ΑρχικήUpdatesΗ Mozilla ενεργοποιεί το DNS-over-HTTPS από προεπιλογή

Η Mozilla ενεργοποιεί το DNS-over-HTTPS από προεπιλογή

DNS

Η Mozilla, ξεκινώντας από χθες, ενεργοποίησε από προεπιλογή το DNS-over-HTTPS (DoH), για τους χρήστες των ΗΠΑ, με σκοπό να τους παρέχει κρυπτογραφημένη ανάλυση DNS και να αυξήσει την ιδιωτικότητα.

Τι είναι το DNS-over-HTTPS;

Πρόκειται για ένα νέο πρότυπο, που επιτρέπει στα προγράμματα περιήγησης να εκτελούν ανάλυση DNS μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων HTTPS και όχι μέσω κοινών plain text DNS lookups.

Υπάρχουν χώρες που αποκλείουν ορισμένους ιστότοπους ή λογοκρίνουν περιεχόμενο, παρακολουθώντας την ροή δεδομένων DNS. Το DoH θα επιτρέψει στους χρήστες αυτών των χωρών, να παρακάμψουν τους αποκλεισμούς και να αυξήσουν το απόρρητο των DNS αιτημάτων τους.

Όπως ανέφερε η Mozilla, το χαρακτηριστικό θα κυκλοφορήσει σταδιακά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη χρήση, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες θα αποκτούν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το Firefox θα χρησιμοποιήσει τον παροχέα Cloudflare DNS από προεπιλογή, ωστόσο οι χρήστες θα είναι σε θέση να μεταβούν στο NextDNS ή σε έναν εξειδικευμένο πάροχο εάν το επιθυμούν, από τις επιλογές του Firefox.

DNS

Όταν τα σχέδια της Mozilla ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά, αντιμετωπίστηκαν με κριτική, καθώς το Cloudflare ήταν ο μόνος πάροχος DoH που χρησιμοποιείται από το Firefox. Πολλοί ερευνητές ασφαλείας και υποστηρικτές της ιδιωτικότητας νιώθουν άβολα που τόσο πολλά δεδομένα χρηστών θα βρίσκονται στα χέρια ενός και μόνο παροχέα DNS.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν προσαρμοσμένο πάροχο DoH ή να τον απενεργοποιήσουν εξ ολοκλήρου.

Στο Firefox 73, η Mozilla πρόσθεσε επίσης το NextDNS ως πρόσθετο πάροχο DoH για να δώσει στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

Ελέγξτε εάν το DoH είναι ενεργοποιημένο στο Firefox

Μετά την κυκλοφορία του DoH, είναι κάπως δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος αν είναι ενεργοποιημένο ή όχι, καθώς η ενεργοποίηση γίνεται μέσω ενός addon του συστήματος που αλλάζει χειροκίνητα τα about:config preferences.

Για να δείτε αν έχει εγκατασταθεί το addon του DoH, μπορείτε να πάτε στο about:support στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και να μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα “Χαρακτηριστικά του Firefox“.

Εάν εμφανιστεί η ένδειξη “DoH Roll-Out”, τότε το DNS-over-HTTPS έχει ενεργοποιηθεί από προεπιλογή.

Λόγω της σύγχυσης που προκαλεί η κυκλοφορία αυτής της δυνατότητας μέσω ενός πρόσθετου συστήματος, η Mozilla σχεδιάζει να το ενσωματώσει τελικά απευθείας στο Firefox.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS