ΑρχικήReviewsWearable συσκευές Apple και Fitbit θα εντοπίζουν ασθενείς με COVID-19!

Wearable συσκευές Apple και Fitbit θα εντοπίζουν ασθενείς με COVID-19!

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ προσπαθεί να μετατρέψει wearable συσκευές, όπως το Apple Watch και το Fitbit ρολόι παρακολούθησης της υγείας, σε ένα “όπλο” για την καταπολέμηση του COVID-19. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο καινοτομίας υγείας της Ιατρικής σχολής του Στάνφορντ ξεκίνησε τη μελέτη “Coronavirus Wearables”, νωρίτερα αυτό το έτος, για να ερευνήσει κατά πόσο wearable συσκευές, όπως αυτές των Apple και Fitbit, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ατόμων που νοσούν από τον COVID-19, προτού καν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Βέβαια, υπάρχουν και άτομα που νοσούν από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.


Η μελέτη θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να δώσουν δεδομένα από τα wearables τους, όπως για παράδειγμα τον καρδιακό ρυθμό και την θερμοκρασία δέρματος, μέσω μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε από την ομάδα βιοπληροφορικής του Στάνφορντ. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί προς το παρόν με συσκευές Apple Watch, Garmin και Fitbit, μεταξύ άλλων. Οι μελλοντικοί συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να συμπληρώνουν τακτικά μια λίστα ελέγχου συμπτωμάτων και μπορούν προαιρετικά να μοιράζονται πληροφορίες που να αφορούν τα ιατρικά τους αρχεία. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην μελέτη, θα πρέπει είτε να έχει διαγνωστεί με COVID-19 είτε να διατρέχει υψηλό κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα με πλοίο ή αεροπλάνο, είναι πιο πιθανό να έχουν κολλήσει τον ιό. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να είναι άνω των 18 ετών, ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι η μελέτη θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Στάνφορντ επιχειρεί να εξετάσει τις δυνατότητες των φορητών συσκευών για την βελτίωση της υγείας. Το 2017, το πανεπιστήμιο ξεκίνησε μια μελέτη με την Apple για να δει εάν το Watch θα μπορούσε να εντοπίσει την κολπική μαρμαρυγή ή να εξετάσει την καρδιακή κατάσταση, για να συμπεράνει αν αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές.

wearable συσκευές-COVID-19


Η τρέχουσα μελέτη, η οποία είναι μια συνεργασία της Ιατρικής σχολής του Στάνφορντ, της Scripps Research και της Fitbit, θα χρησιμοποιήσει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα wearables, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν αλγόριθμους που μπορούν να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στο σώμα κάποιου, γεγονός που μπορεί να αποτελεί ένδειξη επερχόμενης λοίμωξης. Μόλις εντοπιστούν τα σημάδια της λοίμωξης (π.χ αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ανάπαυσης), ο χρήστης της wearable συσκευής θα ειδοποιείται μέσω της εφαρμογής ότι μπορεί να αρρωστήσει, κι επομένως θα μπορεί να απομονωθεί προτού διαδώσει τον ιό.


Η μελέτη εξετάζει επίσης εάν τα δεδομένα από τις wearable συσκευές μπορούν να δώσουν παραπάνω στοιχεία κι όχι μόνο στοιχεία που αφορούν μία ενδεχόμενη λοίμωξη. Για παράδειγμα, η μελέτη εξετάζει κατά πόσο θα μπορούσε μία τέτοια συσκευή να δείξει εάν ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν πιο σοβαρή αντίδραση στη λοίμωξη. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Μόλις το σύστημα είναι έτοιμο για παραγωγή, η ομάδα ελπίζει να το κυκλοφορήσει με άδεια ανοιχτού κώδικα.

wearable συσκευές

Υπάρχουν και άλλες πιθανές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας που ενδέχεται να απαιτούν μελέτη. Για παράδειγμα, σε άτομα που μπορεί να δυσκολεύονται να μιλήσουν όταν είναι άρρωστα (πολύ μικρά παιδιά ή άτομα με άνοια), η παρακολούθηση της υγείας με τη χρήση wearable συσκευών, θα μπορούσε να δώσει πολύτιμη εικόνα στους φροντιστές για το εάν οι εικασίες τους είναι σωστές ή λανθασμένες. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με εφαρμογές ανίχνευσης, ώστε να εντοπίζονται άτομα που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.


Οι τεχνολογικές εταιρείες εργάζονται για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο χρήσιμα στην παρακολούθηση ύποπτων μολύνσεων από COVID-19. Ειδικότερα, η Apple και η Google ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια για τον COVID-19, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές και τους οργανισμούς υγείας να δημιουργήσουν εφαρμογές για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό ατόμων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό. Το πλαίσιο ειδοποίησης έκθεσης θα επιτρέπει σε χρήστες iPhone και Android να καταγράφουν τα άτομα με τα οποία ήλθαν σε επαφή και να τα ειδοποιούν εάν αυτά τα άτομα στη συνέχεια διαγνωστούν με τον ιό. Η Apple προσπαθεί με το Watch να συμβάλλει στην καταπολέμηση του COVID-19. Στο WWDC, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το επόμενο Watch OS θα μπορεί να εντοπίζει πότε οι χρήστες πλένουν τα χέρια τους, ορίζοντας ένα χρονόμετρο για 20 δευτερόλεπτα, που είναι ο προτεινόμενος χρόνος για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, ενώ θα δονείται, ακόμη, για να ενημερώνει τους χρήστες πότε λήγει ο χρόνος πλύσης των χεριών τους.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS