ΑρχικήinetΤεχνολογία AI: Ένα ακόμη ανταγωνιστικό "όπλο" ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα!

Τεχνολογία AI: Ένα ακόμη ανταγωνιστικό “όπλο” ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα!

Η τεχνητή νοημοσύνη AI που περιλαμβάνει πλέον τα πάντα, από ρομπότ μέχρι ιατρικά διαγνωστικά εργαλεία, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο που παίζει όλο και πιο κρίσιμο ρόλο σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Η AI είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για μια χώρα όσο και για τους πολίτες της, ενώ η ισχύ που καταλαμβάνει αυτή η τεχνολογία κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο σε διάφορους τομείς, όπως ο οικονομικός και ο στρατιωτικός τομέας. Αυτός είναι και ο λόγος που η τεχνολογία AI έχει εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό “όπλο” μεταξύ χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Κίνα φαίνεται έτοιμη να πρωτοστατήσει στην έρευνα και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, λόγω του εθνικού της σχεδίου για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης και των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει η κυβέρνηση πάνω σε αυτόν τον τομέα, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που εστιάζουν στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

ΗΠΑ-Κίνα


Μέχρι πέρυσι, οι δύο υπερδυνάμεις αλληλοεξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την τεχνολογία AI. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει προσελκύσει την προσοχή και τις επενδύσεις από μεγάλες τεχνολογικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google και Facebook στις ΗΠΑ και SenseTime, Megvii και YITU Technology στην Κίνα. Ωστόσο, ο συνδυασμός των πολιτικών εντάσεων και της ταχείας εξάπλωσης του COVID-19 και στα δύο έθνη τροφοδοτεί περισσότερο τον μεταξύ τους διαχωρισμό, ο οποίος θα έχει συνέπειες τόσο στην πρόοδο της τεχνολογίας όσο και στη δυναμική ισχύος του κόσμου για τα επόμενα χρόνια.


Ο Georg Stieler, CEO της Stieler Enterprise Management Consulting China, δήλωσε πως αυτές οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, ενώ οι άνθρωποι που τις εξελίσσουν θα μπορούν να ελέγξουν διάφορα μέρη του κόσμου.


Η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος της Κίνας για την τεχνολογία AI μπορεί να εντοπιστεί σε μερικές βασικές στιγμές που ξεκινούν πριν από τέσσερα χρόνια.

Κίνα


Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο του 2016, όταν το AlphaGo, ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που δημιουργήθηκε από το DeepMind της Google που χρησιμοποιεί αλγόριθμους και μάθηση ενίσχυσης για να εκπαιδεύσει σε τεράστια σύνολα δεδομένων και να προβλέψει τα αποτελέσματα, νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του γκο Lee Sedol. Αυτό μεταδόθηκε σε όλη την Κίνα και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν πόσο γρήγορα προχώρησε η τεχνολογία και υποδηλώνουν ότι επειδή το γκο περιλαμβάνει στρατηγικές και τακτικές που μοιάζουν με πόλεμο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον πόλεμο.


Η δεύτερη στιγμή ήρθε επτά μήνες αργότερα, όταν η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, δημοσίευσε τρεις εκθέσεις σχετικά με την προετοιμασία για ένα μέλλον όπου θα κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη, την εκπόνηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου και την περιγραφή των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων. Ορισμένοι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλαβαν αυτές τις αναφορές ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν περισσότερο στη στρατηγική της AI από ότι αναμενόταν.

Κίνα-AI

Αυτό κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2017, όταν η κινεζική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping κυκλοφόρησε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που είχε ως στόχο το έθνος να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και ερευνητικά πάρκα.


Ο Lian Jye Su, κύριος αναλυτής της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας αγοράς τεχνολογίας “ABI Research”, ανέφερε πως η Κίνα έχει παρατηρήσει ότι η βιομηχανία πληροφορικής προέρχεται από τις ΗΠΑ και ασκεί μαλακή επιρροή σε όλο τον κόσμο μέσω διαφόρων καινοτομιών της Silicon Valley. Πρόσθεσε, ακόμη, πως ως οικονομία που βασίζεται αποκλειστικά στις παραγωγικές της δυνατότητες, η Κίνα είναι πρόθυμη να βρει έναν τρόπο διαφοροποίησης της οικονομίας της και να παρέχει πιο καινοτόμους και πρωτοποριακούς τρόπους για να αναδείξει τα δυνατά της σημεία στον κόσμο. Η AI είναι ένας καλός τρόπος για να το πετύχει αυτό.


Παρά τον ανταγωνισμό, τα δύο έθνη έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί. Η Κίνα διαθέτει μάζες δεδομένων και πολύ πιο χαλαρούς κανονισμούς σχετικά με τη χρήση τους, επομένως μπορεί συχνά να εφαρμόζει δοκιμές AI πιο γρήγορα. Όμως, το έθνος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικούς ημιαγωγούς και λογισμικά ανοιχτού κώδικα για την τροφοδοσία αλγορίθμων AI και μηχανικής μάθησης.
Και ενώ οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα όσον αφορά την ποιοτική έρευνα, τα πανεπιστήμια και το ταλέντο μηχανικής, κορυφαία προγράμματα AI σε πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ και το MIT προσελκύουν πολλούς Κινέζους μαθητές, οι οποίοι αργότερα συνήθως συνεχίζουν να εργάζονται για τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Microsoft, η Apple και το Facebook.


Οι φόβοι της Κίνας για ένα μεγάλο σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ δεν έγιναν πραγματικότητα. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέδωσε μια εκτελεστική εντολή της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας AI, καλώντας τους επικεφαλής ομοσπονδιακών οργανισμών να δώσουν προτεραιότητα στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στους προϋπολογισμούς του 2020. Ωστόσο, δεν παρείχε νέα χρηματοδότηση για την υποστήριξη αυτών των μέτρων ή περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτών των σχεδίων. Και από τότε δεν έχουν συμβεί πολλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα υποχώρησε, με εταιρείες AI όπως οι SenseTime, Megvii και YITU Technology να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε AI στην Κίνα μειώθηκαν το 2019, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκε και έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Κίνα. Τότε, η κυβέρνηση Trump έκανε πιο δύσκολο για τις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν συγκεκριμένους τύπους λογισμικού AI, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πρόσβαση των Κινέζων στην αμερικανική τεχνολογία.

τεχνολογία AI


Στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19, η Κίνα στράφηκε σε ορισμένα από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τα μεγάλα δεδομένα της σε προσπάθειες να αποτρέψει τον ιό, όπως ανίχνευση επαφών, διαγνωστικά εργαλεία και drone, για την ενίσχυση του social distancing. Ωστόσο, υπήρχε μεγάλη προπαγάνδα για όλο αυτό τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα social media.

Οι ΗΠΑ και άλλα έθνη παλεύουν με τις ίδιες τεχνολογίες και ταυτόχρονα με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας, της ασφάλειας και της εποπτείας που έρχονται μαζί τους, καθώς φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από άλλες χώρες από τον ιό. Οι τρόποι με τους οποίους η Κίνα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση του COVID-19 είναι από πολλές απόψεις ανησυχητικοί. Ο άμεσος αντίκτυπος μπορεί να είναι σε τομείς όπως η κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού. Αλλά τελικά θα επηρεάσει την τεχνητή νοημοσύνη, ως τεχνολογία που καλύπτει τόσους πολλούς τομείς και εφαρμογές.


Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού, οι παγκόσμιες επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης AI προβλέπεται να αυξηθούν από 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Η μεγαλύτερη συνέπεια μπορεί να είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας αποσύνδεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και οτιδήποτε άλλο.

τεχνολογία AI
Τ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πλεονεκτήματα σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί και τα τσιπ AI. Ωστόσο, εν μέσω του εμπορικού πολέμου, η κινεζική κυβέρνηση μειώνει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες, αναπτύσσει εγχώριες νεοσύστατες επιχειρήσεις και υιοθετεί περισσότερες λύσεις ανοιχτού κώδικα. Γίγαντες του Cloud AI όπως η Alibaba, χρησιμοποιούν μοντέλα υπολογιστών ανοιχτού κώδικα για να αναπτύξουν τα δικά τους τσιπ κέντρου δεδομένων. Οι κινεζικές νεοσύστατες εταιρείες chipset όπως η Cambricon Technologies, η Horizon Robotics και η Suiyuan Technology έχουν επίσης εισέλθει στην αγορά τα τελευταία χρόνια και έχουν συγκεντρώσει πολλά κεφάλαια.


Αλλά ο πλήρης διαχωρισμός δεν προβλέπεται να επέλθει σύντομα. Ένα από τα προβλήματα με την αναφορά σε όλα αυτά ως αγώνα όπλων AI είναι ότι πολλές από τις βασικές πλατφόρμες, τους αλγόριθμους και τις πηγές δεδομένων είναι ανοιχτού κώδικα. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα χρησιμοποιούν το Google TensorFlow ή το Facebook PyTorch, ενώ υπάρχει λίγο κίνητρο για συμμετοχή σε εγχώριες επιλογές που δεν διαθέτουν τα ίδια δίκτυα.


Οι ΗΠΑ παραμένουν η παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα AI προς το παρόν. Αλλά, ο εμπορικός πόλεμος μπορεί τελικά να βλάψει περισσότερο τις αμερικανικές εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη από το αναμενόμενο, σύμφωνα με ειδικούς.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS