ΑρχικήsecurityHacker έχει διαγράψει το περιεχόμενο 15.000 Elasticsearch servers

Hacker έχει διαγράψει το περιεχόμενο 15.000 Elasticsearch servers

Elasticsearch servers

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένας hacker απέκτησε πρόσβαση σε Elasticsearch servers που είχαν μείνει εκτεθειμένοι στο διαδίκτυο χωρίς κωδικό πρόσβασης. Ο hacker προσπάθησε να διαγράψει το περιεχόμενό τους, αφήνοντας πίσω το όνομα μιας εταιρείας ασφαλείας, για να ρίξει το φταίξιμο σε αυτή.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή John Wethington, οι πρώτες εισβολές άρχισαν γύρω στις 24 Μαρτίου.

Απ’ ότι φαίνεται, οι επιθέσεις γίνονται με τη βοήθεια ενός αυτοματοποιημένου script που σαρώνει το διαδίκτυο για τον εντοπισμό μη προστατευμένων ElasticSearch συστημάτων. Επίσης, το script συνδέεται με βάσεις δεδομένων, επιχειρεί να διαγράψει το περιεχόμενό τους και στη συνέχεια δημιουργεί ένα νέο κενό ευρετήριο, που ονομάζεται nightlionsecurity.com.

Το script δεν φαίνεται να λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς το nightlionsecurity.com έχει εντοπιστεί και σε βάσεις δεδομένων, των οποίων το περιεχόμενο έχει παραμείνει ανέπαφο.

Ωστόσο, σε πολλούς Elasticsearch servers, η διαγραφή των δεδομένων είναι εμφανής. Λόγω της εξαιρετικά «ασταθούς» φύσης των δεδομένων, που είναι αποθηκευμένα στους Elasticsearch servers, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των συστημάτων στα οποία διαγράφηκαν τα δεδομένα.

Η Night Lion Security αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο hacker προσπάθησε να κατηγορήσει μια εταιρεία ασφαλείας. Ο Vinny Troia, ιδρυτής της Night Lion Security, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της εταιρείας του με τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Σε μια συνέντευξή του στις 26 Μαρτίου, ο Troia δήλωσε ότι πιστεύει ότι η επίθεση πραγματοποιείται από έναν hacker, τον οποίο η εταιρεία παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι επιθέσεις που ξεκίνησαν γύρω στις 24 Μαρτίου δεν είναι αστείες. Ο αριθμός των Elasticsearch servers που έχουν παραβιαστεί έχουν φτάσει τους 15.000, μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Ο Troia ανέφερε ότι ενημέρωσε τις αρχές επιβολής του νόμου για τις επιθέσεις.

Επίσης, ενημερώθηκε η ομάδα ασφαλείας της Elastic, η οποία τώρα εξετάζει τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε Elasticsearch servers.

Ο ερευνητής Wethington δημιουργεί μια λίστα με τους servers που έχουν επηρεαστεί από αυτήν την επίθεση, προσπαθώντας να εντοπίσει τις επιχειρήσεις που ενδεχομένως να έχουν διακόψει τις υπηρεσίες τους λόγω αυτού του περιστατικού.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, ο Wethington εντόπισε και έναν δεύτερο hacker που στοχεύει Elasticsearch servers. Αυτός ο hacker αποκτά πρόσβαση σε μη προστατευμένους servers και αφήνει ένα μήνυμα που λέει στα θύματα ότι έχουν χακαριστεί και τους παροτρύνει να επικοινωνήσουν μέσω email. Προς το παρόν, μόνο 40 servers έχουν αυτό το μήνυμα.

Hacker

Τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν γίνει ξανά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017, πολλές hacking ομάδες είχαν στοχεύσει Elasticsearch βάσεις δεδομένων.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS