Η Γερμανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που κυκλοφόρησε τη δική της εφαρμογή ανίχνευσης επαφών αυτήν την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού καθώς το κράτος άρχισε σταδιακά να άρει τους περιορισμούς. Μόνο μια ημέρα μετά την κυκλοφορία της, η γερμανική εφαρμογή “Corona-Warn” έχει 6,5 εκατομμύρια λήψεις.
Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Jens Spahn έγραψε στο Twitter ότι ο αριθμός είναι μια καλή αρχή και προέτρεψε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο «ομαδικό παιχνίδι» για τον περιορισμό του ιού.
Ανακοινώνοντας την εφαρμογή Corona-Warn σε συνέντευξη τύπου, ο Spahn είπε: “Η εφαρμογή είναι πανάκεια σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό του ιού. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι”.
Με 6,5 εκατομμύρια χρήστες, η εφαρμογή χρησιμοποιείται από το 7,8% περίπου του γερμανικού πληθυσμού – και μάλιστα μέσα σε 24 ώρες. Αντίθετα, η γαλλική εφαρμογή StopCovid «κατέβηκε» από το 2% του πληθυσμού από τότε που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα. Και λίγο περισσότερο από το 3,5% των Ιταλών έχουν κατεβάσει το Immuni μέσα στις δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία της εφαρμογής.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Η γερμανική εφαρμογή Corona-Warn αναπτύχθηκε σε έξι εβδομάδες από μια ομάδα προγραμματιστών και μηχανικών από την εταιρεία Deutsche Telekom και την εταιρεία λογισμικού SAP. Ο Christian Klein, Διευθύνων Σύμβουλος της SAP, επαίνεσε το αποτέλεσμα της συνεργασίας:
“50 ημέρες, καταπληκτικές ομάδες, εξαιρετική συνεργασία – το #CoronaWarnApp είναι πλέον διαθέσιμο”, είπε σε ένα Tweet. “Ας μειώσουμε από κοινού την περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19 στη Γερμανία.”
Το Corona-Warn είναι χτισμένο στη ραχοκοκαλιά ενός API ανίχνευσης επαφών με δυνατότητα Bluetooth που αναπτύχθηκε από κοινού από την Apple και την Google, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το απόρρητο των χρηστών περιορίζοντας την ποσότητα των προσωπικών δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία.
Η Apple και η Google παρέχουν ένα πλαίσιο ειδοποίησης έκθεσης για την εφαρμογή, η οποία μεταδίδει ένα τυχαίο αναγνωριστικό, ενώ ταυτόχρονα σαρώνει και αποθηκεύει τοπικά τα αναγνωριστικά άλλων τηλεφώνων χρησιμοποιώντας Bluetooth Low Energy (LE). Το αναγνωριστικό ισχύει μόνο για έως και 20 λεπτά πριν αλλάξει.
Εάν ένας χρήστης κάνει το τεστ για τον κοροναϊό και βγει θετικός, θα λάβει έναν κωδικό QR μαζί με τα αποτελέσματά του, γεγονός που του επιτρέπει να ανεβάσει τις πληροφορίες στην εφαρμογή για να μπορεί να εντοπιστεί για 14 ημέρες. Με την σειρά του, αυτό θα ειδοποιήσει τους χρήστες των οποίων οι πληροφορίες συμπίπτουν με το άτομο που έχει μολυνθεί.
Ορισμένα εργαστήρια στη Γερμανία, ωστόσο, δεν είναι εξοπλισμένα με την απαραίτητη τεχνολογία για την αποστολή αποτελεσμάτων QR-code σε ασθενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, οι χρήστες θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς και να απαντήσουν σε ένα σύνολο ερωτήσεων για να βεβαιωθούν ότι είναι θετικοί στον ιό.
Θεωρητικά, το πρωτόκολλο θα διασφαλίσει ότι κανένας χρήστης δεν θα είναι σε θέση να αναφέρει ψευδή αποτελέσματα και ενδεχομένως να στείλει μια σειρά από άλλα άτομα σε καραντίνα ή αυτο-απομόνωση χωρίς έγκυρο λόγο. Αυτός ο τύπος trolling, εάν πραγματοποιηθεί με συντονισμένο και κακόβουλο τρόπο, θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Για το λόγο αυτό, το API που προτάθηκε από την Apple και την Google έχει χαρακτηριστεί ως αντιπαραγωγικό από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία.
Η Γερμανία, στην πραγματικότητα, είχε αποφασίσει από την αρχή να απορρίψει την προσέγγιση που πρότειναν οι τεχνολογικοί γίγαντες, και αντ ‘αυτού να αναπτύξει τη δική της εφαρμογή. Το Corona-Warn ήταν στην αρχή έτοιμο να δημιουργήσει πληροφορίες geo-location, οι οποίες θα είχαν αποθηκευτεί σε μια κεντρική βάση δεδομένων για τον έλεγχο και την ανάλυση των υπηρεσιών υγείας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εφαρμογή δεν έχει ακόμη πείσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από τον δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD διαπίστωσε ότι ενώ το 42% των Γερμανών είπε ότι θα χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ανίχνευσης επαφών, ένα σημαντικό 39% ανέφερε ότι δεν θα το έκανε.
Η γερμανική κυβέρνηση, για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κοινοποίησε τον κώδικα για το Corona-Warn πριν από την κυκλοφορία της εφαρμογής. Η SAP τόνισε ότι “Η διαφάνεια του έργου αυτού είναι κεντρικής σημασίας”.