ΑρχικήsecurityLinux: Εξοικονόμηση ενέργειας μετά από βελτίωση του ASPM

Linux: Εξοικονόμηση ενέργειας μετά από βελτίωση του ASPM

Linux: Καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας μετά από βελτίωση του ASPM

Πρόσφατα, έγινε γνωστό, πως η αφαίρεση μερικών γραμμών από τον κώδικα του Linux Kernel, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση του συστήματος, καθώς και σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Το Active State Power Management, γνωστό και ως (ASPM), είναι κομμάτι των Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) θυρών, το οποίο περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας, όταν το σύστημα βρίσκεται σε idle state. Εκτός από τα Windows, το Linux kernel επίσης υποστηρίζει ASPM στις PCI θύρες.

Η ανακάλυψη ότι το ASPM «σπαταλάει» ενέργεια, έγινε τυχαία, όταν ο Kai-Heng Feng (υπάλληλος της Canonical), δημιουργούσε ένα bug report για το απενεργοποιημένο ASPM L1 στο TI PCIe-to-PCI Bridge. Ενώ περίγραφε το bug με λεπτομέρειες, ο Kai-Heng Feng παρατήρησε επίσης, ότι το απενεργοποιημένο ASPM επηρεάζει το Intel SoC να μπει σε Deeper Package C-State, γεγονός, το οποίο οδηγεί το σύστημα σε υψηλή κατανάλωση ρεύματος.

Ο Kai-Heng Feng εξηγεί ακόμα, πως τα Windows έχουν πάντα ενεργό το ASPM L1 για τη συσκευή, καθώς και για το upstream bridge. Έτσι, το intel SoC φτάνει τα PC8-PC10, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί αρκετή ενέργεια. Παράλληλα, όμως, το Linux απενεργοποιεί το ASPM, όταν το downstream περιέχει κάποιο bridge function, παραδείγματος χάρη PCIe-to-PCI.

Αυτό συμβαίνει από το 2008, όταν ο Shaohua Li δημιούργησε ένα Patch, το οποίο πρόσθεσε την ASPM υποστήριξη στον Linux Kernel 2.6.26. Για άγνωστο λόγο όμως, ο ίδιος απαγόρεψε το ASPM για το PCI bridge function.

Γνωρίζοντας για το παραπάνω πρόβλημα, ο Kai-Heng Feng αποφάσισε να αφαιρέσει το κομμάτι του κώδικα που απαγορεύει τη χρήση του ASPM σε ιδανικές περιπτώσεις. Το Patch με τη βελτίωση του ASPM, θα υπάρχει στο Linux 5.8, το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

Η νέα βελτιωμένη ASPM υποστήριξη, είναι πολύ σημαντική για χρήστες που χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux, καθώς οι ίδιοι θα παρατηρήσουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση της μπαταρίας της συσκευής τους. Για αυτόν τον λόγο, ο Kai-Heng Feng συστήνει στους χρήστες, να κάνουν αναβάθμιση του kernel, με την πρώτη ευκαιρία.  

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS