ΑρχικήinetΈκλειψη Ηλίου αυτή την Κυριακή: Δείτε πως θα την παρακολουθήσετε

Έκλειψη Ηλίου αυτή την Κυριακή: Δείτε πως θα την παρακολουθήσετε

O Ήλιος, το Φεγγάρι και η Γη ευθυγραμμίζονται και δημιουργούν ολική έκλειψη ηλίου, και μάλιστα ένα σπάνιο είδος, αυτή την εβδομάδα!

έκλειψη
Έκλειψη Ηλίου αυτή την Κυριακή: Δείτε πως θα την παρακολουθήσετε

Η ολική δακτυλιοειδής έκλειψη του ηλίου θα συμβεί με το φεγγάρι να βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται στο ίδιο μέγεθος με αυτόν, και να τον καλύψει ολοκληρωτικά. Έτσι το φως θα εξαπλωθεί περιμετρικά του φεγγαριού, και θα έχει την όψη δακτυλίου, ή «φλεγόμενου δαχτυλιδιού» όπως το αποκαλούν οι αστρονόμοι.

Μπορεί το φεγγάρι να χρειάζεται αρκετά  λεπτά για να διασχίσει την περιοχή του ηλίου, αλλά η ολική έκλειψη θα διαρκέσει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Το «μονοπάτι» που θα ακολουθήσει η ηλιακή έκλειψη, που θα γίνει την Κυριακή 21 Ιουνίου,  περιλαμβάνει χώρες από Αφρική, Κεντρική Ασία και Νοτιοδυτική Ασία. Η NASA έφτιαξε έναν χάρτη της τροχιάς της, με βάση τα μέρη που θα έχουν ορατότητα, εάν φυσικά ο καιρός το επιτρέψει.

«Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσετε τις προβλέψεις του καιρού μία ή δύο μέρες πριν από την έκλειψη. Έτσι θα μπορέσετε να διαλέξετε μια τοποθεσία που θα έχει τις λιγότερες πιθανότητες κακοκαίριας, ώστε να μην εμφανιστούν σύννεφα στον ουρανό κατά τη διάρκεια αυτού του μοναδικού θεάματος,» είπε η NASA.

Αν το σημείο που βρίσκεστε δεν φαίνεται στον χάρτη της NASA να έχει ορατότητα, υπάρχει λύση και για εσάς!

«Μπορείτε να είστε εκατομμύρια μίλια μακριά από το σημείο που θα έχει θεωρητικά τη Μεγαλύτερη Διάρκεια και να απολαύσετε στο μέγιστο το δευτερόλεπτο της ολικής έκλειψης,» δήλωσε η NASA στην ιστοσελίδα της.

«Η μόνη προϋπόθεση για να μπορέσετε να δείτε την ευθυγράμμιση ήλιου, φεγγαριού και Γης, είναι ο καλός καιρός. Καλύτερα να παρακολουθήσετε λιγότερο την έκλειψη, αλλά ο ουρανός να είναι καθαρός, παρά να ρισκάρετε με έναν συννεφιασμένο ουρανό για να κερδίσετε μόνο μερικά λεπτά.»

Έκλειψη Ηλίου αυτή την Κυριακή: Δείτε πως θα την παρακολουθήσετε

Η έκλειψη θα μεταδοθεί με live stream από το «Timeanddate.com», και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

Στο ημερολόγιο βρήκαμε και την σημείωση μιας δεύτερης ηλιακής έκλειψης, προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου, κατά μήκος της Νότιας Αμερικής, του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Θα είναι και αυτή ολική έκλειψη, που σημαίνει ότι και πάλι το φεγγάρι θα καλύψει ολοκληρωτικά τον ήλιο, και θα απλωθεί μια σκιά στη Γη.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS