Πέμπτη, 28 Μαΐου, 21:55
Αρχική inet Η Mozilla ενεργοποιεί το DNS-over-HTTPS από προεπιλογή

Η Mozilla ενεργοποιεί το DNS-over-HTTPS από προεπιλογή

DNS

Η Mozilla, ξεκινώντας από χθες, ενεργοποίησε από προεπιλογή το DNS-over-HTTPS (DoH), για τους χρήστες των ΗΠΑ, με σκοπό να τους παρέχει κρυπτογραφημένη ανάλυση DNS και να αυξήσει την ιδιωτικότητα.

Τι είναι το DNS-over-HTTPS;

Πρόκειται για ένα νέο πρότυπο, που επιτρέπει στα προγράμματα περιήγησης να εκτελούν ανάλυση DNS μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων HTTPS και όχι μέσω κοινών plain text DNS lookups.

Υπάρχουν χώρες που αποκλείουν ορισμένους ιστότοπους ή λογοκρίνουν περιεχόμενο, παρακολουθώντας την ροή δεδομένων DNS. Το DoH θα επιτρέψει στους χρήστες αυτών των χωρών, να παρακάμψουν τους αποκλεισμούς και να αυξήσουν το απόρρητο των DNS αιτημάτων τους.

Όπως ανέφερε η Mozilla, το χαρακτηριστικό θα κυκλοφορήσει σταδιακά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη χρήση, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες θα αποκτούν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το Firefox θα χρησιμοποιήσει τον παροχέα Cloudflare DNS από προεπιλογή, ωστόσο οι χρήστες θα είναι σε θέση να μεταβούν στο NextDNS ή σε έναν εξειδικευμένο πάροχο εάν το επιθυμούν, από τις επιλογές του Firefox.

Όταν τα σχέδια της Mozilla ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά, αντιμετωπίστηκαν με κριτική, καθώς το Cloudflare ήταν ο μόνος πάροχος DoH που χρησιμοποιείται από το Firefox. Πολλοί ερευνητές ασφαλείας και υποστηρικτές της ιδιωτικότητας νιώθουν άβολα που τόσο πολλά δεδομένα χρηστών θα βρίσκονται στα χέρια ενός και μόνο παροχέα DNS.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν προσαρμοσμένο πάροχο DoH ή να τον απενεργοποιήσουν εξ ολοκλήρου.

Στο Firefox 73, η Mozilla πρόσθεσε επίσης το NextDNS ως πρόσθετο πάροχο DoH για να δώσει στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

Ελέγξτε εάν το DoH είναι ενεργοποιημένο στο Firefox

Μετά την κυκλοφορία του DoH, είναι κάπως δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος αν είναι ενεργοποιημένο ή όχι, καθώς η ενεργοποίηση γίνεται μέσω ενός addon του συστήματος που αλλάζει χειροκίνητα τα about:config preferences.

Για να δείτε αν έχει εγκατασταθεί το addon του DoH, μπορείτε να πάτε στο about:support στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και να μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα “Χαρακτηριστικά του Firefox“.

Εάν εμφανιστεί η ένδειξη “DoH Roll-Out”, τότε το DNS-over-HTTPS έχει ενεργοποιηθεί από προεπιλογή.

Λόγω της σύγχυσης που προκαλεί η κυκλοφορία αυτής της δυνατότητας μέσω ενός πρόσθετου συστήματος, η Mozilla σχεδιάζει να το ενσωματώσει τελικά απευθείας στο Firefox.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Οι αναβαθμίσεις και τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 2004!

Από σήμερα ξεκίνησε η κυκλοφορία της νέας ενημερωμένης έκδοσης των Windows 10, γνωστή ως "Windows 10 2004" ή "Windows 10 May 2020",...

Ποιες είναι οι αγαπημένες γλώσσες προγραμματισμού για το 2020;

Το Stack Overflow, ένα από τα μεγαλύτερα sites για programming Q&A, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από το Developer...

Η γερμανική κυβέρνηση προτρέπει τους χρήστες του iOS να διορθώσουν τα κρίσιμα ελαττώματα της εφαρμογής Mail

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προέτρεψε σήμερα τους χρήστες iOS να εγκαταστήσουν αμέσως τις ενημερώσεις ασφαλείας iOS και iPadOS που...

Instagram: Ενίσχυση εισοδήματος δημιουργών με διαφημίσεις στο IGTV

To Instagram φέρνει διαφημίσεις και στο IGTV, με το 55% των εσόδων να διατίθεται στους δημιουργούς. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε την...

Τα Windows 10 2004 συνοδεύονται από υποστήριξη Wi-Fi 6 και WPA3

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 10, έκδοση 2004 συνοδεύονται από υποστήριξη Wi-Fi 6 και WPA3 για gigabit ταχύτητες και καλύτερη απόδοση,...

Το CoreOS Container Linux της Red Hat φτάνει στο τέλος του

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Benjamin Gilbert, τεχνικό του Fedora CoreOS, η υποστήριξη του CoreOS Container Linux,...

Ο Donald Trump απειλεί να κλείσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Όπως δήλωσε σε ένα πρόσφατο tweet του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σκοπεύει να αλλάξει τον...

Αγωγή στη Google για τις πρακτικές παρακολούθησης χρηστών

Η Google δέχτηκε μια αγωγή από τον γενικό εισαγγελέα της Αριζόνα, Mark Brnovich, σχετικά με τις πρακτικές...

Michigan State University: Δέχτηκε ransomware επίθεση!

Οι hackers που βρίσκονται πίσω από το NetWalker ransomware, γνωστό και ως Mailto, ανακοίνωσαν ότι έχουν μολύνει...

Linux Kodachi: Κυκλοφόρησε η έκδοση v7.0 με πολλές νέες εφαρμογές

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Linux Kodachi. Αν και δεν είναι αρκετά γνωστό, το λειτουργικό αυτό...