ΑρχικήsecurityΠΟΥ: Η διαρροή credentials του οργανισμού αύξησε τις κυβερνοεπιθέσεις!

ΠΟΥ: Η διαρροή credentials του οργανισμού αύξησε τις κυβερνοεπιθέσεις!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠOΥ), ένας από τους βασικούς φορείς που δραστηριοποιούνται με στόχο την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων από όταν ξεκίνησε η πανδημία. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ανέφερε πως έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που είχαν ως στόχο το προσωπικό του, καθώς και οι απάτες που διαδίδονται μέσω email, έχοντας ως στόχο το κοινό. Ο οργανισμός υγείας ανέφερε ότι διέρρευσαν περίπου 450 ενεργές διευθύνσεις email και κωδικοί πρόσβασης στο διαδίκτυο, ανάμεσα σε χιλιάδες διευθύνσεις που ανήκουν σε άλλους φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στη μάχη κατά του COVID-19. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ΠOΥ, η διαρροή credentials του οργανισμού δεν έθεσε σε κίνδυνο τα συστήματά του, επειδή τα δεδομένα που διέρρευσαν δεν ήταν πρόσφατα. Η επίθεση επηρέασε όμως ένα παλαιότερο extranet που χρησιμοποιείται από το υπάρχον αλλά και από το συνταξιοδοτημένο προσωπικό του, καθώς και από συνεργάτες του. Ο ΠOΥ επεσήμανε πως με αφορμή την διαρροή credentials του οργανισμού, θα υιοθετήσει ένα πιο ασφαλές σύστημα ελέγχου ταυτότητας για να αποτραπούν νέες κυβερνοεπιθέσεις.

Απατεώνες και προηγμένες ομάδες πειρατείας εκμεταλλεύονται τον COVID-19, επωφελούμενοι τόσο από τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το ξέσπασμα του ιού, όσο και από την σύγχυση που έχει προκαλέσει η ταχεία μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία, η οποία καθιστά τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις. Απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία από πιστωτικές κάρτες ή κωδικούς πρόσβασης χρηστών. Οι ομάδες πειρατείας που υποστηρίζονται από το κράτος, επίσης εκμεταλλεύονται τον COVID-19 για να κάνουν κατασκοπεία, ακόμη και τώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την παγκόσμια απειλή.

Τέλος, ο ΠOΥ ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία πιο ισχυρών εσωτερικών συστημάτων και για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους υπαλλήλους του σε ζητήματα ασφαλείας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση μίας κυβερνοεπίθεσης. Ο οργανισμός υγείας σημείωσε επίσης πως έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά ηλεκτρονικού “phishing”, όπου απατεώνες παρακινούν ανθρώπους να δώσουν χρήματα σε ψεύτικους οργανισμούς αντί για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που στηρίζει την δράση για τον COVID-19.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS