ΑρχικήinetΤο Idea Lab του Ισραηλινού στρατού έχει νέο στόχο: Να σώσει ζωές

Το Idea Lab του Ισραηλινού στρατού έχει νέο στόχο: Να σώσει ζωές

Το εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (Idea Lab του Ισραηλινού στρατού) είναι γνωστό για τους πρωτοποριακούς τρόπους που βρήκε για να σκοτώνει ανθρώπους και να ανατινάσει πράγματα, με μυστικά τανκς και sniper drones μεταξύ των πιο θανατηφόρων πρόσφατων project του.

Αλλά η τελευταία του αποστολή σώζεις ζωές. Από τον Μάρτιο, ηγείται μιας μεγάλης προσπάθειας υψηλής ταχύτητας για να εξαπολύσει μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της χώρας ενάντια σε έναν εχθρό άλλου είδους: τον Covid-19.

Η εθνικής εμβέλειας επιχείρηση συνδέει για πρώτη φορά μεγάλα νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα με τον θρυλικό τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και τους στρατιωτικούς-βιομηχανικούς κλάδους της: Elbit Systems, Israel Aerospace Industries και Rafael Advanced Defense Systems, τις εταιρείες πίσω από τα οπλοστάσια του Ισραήλ μη επανδρωμένων οχημάτων, βλήματα και μαχητικά αεροσκάφη.

Η γραφειοκρατία, οι θεσμικές αντιπαλότητες και η φιλανθρωπία μπορούν να εμποδίσουν μια ενοποιημένη, γρήγορη αντίδραση σε μια κρίση. Όμως το Ισραήλ γρήγορα δημιούργησε μια εθνική ομάδα εργασίας και δεκάδες ομάδες με εκατοντάδες επιστήμονες, μηχανικούς, γιατρούς, στελέχη, κυβερνητικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους που εργάζονται όλοι για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

“Στο Ισραήλ, εάν υπάρχει μια αποστολή που πρέπει να γίνει, είναι σαν πόλεμος”, δήλωσε ο Brig. Ο γενικός Dani Gold, ο οποίος ηγείται του project. “Όλοι απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, συντονίζουν την αποστολή και εργάζονται στην αποστολή με πολλή ενέργεια και δημιουργικότητα.”

Ο στρατηγός Gold, γνωστός ως πατέρας του αντισημιτικού συστήματος Iron Dome, ηγείται της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας, της έκδοσης του Ισραήλ από τον Οργανισμό Προχωρημένων Έργων Άμυνας των ΗΠΑ ή του Darpa.

Ενώ το Darpa έδωσε στον κόσμο το Internet και το GPS, ο ισραηλινός ομόλογός του δεν είχε παρόμοιο αντίκτυπο στην πολιτική ζωή. Η δουλειά του οργανισμού για την εξάλειψη του κορωνοϊού, λένε οι ανώτεροι υπάλληλοι, θα μπορούσε να είναι μια αρχή.

Ισραηλινού στρατού

Ακολουθούν μερικά από τα project που ενδέχεται να αλλάξουν την κατάσταση:

Διαγνωστικά τεστ

Καθώς ορισμένες χώρες αρχίζουν να διευκολύνουν τους περιορισμούς κατά των ιών, ανώτεροι υπάλληλοι ζητούν τρόπους να κάνουν τεστ γρήγορα σε μάζες ανθρώπων και να εντοπίσουν αυτούς που είναι μεταδοτικοί.

Αρκετές ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν γρήγορα διαγνωστικά τεστ για να εντοπίσουν ή να δουν τα χαρακτηριστικά των μολύνσεων από κορωνοϊούς.

Δύο άλλες ομάδες αναπτύσσουν αναπνευστήρες χρησιμοποιώντας αναλυτές φάσματος που λειτουργούν σε πολύ υψηλές συχνότητες.

Ο καθηγητής Gabby Sarusi του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, το οποίο αναπτύσσει μια παρόμοια συσκευή με τη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε ότι το μέγεθος και οι ηλεκτρικές ιδιότητες του coronavirus ξεχωρίζουν όταν αναλύονται σε υψηλή συχνότητα και θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μόλις μερικές ώρες μετά από κάποιον έχει μολυνθεί.

Αρκετά από τα πιο ενδιαφέροντα εργαλεία κατά του ιού έχουν αναπτυχθεί από την AnyVision, μια

Εντοπισμός

Η παρακολούθηση τύπου Big Brother της AnyVision χρησιμοποιείται επίσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στα νοσοκομεία. Στο Sheba, έχει εισχωρήσει σε ένα δίκτυο περίπου 600 κάμερων παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους, ανάβοντας συναγερμό όταν κάποιος μπαίνει σε ένα τμήμα χωρίς να φοράει μάσκα, είπε ο Δρ Zimlichman.

Το AnyVision επιτρέπει επίσης στους νοσηλευτές μολυσματικών ασθενειών να καθορίσουν αμέσως ποιος άλλος πρέπει να μπει σε καραντίνα όταν κάποιος εργαζόμενος του νοσοκομείου βγει θετικός. Ο Δρ Zimlichman είπε: «Μπορούμε να ζητήσουμε από το σύστημα να μας δείξει όποιον ήρθε σε επαφή με αυτό το άτομο, προσδιορίζοντας την απόσταση και τη διάρκεια της επαφής – για παράδειγμα, πιο κοντά από δύο μέτρα για περισσότερα από πέντε λεπτά – και μας δίνει είτε ένα λίστα ατόμων ή φωτογραφιών.”

Τηλεϊατρική

Ορισμένα έργα στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της άμεσης επαφής μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών.

Η εταιρεία Temi είχε ήδη «δημιουργήσει» μια αγορά για προσωπικούς ρομποτικούς βοηθούς, με κόστος περίπου 2.000 $. Οι Rafael και Elbit τις έχουν προσαρμόσει για να λειτουργούν με στολές και για να επιτρέπουν στους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς ή να τους παραδίδουν φάρμακα χωρίς να εισέρχονται ποτέ στα δωμάτιά τους, δήλωσε ο Yossi Wolf, ο οποίος ανέπτυξε προηγουμένως ρομπότ για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες να αντιμετωπίσουν σήραγγες της Hamas ή χημικά όπλα.

Εντολή και έλεγχος

Στο Ιατρικό Κέντρο Soroka της Beersheba, στα νότια, το I.A.I. έχει επίσης προσαρμόσει τα χειριστήρια πιλοτηρίου που κατασκευάζει για μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να αποθηκεύουν και να αναλύουν πληροφορίες σχετικά με τους ασθενείς Covid-19 σε αναπνευστήρες, είπε η κα Sharon. «Δίνει στο ιατρικό προσωπικό μια ολοκληρωμένη εικόνα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την επαφή και μπορεί να δημιουργήσει σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης για να δει πού πηγαίνουν οι ασθενείς», είπε.

Ενώ το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει σχετικά καλά τον ιό μέχρι στιγμής, εάν ένα δεύτερο κύμα κατακλύσει το σύστημα υγείας, ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου που αναπτύσσεται από τον στρατό αναμένεται να συνδέσει όλα τα νοσοκομεία της χώρας, επιτρέποντας την μετακίνηση ατόμων και εξοπλισμού όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, είπε ο συνταγματάρχης Talya Gazit.

Ξεκινώντας με το Ιατρικό Κέντρο Galilee στο Nahariya, στο βορρά, το έργο συνδέει συστήματα που περιέχουν κλινικές πληροφορίες ασθενών, δεδομένα για το νοσοκομειακό προσωπικό και συστήματα λογιστικής και απογραφής με εργαλεία πρόβλεψης. «Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ μπορεί να δει την κατάσταση ταυτόχρονα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Gazit.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS