ΑρχικήsecurityΤα apps που συλλέγουν data για τον κορωνοϊό πρέπει να περιορίζουν την...

Τα apps που συλλέγουν data για τον κορωνοϊό πρέπει να περιορίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών

Η κοινή πρωτοβουλία της Apple και της Google για την οικοδόμηση μιας πλατφόρμας που συμβάλλει στην εξάπλωση του κορωναϊού φαίνεται πολλά υποσχόμενη, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η μακροχρόνια εισβολή στο ιδιωτικό απόρρητο (στα data) των χρηστών, δήλωσε ένας ακαδημαϊκός με πείρα στην πολιτική επιστήμης και τεχνολογίας.

Οι γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συνεργάζονταν για την παροχή εργαλείων που βοηθούν στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μια διαδικασία που συνήθως αναφέρεται ως “εντοπισμός επαφών”. Θα το κάνουν αυτό, επιτρέποντας στους κατασκευαστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth για να ενημερώνουν τους ανθρώπους όταν έρχονται σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Η Apple είπε σε ένα δελτίο τύπου που ανακοίνωσε την συνεργασία ότι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών θα είναι κεντρικό σημείο στις προσπάθειες τους.

Οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής εξασφαλίζοντας ότι “αυτές οι πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι οι επαφές σας, ποιοι είστε κοντά σας, δεν μπορούν να προσπελαστούν για άλλους σκοπούς και ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ίδιες τις εταιρείες που μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες ή από οποιονδήποτε ξένο “, δήλωσε τη Δευτέρα η Josephine Wolff, επίκουρη καθηγήτρια της πολιτικής ασφάλειας του κυβερνοχώρου στο Πανεπιστήμιο Tufts.

data

Κυβερνητική επιτήρηση;

Ορισμένες χώρες έχουν στραφεί σε διάφορα τεχνολογικά μέσα στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τη διάδοση του ιού.

Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιήσει αρχεία όπως συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, data τοποθεσίας από smartphone και βίντεο CCTV καθώς και συνομιλίες μεταξύ ανθρώπων για να δημιουργήσουν ένα σύστημα όπου εντοπίζονται επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

“Όταν εξετάζετε μερικές από τις ειδοποιήσεις που αποστέλλονται μέσω του συστήματος της Νότιας Κορέας, έχετε τα φύλα των ανθρώπων, τις ηλικίες των ανθρώπων, τις γειτονιές όπου ζουν, τους τόπους όπου εργάζονται – πολλές πληροφορίες που δεν θέλετε απαραίτητα να μοιραστείτε για να ειδοποιήσετε κάποιον”, δήλωσε η Wolff, προσθέτοντας ότι οι υπερβολικές προσωπικές πληροφορίες θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί.

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των υπερασπιστών της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι αμφισβητούν εάν η αυξημένη παρακολούθηση θα συνεχιστεί ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Η Wolff εξήγησε ότι ο σκοπός της συλλογής προσωπικών πληροφοριών πρέπει να είναι σαφής, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν πότε τα οφέλη υπερτερούν του κόστους. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα γίνονται share για έναν σημαντικό λόγο δημόσιας υγείας, είπε. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.

“Αυτό πρόκειται να είναι το πραγματικά σημαντικό ζήτημα για το πώς περιορίζουμε αυτή τη χρήση των πληροφοριών, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε μαζική εισβολή της ιδιωτικής ζωής μακροπρόθεσμα”, ανέφερε.

Θετικά σημάδια

Υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις από κυβερνήσεις και εταιρείες μέχρι στιγμής για τον περιορισμό της χρήσης πληροφοριών που συλλέχθηκαν μέσω μεθόδων εντοπισμού επαφών, σύμφωνα με την Wolff.

Κατ ‘αρχάς, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν θέσει χρονικά όρια για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι αρχές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες τοποθεσίας, αν και έχουν αφήσει τη δυνατότητα να επεκταθούν εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Δεύτερον, οι ιδιωτικές εταιρείες προωθούν ενεργά την προστασία, ώστε να μην υπάρχει τρόπος για αυτούς ή για κυβερνητικούς παράγοντες να γνωρίζουν τους μεμονωμένους ανθρώπους στους οποίους συνδέονται τα data θέσης, δήλωσε η Wolff.

Τέλος, πολλά εργαλεία εντοπισμού επαφών, όπως η εφαρμογή TraceTogether της Σιγκαπούρης, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι “opt-in” για “τα άτομα που θέλουν να ξεχωρίσουν ποιες πληροφορίες θα λαμβάνουν οι επαφές τους δηλαδή αν θέλουν να μοιραστούν την τοποθεσία τους οπότε αυτό τους κάνει να αισθάνονται ότι τους δίνεται η προσωπική επιλογή να μοιραστούν ότι data θέλουν”, πρόσθεσε.

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περισσότεροι από 114.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο ιός.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS