ΑρχικήsecurityΓιατί οι ΗΠΑ κατασκοπεύαν τις συναντήσεις του Julian Assange;

Γιατί οι ΗΠΑ κατασκοπεύαν τις συναντήσεις του Julian Assange;

Οι ΗΠΑ παραβίασαν το δικαίωμα υπεράσπισης του ιδρυτή της WikiLeaks, Julian Assange, καταγράφοντας εμπιστευτικές συναντήσεις με τους δικηγόρους του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Ο Jennifer Robinson, νομικός σύμβουλος του Assange, δήλωσε ότι μια επιχείρηση τον παρακολουθούσε όσο βρισκόταν στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ παραβιάζοντας τα νόμιμα δικαιώματα του.

Μια εταιρεία που προσλήφθηκε για να παρέχει ασφάλεια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο κατηγορείται για καταγραφή των συναντήσεων του Assange – συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με δικηγόρους και συνεδριάσεων με γιατρούς – δίνοντας αναφορά στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι διεξήχθη από την ισπανική εταιρεία ασφάλειας UC Global, βρίσκεται υπό έρευνα στην Ισπανία.

Αναμένεται να τεθεί σε ακρόαση στο Woolwich Crown Court την επόμενη εβδομάδα, όταν οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν την υπόθεση για την έκδοση του Assange  στις ΗΠΑ ο οποίος αντιμετωπίζει 170 χρόνια φυλάκισης.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον Assange για αμέτρητες υποθέσεις κατασκοπείας και έναν μεγάλο αριθμό συνωμοσιών με 17 αμέτρητες αποφάσεις στο πλαίσιο.

Julian Assange

Μιλώντας πριν από την ακρόαση στο Woolwich Crown Court, ο Joseph Farrell, εκπρόσωπος του WikiLeaks, δήλωσε ότι η “επιχείρηση παρακολούθησης” εναντίον του Assange και των δικηγόρων του έθεσε ερωτήματα σχετικά με το αν ο Assange θα έχει μια δίκαιη δίκη.

“Είχατε μια εταιρεία ασφαλείας που εργάζονταν στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ, η οποία καταγράφει όλες του τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με τους γιατρούς και τους δικηγόρους του, ώστε να καταφέρει να καταστρέψει εντελώς οποιοδήποτε προνομιακό στοιχείο που συζητιόταν μεταξύ πελάτη / δικηγόρου”.

Ο Farrell δήλωσε ότι τα αρχεία κατέγραφαν τις συναντήσεις του Assange με γιατρούς και άλλους ειδικούς. Είπε ότι η παραβίαση του ιατρικού απορρήτου είχε παραλληλισμούς με τις προσπάθειες της CIA να καταλάβει τα ιατρικά αρχεία του καταγγέλλοντος του Pentagon Papers Daniel Ellsberg, ο οποίος διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1971.

“Η CIA εισέβαλε στο γραφείο του ψυχίατρου και έκλεψε όλες τις ιατρικές του σημειώσεις – αυτό έφερε όλη την υπόθεση στην επιφάνεια”, είπε.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Assange για hacking, αφού το WikiLeaks συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από την Chelsea Manning, αναλυτή πληροφοριών στο αμερικανικό στρατό.

Ο αρχισυντάκτης της WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση για την κατηγορία. “Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για έναν ισχυρισμό hacking, καθώς πολύ απλά δεν έγινε κανένα hacking”, είπε.

Αυστραλοί Βουλευτές προστέθηκαν σήμερα στις εκκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο να εμποδίσει την έκδοση του Assange στις ΗΠΑ. Ο Andrew Wilkie, ανεξάρτητος βουλευτής, δήλωσε ότι υπήρξε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών προσωπικοτήτων τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην έκδοση του Assange. Ο George Christensen, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι ήταν “οπαδός του Trump, μεγάλος οπαδός του Bojo [πρωθυπουργός Boris Johnson], αλλά μεγαλύτερος οπαδός του ελεύθερου Τύπου και της δημοκρατίας“.

Ο Assange κρατείται στην φυλακή HM Belmarsh από τις 11 Απριλίου πέρυσι.

Περίπου 117 γιατροί και ψυχολόγοι από 18 χώρες δημοσίευσαν ένα γράμμα στο The Lancet τον Φεβρουάριο, ζητώντας να σταματήσουν τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» και η παραμέληση του Assange.

Ο Hrafnsson δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον Assange πριν από 10 ημέρες και ότι η υγεία του είχε βελτιωθεί, αλλά σε “ανεπαρκή” βαθμό. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Assange μεταφέρθηκε σε πιο ανθρώπινες συνθήκες “χάρη στην πίεση της νομικής του ομάδας, του ευρέος κοινού και των άλλων κρατουμένων”, ανέφερε.

Η Robinson είπε ότι ο Assange αντιμετώπισε μια μακρά νομική διαδικασία – πιθανώς χρόνια. “Η υγεία του έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 2010”.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS