ΑρχικήinetΟ Trump διαδίδει παραπλανητικό βίντεο για τον COVID-19

Ο Trump διαδίδει παραπλανητικό βίντεο για τον COVID-19

Ο πρόεδρος Donald Trump βομβάρδισε το Twitter κοινοποιώντας το νέο παραπλανητικό βίντεο για τον Covid-19, που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα.

trump covid-19 βίντεο
Ο Trump διαδίδει παραπλανητικό βίντεο για τον COVID-19

Στο βίντεο, μια ομάδα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνταν «Ιατροί της πρώτης γραμμής της Αμερικής» και φορούσαν λευκές ιατρικές ρόμπες, μίλησαν με φόντο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, και εξέφρασαν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας του Donald Trump ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία του Covid-19, και ότι οι μάσκες δεν επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Το βίντεο για τον Covid-19 δεν φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά μέσα σε έξι ώρες, ο πρόεδρος Donald Trump και ο γιος του Dοnald Trump Junior είχαν δημοσιεύσει εκδόσεις του σε tweets, ενώ το είχε κοινοποιήσει και το δεξιό ειδησεογραφικό site Breitbart.

Έγινε viral, και κοινοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω ομάδων Facebook που είναι αφιερωμένες σε κινήματα κατά του εμβολιασμού και σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως η QAnon, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές. Πολλές εκδόσεις του βίντεο μεταφορτώθηκαν στο YouTube και κοινοποιήθηκαν σύνδεσμοι μέσω του Twitter.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βίντεο είχε σχεδιαστεί ειδικά για να προσελκύσει τους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο και τους συντηρητικούς που ανυπομονούν να δουν την οικονομία να ξανανοίγει, με σκηνικό και χαρακτήρες που προσδίδουν αυθεντικότητα. Φάνηκε επίσης, ότι ακόμη και όταν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιταχύνουν το χρόνο απόκρισης για να εξαλείψουν την επικίνδυνη παραπληροφόρηση ιών, οι άνθρωποι συνέχισαν να βρίσκουν νέους τρόπους διάδοσης.

Το Facebook, το YouTube και το Twitter δούλεψαν πυρετωδώς για να αφαιρέσουν βίντεο του Covid-19 που έχει διαδώσει ο Trump, καθώς δήλωσαν ότι παραβιάζει τις πολιτικές τους, αλλά μέχρι τότε, είχε ήδη γίνει το τελευταίο παράδειγμα παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό που έχει εξαπλωθεί ευρέως.

«Αν μόνο ένα άτομο πιστέψει κάποιον που διαδίδει αυτά τα ψέμματα και στη συνέχεια κάνει και άλλους να τα πιστέψουν, να τα διαδώσουν ή ακόμη και να πεθάνουν από τον ιό, αυτό το ένα άτομο είναι πάρα πολλοί,» δήλωσε η Lisa Kaplan, ιδρύτρια του Ομίλου Alethea, μια νεοσύστατη εταιρεία που βοηθά στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Μία από τους ομιλητές, που ταυτοποιήθηκε ως Δρ. Stella Immanuel, είπε: «Δεν χρειάζεστε μάσκες για να αποτρέψετε την εξάπλωση του κοροναϊού.» Στο βίντεο ισχυρίζεται, επίσης ότι θεραπεύει με υδροξυχλωροκίνη εκατοντάδες ασθενείς που έχουν μολυνθεί με Covid-19, μια θεωρία που διαδίδει ο Trump, και ισχυρίστηκε ότι ήταν αποτελεσματική θεραπεία.

Η θεωρία του Trump για την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο για την ελονοσία, το όποιο έχει πει ότι έπαιρνε και ο ίδιος, έχει απορριφθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς έχει πει ότι «ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη, ενέχει πολλούς κινδύνους». Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σταμάτησαν τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η τροχιά του βίντεο της Δευτέρας αντικατοπτρίζει αυτή του «Plandemic», μια αφήγηση 26 λεπτών που εξαπλώθηκε ευρέως τον Μάιο και ισχυριζόταν ψευδώς ότι μια κλίκα χρησιμοποιούσε τον ιό και το πιθανό εμβόλιο για κάποιο όφελος και για να αποκτήσει δύναμη. Σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, το Plandemic προβλήθηκε πάνω από οκτώ εκατομμύρια φορές στο YouTube, το Facebook, το Twitter και το Instagram πριν καταργηθεί.

Ωστόσο, το βίντεο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα είχε περισσότερες προβολές μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή του, παρόλο που καταργήθηκε πολύ πιο γρήγορα.

Την Τρίτη το πρωί, το Twitter ανέλαβε επίσης δράση εναντίον του Donald Trump Jr. αφού κοινοποίησε το βίντεο του Covid-19. Ένας εκπρόσωπος του Twitter είπε ότι η εταιρεία διέταξε τον Trump να διαγράψει το παραπλανητικό tweet και είπε ότι «θα περιορίσει τη λειτουργικότητα του λογαριασμού για 12 ώρες». Το Twitter έκανε μια παρόμοια δράση και εναντίον της Kelli Ward, της προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αριζόνα.

παραπλανητικό βίντεο Covid-19
Ο Trump διαδίδει παραπλανητικό βίντεο για τον COVID-19

Όταν ρωτήθηκε για το βίντεο, ο Trump συνέχισε να υπερασπίζεται τους εμπλεκόμενους γιατρούς και τις θεραπείες για τον Covid-19 που υποστηρίζουν.

«Για κάποιο λόγο το διαδίκτυο ήθελε να το κατεβάσει και να το αφαιρέσει,» είπε ο πρόεδρος. «Νομίζω ότι είναι πολύ σεβαστοί γιατροί. Υπήρχε μια γυναίκα που ήταν εντυπωσιακή στις δηλώσεις της σχετικά με το ζήτημα, είχε τόση επιτυχία και στέρησαν τη φωνή της. Δεν ξέρω γιατί την έβγαλαν. Ίσως είχαν έναν καλό λόγο, ίσως όχι.»

Τα μέλη της ομάδας πίσω από το βίντεο που κατέκλυσε τα social media και προωθούταν συνεχώς από τον Trump και τον γιο του, λένε ότι είναι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον Covid-19. Αλλά δεν ήταν σαφές πού ασκούν το επάγγελμά τους ή πόσους ασθενείς έχουν δει.

Οι γιατροί έχουν επίσης προωθηθεί από συντηρητικούς όπως ο Brent Bozell, ιδρυτής του Media Research Center, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS