ΑρχικήsecurityΣοκ! Κάμερες από βρεφικά δωμάτια εκτεθειμένες στο διαδίκτυο

Σοκ! Κάμερες από βρεφικά δωμάτια εκτεθειμένες στο διαδίκτυο [Photos]

Oι διασυνδεδεμένες συσκευές (IoT) κρύβουν πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλειά μας και μια «επικίνδυνη» μηχανή αναζήτησης το αποδεικνύει περίτρανα.

baby sleeping

[su_divider top=”no2″]

Shodan: Η «σκοτεινή» μηχανή αναζήτησης

[su_divider top=”no2″]

Το Shodan είναι μία μηχανή αναζήτησης πολύ διαφορετική από την Google και τα γνωστά search engines, καθώς δεν πραγματοποιεί αναζητήσεις στον παγκόσμιο ιστό αναζητώντας σελίδες, αλλά κινείται στα «σκοτεινά δρομάκια» του Ίντερνετ και αναζητά servers, webcams, εκτυπωτές, routers και κάθε είδους διασυνδεδεμένη συσκευή.

Η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με 500 εκατομμύρια συσκευές και υπηρεσίες κάθε μήνα.

Η αναζήτηση ευπαθών webcams με τη βοήθεια του Shodan είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ, καθώς έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό section αποκλειστικά γι αυτό τον σκοπό.

Με λίγα μόνο κλικς και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, ακόμη και απλοί χρήστες – χωρίς να χρειάζεται να είναι συνδρομητές της υπηρεσίας – μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευάλωτες κάμερες, κατασκοπεύοντας σπίτια ξένων ανθρώπων, εργασιακούς χώρους, δημόσιες τοποθεσίες κτλ.

Με μια απλή αναζήτηση οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν εικόνες από φυτείες μαριχουάνας, backrooms τραπεζών, παιδικά δωμάτια κουζίνες, σαλόνια, γκαράζ, κήπους, πίσω αυλές, χιονοδρομικές πίστες, πισίνες, κολέγια και σχολεία, εργαστήρια, κάμερες ταμειακών μηχανών σε καταστήματα λιανικής πώλησης, σχεδον στα πάντα, υποστηρίζει ο Dan Tentler, ερευνητής ασφαλείας που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα της ασφάλειας των καμερών.

“Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση παντού. Σχεδόν σε ότι μπορείτε να σκεφτείτε”, τονίζει.

Η μηχανή αναζήτησης Shodan είναι μόνο η τελευταία υπενθύμιση ότι το ζήτημα της ασφάλειας των IoT συσκευών χρίζει άμεσης επίλυσης.

Οι παρακάτω εικόνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένα στιγμιότυπο από ένα μωρό που κοιμάται στην κούνια του, είναι ορισμένα ανησυχητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από ένα γρήγορο search, αναδεικνύοντας την έκταση του προβλήματος.

baby sleeping
double

classroom china

kitchen spain

Εσείς; Θα το σκεφτείτε ξανά προτού εγκαταστήσετε κάποια webcam ή οποιαδήποτε μη ασφαλή IoT συσκευή στον χώρο σας;

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS