ΑρχικήsecurityΕφαρμογή - ΑΠΑΤΗ εκμεταλλεύεται τον Κοροναϊό για να μολύνει Android κινητά

Εφαρμογή – ΑΠΑΤΗ εκμεταλλεύεται τον Κοροναϊό για να μολύνει Android κινητά

Μία απάτη που προτρέπει τους ανθρώπους να κατεβάσουν μία εφαρμογή αν επιθυμούν να αγοράσουν μάσκα προστασίας από τον Κοροναϊό απευθύνεται σε χρήστες Android κινητών. Οι ειδικοί στο τομέα της κυβερνοασφάλειας ανακάλυψαν την εφαρμογή – ΑΠΑΤΗ η οποία εμφανίζει το εξής μήνυμα: “Κατεβάστε την εφαρμογή πατώντας το κουμπί που ακολουθεί και εγκαταστήστε την. Θα αποκτήσετε μία μάσκα προστασίας από τον Κοροναϊό “.

Τα θύματα που κάνουν “κλικ” στο στοιχείο λήψης θα δουν στη συνέχεια ένα άλλο κουμπί που γράφει το εξής: “Αγοράστε μάσκες προστασίας”. Στη συνέχεια, μεταφέρονται σε ένα ψεύτικο site που υποτίθεται παρέχει μάσκες για τον Κοροναϊό, όπου τους εμφανίζεται η ακόλουθη ειδοποίηση: “Έχετε μολύνει το site με υψηλή δόση επισκεψιμότητας”. Ενώ οι χρήστες διαβάζουν αυτό το μήνυμα, οι χάκερς έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στα Android κινητά τους και κλέβουν από αυτά τις επαφές των χρηστών. Μόλις οι χάκερς λάβουν τις επαφές ενός χρήστη, θα αποστείλουν σε αυτές μηνύματα που θα τις παραπέμπουν στο site απάτης.

Η εφαρμογή – ΑΠΑΤΗ εντοπίστηκε από ερευνητές της εταιρείας ασφαλείας Zscaler. Μέχρι στιγμής, η απάτη φαίνεται να κλέβει επαφές, αλλά ο Shivang Desai της Zscaler προειδοποίησε ότι ενδέχεται να κάνει πολλά περισσότερα. Συγκεκριμένα, έγραψε σε blogpost της εταιρείας ότι το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να ζητήσει από το θύμα να πληρώσει online για τη μάσκα και να κλέψει τις πληροφορίες της πιστωτικής του κάρτας, ωστόσο δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής καμία τέτοια λειτουργία στην εφαρμογή. Πρόσθεσε επίσης πως οι ερευνητές εικάζουν ότι η εφαρμογή βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και ότι τέτοιες λειτουργίες θα προστεθούν καθώς ενημερώνεται η εφαρμογή.

Πώς να αποφύγετε την απάτη

Αν κάποιος κάνει “κλικ” για να εγκαταστήσει την εφαρμογή, θα του δοθεί η ευκαιρία να αρνηθεί τα δικαιώματα της εφαρμογής να διαβάζει επαφές ή να στέλνει μηνύματα SMS πριν από την εγκατάσταση. Ωστόσο, για να μπορέσουν να προστατευτούν οι χρήστες, δεν πρέπει να κάνουν λήψη Android εφαρμογών από οπουδήποτε εκτός από το επίσημο Google Play Store, ενώ δεν πρέπει να εμπιστεύονται τυχαία και άγνωστα sites που προσπαθούν να τους πουλήσουν δήθεν ανθεκτικό ιατρικό εξοπλισμό. Εάν ωστόσο εξακολουθούν να ανησυχούν, μπορούν να κατεβάσουν μία υψηλής ποιότητας anti-virus εφαρμογή από το Google Play Store για να διασφαλίσουν ότι θα είναι περισσότερο προστατευμένοι.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS