Πέμπτη, 28 Μαΐου, 22:14
Αρχική security Το πανεπιστήμιο "Ruhr University Bochum" δέχτηκε ransomware επίθεση

Το πανεπιστήμιο “Ruhr University Bochum” δέχτηκε ransomware επίθεση

πανεπιστήμιο

Το πανεπιστήμιο “Ruhr University Bochum” (RUB), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έπεσε θύμα ransomware επίθεσης και ότι αναγκάστηκε να κλείσει μεγάλα τμήματα της κεντρικής IT υποδομής του, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα, μεταξύ 6 και 7 Μαΐου.

Το RUB είναι ένα γερμανικό πανεπιστήμιο με περισσότερους από 42.900 φοιτητές και 5.800 υπαλλήλους. Τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται στη λίστα με τα κορυφαία 500 πανεπιστήμια στον κόσμο.

“Λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων στην IT υποδομή, ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων βρέθηκε εκτός λειτουργίας από τις 8 π.μ. την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020”, είπε το πανεπιστήμιο.

“Ως αποτέλεσμα, όλα τα μέλη του RUB, δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Outlook mail πρόγραμμα και στο VPN tunnel, που είναι απαραίτητο για την πρόσβαση σε διάφορους φακέλους. Επίσης, δεν υπήρχε πρόσβαση στο εσωτερικό portal”.

Το RUB είπε ότι τα συστήματά του επηρεάστηκαν από μια κυβερνοεπίθεση που στόχευε στην κεντρική IT υποδομή του πανεπιστημίου και οδήγησε στο κλείσιμο ενός μεγάλου μέρους των συστημάτων.

Οι ειδικοί πρότειναν το κλείσιμο όλων των συνδεδεμένων Windows-based server συστημάτων, καθώς δεν είχε ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

“Ο τύπος της επίθεσης αναλύεται ακόμα”, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου, κάποιες ώρες μετά την επίθεση. “Όλοι οι κεντρικοί servers και τα backup συστήματα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, τέθηκαν εκτός λειτουργίας”.

ransomware

Οι ειδικοί ζήτησαν από τους φοιτητές και τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου να περιορίσουν τη χρήση Windows-based εφαρμογών και να μην ανοίξουν συνημμένα σε email.

Το πανεπιστήμιο είπε, ακόμα, ότι τα συστήματα διαχείρισής του τέθηκαν, επίσης, εκτός λειτουργίας όπως και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του συστήματος Exchange.

Άλλες εφαρμογές, όπως τα RUB-Mail, Moodle, Rub-Cast, Zoom και Matrix (Riot) παρέμειναν διαθέσιμα και το IT προσωπικό είπε ότι δεν επηρεάστηκαν από τη ransomware επίθεση.

“Θεωρείται πολύ απίθανο να έχουν επηρεαστεί αυτές οι εφαρμογές από την επίθεση. Επομένως επιτρέπεται η χρήση αυτών των συστημάτων, ιδίως για τη συνέχιση της ψηφιακής διδασκαλίας. Η ψηφιακή διδασκαλία είναι δυνατή επί του παρόντος, χωρίς περιορισμούς, μέσω αυτών των συστημάτων”.

Το IT προσωπικό του RUB και μια εξωτερική ομάδα ειδικών εργάζονται μαζί για την ανάλυση της επίθεσης και τον ακριβή καθορισμό της ζημιάς που προκλήθηκε.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν οι επιτιθέμενοι έκλεψαν δεδομένα που ανήκουν σε φοιτητές, υπαλλήλους ή ερευνητές. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν κάποιο από τα συστήματα μολύνθηκε με κακόβουλο λογισμικό.

Το RUB υποψιάζεται ότι οι εισβολείς χρησιμοποίησαν Windows malware για να μολύνουν τα συστήματα του πανεπιστημίου, καθώς τα συστήματα Linux και macOS δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση.

Αργότερα, το πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για μια επίθεση ransomware.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

LIVE NEWS

Οι αναβαθμίσεις και τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 2004!

Από σήμερα ξεκίνησε η κυκλοφορία της νέας ενημερωμένης έκδοσης των Windows 10, γνωστή ως "Windows 10 2004" ή "Windows 10 May 2020",...

Ποιες είναι οι αγαπημένες γλώσσες προγραμματισμού για το 2020;

Το Stack Overflow, ένα από τα μεγαλύτερα sites για programming Q&A, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από το Developer...

Η γερμανική κυβέρνηση προτρέπει τους χρήστες του iOS να διορθώσουν τα κρίσιμα ελαττώματα της εφαρμογής Mail

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προέτρεψε σήμερα τους χρήστες iOS να εγκαταστήσουν αμέσως τις ενημερώσεις ασφαλείας iOS και iPadOS που...

Instagram: Ενίσχυση εισοδήματος δημιουργών με διαφημίσεις στο IGTV

To Instagram φέρνει διαφημίσεις και στο IGTV, με το 55% των εσόδων να διατίθεται στους δημιουργούς. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε την...

Τα Windows 10 2004 συνοδεύονται από υποστήριξη Wi-Fi 6 και WPA3

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 10, έκδοση 2004 συνοδεύονται από υποστήριξη Wi-Fi 6 και WPA3 για gigabit ταχύτητες και καλύτερη απόδοση,...

Το CoreOS Container Linux της Red Hat φτάνει στο τέλος του

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Benjamin Gilbert, τεχνικό του Fedora CoreOS, η υποστήριξη του CoreOS Container Linux,...

Ο Donald Trump απειλεί να κλείσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Όπως δήλωσε σε ένα πρόσφατο tweet του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σκοπεύει να αλλάξει τον...

Αγωγή στη Google για τις πρακτικές παρακολούθησης χρηστών

Η Google δέχτηκε μια αγωγή από τον γενικό εισαγγελέα της Αριζόνα, Mark Brnovich, σχετικά με τις πρακτικές...

Michigan State University: Δέχτηκε ransomware επίθεση!

Οι hackers που βρίσκονται πίσω από το NetWalker ransomware, γνωστό και ως Mailto, ανακοίνωσαν ότι έχουν μολύνει...

Linux Kodachi: Κυκλοφόρησε η έκδοση v7.0 με πολλές νέες εφαρμογές

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Linux Kodachi. Αν και δεν είναι αρκετά γνωστό, το λειτουργικό αυτό...