fi αεροδρομίου είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνα, καθώς είναι περιοχές υψηλής κυκλοφορίας όπου οι άνθρωποι συχνά βιάζονται και δεν είναι συγκεντρωμένοι.

Εάν πρέπει να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια ταξιδιού που περιλαμβάνει ευαίσθητες πληροφορίες, χρησιμοποιήστε ένα VPN ή τα δεδομένα του κινητού σας. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τραπεζικές δραστηριότητες ή συναλλαγές έως ότου έχετε πρόσβαση σε ιδιωτικό δίκτυο.

6. Κρατήστε τις συσκευές σας κοντά σας.

Τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να είναι χαοτικά καθιστώντας εύκολο να αφήσετε από τα μάτια σας τα προσωπικά σας αντικείμενα σας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να κλαπούν και τα προσωπικά σας δεδομένα. Να παρακολουθείτε πάντα τις συσκευές σας και να τις προστατεύετε σε δημόσιους χώρους.

7. Αποφύγετε τα κοινωνικά μέσα και τα μηνύματα «εκτός γραφείου» πριν από το ταξίδια σας.

Αποφύγετε να ανακοινώνετε τις ημερομηνίες και την τοποθεσία των διακοπών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι ουσιαστικά μια ανοιχτή πρόσκληση για όλους τους τύπους εγκληματιών ώστε να εισβάλουν στο σπίτι σας και δίνει κίνητρο στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για τη διεξαγωγή επιθέσεων. Για παράδειγμα, οι εισβολείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεπτομέρειες από τις κοινωνικές σας αναρτήσεις για να κάνουν κλήσεις σε συγγενείς και φίλους και να ισχυριστούν ότι χρειάζεστε χρήματα επειγόντως καθώς έχετε κλαπεί ενώ ταξιδεύετε ή για να πληρώσετε ένα πρόστιμο.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε την κοινή χρήση της τοποθεσίας σας όταν ταξιδεύετε, καθώς μπορεί να δημιουργήσει απειλές ασφαλείας τόσο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διαμένετε όσο και στο σπίτι σας.

8. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας αρχείων πριν από τα ταξίδια σας.

Πριν φύγετε για οποιοδήποτε ταξίδι, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των ηλεκτρονικών αρχείων σας ως προφύλαξη. Εάν πέσετε θύμα επίθεσης στον κυβερνοχώρο ή εάν οι συσκευές σας έχουν κλαπεί, θα εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στα σημαντικά αρχεία σας.

9. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο.

Οι ενημερώσεις λογισμικού είναι σημαντικές επειδή συχνά περιλαμβάνουν κρίσιμες διορθώσεις σε τρύπες ασφαλείας. Σύμφωνα με την McAfee, πολλές από τις πιο επιβλαβείς επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες λογισμικού σε κοινές εφαρμογές, όπως λειτουργικά συστήματα και προγράμματα περιήγησης.

10. Απενεργοποιήστε τη συνδεσιμότητα Bluetooth.

Η ελαχιστοποίηση της χρήσης Bluetooth στα ταξίδια σας μειώνει την έκθεση σας σε ευπάθειες. Χωρίς ισχυρούς ελέγχους κρυπτογραφικού ελέγχου ταυτότητας, κακόβουλα τρίτα μέρη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Bluetooth για να συνδεθούν σε μια συσκευή στην οποία δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση ή να εξαπατήσουν τους στόχους ώστε να πιστεύουν ότι η συσκευή τους είναι αξιόπιστη.

11. Εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, μάθετε τα δικαιώματα σας και τους τοπικούς νόμους.

Εάν οι συνοριοφύλακες ζητήσουν πρόσβαση στα ψηφιακά περιεχόμενα του φορητού σας υπολογιστή, ενδέχεται να μην έχετε άλλη επιλογή από το να συμφωνήσετε σε αυτό. Προγραμματίστε εκ των προτέρων και μάθετε τα δικαιώματα σας στην χώρα που θα επισκεφτείτε και τα δικαιώματα που μπορεί να έχει η χώρα αυτή πάνω στα δεδομένα σας, καθώς τα τοπικά δικαιώματα απορρήτου και τα ομοσπονδιακά προστατευμένα δικαιώματά σας ως πολίτης της χώρας σας, εξαφανίζονται μόλις φτάσετε στα σύνορα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS