Κυριακή, 5 Απριλίου, 16:31
Αρχική tweaks Ubuntu shortcuts οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ubuntu shortcuts οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η γνώση των shortcuts (συντομεύσεων πληκτρολογίου) αυξάνει την παραγωγικότητα σας. Εδώ θα δείτε μερικές χρήσιμες συντόμευσης στο Ubuntu οι οποίες θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu 18.04 και άλλες εκδόσεις σαν επαγγελματίας.

Το άρθρο δεν συμπεριλαμβάνει γενικές συντομεύσεις όπως Ctrl + C (αντίγραφο), Ctrl + V (επικόλληση) ή Ctrl + S (αποθήκευση), αλλά κάποιες λιγότερο γνώστες και ταυτόχρονα πιο σημαντικές.

Σημείωση: Το Super key στο Linux αναφέρεται στο πλήκτρο με το λογότυπο των Windows. Εμείς χρησιμοποιούμε κεφαλαία γράμματα στις συντομεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο shift. Για παράδειγμα, το T σημαίνει μόνο το πλήκτρο ‘t’, όχι Shift + t.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04

1: Super key: Ανοίγει αναζήτηση δραστηριοτήτων. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο μία συντόμευση πληκτρολογίου στο Ubuntu, θα είναι αυτή εδώ.

Θέλετε να ανοίξετε κάποια εφαρμογή; Πατήστε το πλήκτρο super και αναζητήστε την εφαρμογή. Εάν η εφαρμογή δεν είναι εγκατεστημένη, το ubuntu θα σας προτείνει εφαρμογές από το κέντρο λογισμικού.

Θέλετε να δείτε τις τρέχουσες εφαρμογές; Πατήστε το πλήκτρο super και θα σας δείξει όλες τις τρέχουσες εφαρμογές.

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλο χώρο εργασίας; Απλά πατήστε το πλήκτρο super και μπορείτε να δείτε την επιλογή χώρων εργασίας στη δεξιά πλευρά.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

2: Ctrl+Alt+T: Ubuntu 18.04 terminal. Θέλετε να ανοίξετε νέο terminal; Το Ctrl + Alt + T είναι η συντόμευση για να ανοίξετε terminal στο Ubuntu. (Λειτουργεί και σε άλλες διανομές του Linux).

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

3: Super+L ή Ctrl+Alt+L: Κλείδωμα οθόνης. Το κλείδωμα της οθόνης όταν δεν βρίσκεστε στο γραφείο σας είναι μία από τις πιο βασικές συμβουλές ασφαλείας. Αντί να πηγαίνετε στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, να επιλέγετε κλείδωμα, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό πλήκτρων Super + L.

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

4: Super+D ή Ctrl+Alt+D: εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας. Πατώντας το κουμπί Super + D ελαχιστοποιούνται όλες οι εφαρμογές που εκτελούνται και εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας.

Πατώντας ξανά το Super + D θα ανοίξει όλα τα παράθυρα όπως ήταν προηγουμένως.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Ctrl + Alt + D.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

5: Super + A: Εμφανίζει το μενού με τις εφαρμογές. Μπορείτε να ανοίξετε το μενού εφαρμογών στο Ubuntu 18.04 GNOME κάνοντας κλικ στις 9 τελείες στο αριστερό κάτω μέρος της οθόνης. Ωστόσο, ένας πιο γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό Super + A.

Θα εμφανίσει το μενού των εφαρμογών όπου μπορείτε να δείτε τις εγκατεστημένες εφαρμογές στο σύστημα σας και επίσης να τις αναζητήσετε.

6: Super + Tab ή Alt + Tab: μετακίνηση μεταξύ των εφαρμογών που εκτελούνται. Εάν έχετε περισσότερες από μία εφαρμογές που εκτελούνται, μπορείτε να μετακινηθείτε μεταξύ των εφαρμογών χρησιμοποιώντας τους συνδυασμούς Super + Tab ή Alt + Tab.

7:Super + Arrow πλήκτρα: Snap windows. Αυτό είναι διαθέσιμο και στα Windows. Κατά τη χρήση μιας εφαρμογής, πατήστε το πλήκτρο Super και αριστερό βέλος και η εφαρμογή θα μεταβεί στο αριστερό άκρο της οθόνης, παίρνοντας το μισό της οθόνης.

Ομοίως, πατώντας τα πλήκτρα Super και το Δεξί βέλος, η εφαρμογή θα μετακινηθεί στη δεξιά άκρη.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

8: Super+M ή Super+V: εμφάνιση ειδοποιήσεων. Super + M: Το GNOME διαθέτει έναν πίνακα ειδοποιήσεων όπου μπορείτε να δείτε ειδοποιήσεις για διάφορες δραστηριότητες συστήματος και εφαρμογών. Επίσης, θα βρείτε το ημερολόγιο εδώ. Για να κλείσετε τον πίνακα, ξαναπατήστε την συντόμευση.

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04

9: Super + Space: Αλλαγή γλώσσας πληκτρολογίου. Αν χρησιμοποιείτε δύο ή περισσότερες γλώσσες, μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα το πληκτρολόγιο με τη συντόμευση Super + Space.

 

shortcuts

10: Alt+F2: Run console. Εάν θέλετε να εκτελέσετε μια γρήγορη εντολή, αντί να ανοίξετε terminal και να εκτελέσετε την εντολή εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Alt + F2 για να εκτελέσετε την κονσόλα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρέπει να χρησιμοποιείτε εφαρμογές που μπορούν να εκτελούνται μόνο από το terminal.

11: Ctrl + Q: Κλείνει την εφαρμογή. Εάν εκτελείτε μια εφαρμογή, μπορείτε να την κλείσετε χρησιμοποιώντας το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Q. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το Ctrl + W για το σκοπό αυτό.
Δεν λειτουργεί σε μερικές εφαρμογές όπως το terminal.

12: Ctrl + Alt + βέλος: Μετακίνηση μεταξύ των χώρων εργασίας. Εάν είστε ένας από τους χρήστες που χρησιμοποιούν χώρους εργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Ctrl + Alt + Up και Ctrl + Alt + down για μετακίνηση μεταξύ των χώρων εργασίας του Ubuntu 18.04.

13: Ctrl+Alt+Del: αποσύνδεση. Οχι σαν τα Windows! Ο συνδυασμός Ctrl + Alt + Del στο Ubuntu δεν θα φέρει το task manager στο Ubuntu. Στο Ubuntu, ο συνδυασμός αυτός, σας βγάζει το παράθυρο αποσύνδεσης.

Δημιουργία συνδυασμων

shortcuts

Δεν περιορίζεστε μόνο στις έτοιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου (shortcuts). Μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας συντομεύσεις πληκτρολογίου όπως θέλετε.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις-> Συσκευές-> Πληκτρολόγιο. Θα δείτε όλες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου στο σύστημά σας. Στο κάτω μέρος θα βρείτε η επιλογή δημιουργίας συντομεύσεων.

Στη συνέχεια, πρέπει να δώσετε ένα εύκολο όνομα στη συντόμευση, την εντολή που θα εκτελεστεί όταν χρησιμοποιείται και οι συνδυασμοί πλήκτρων που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Πώς μπορείτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο στο MacBook σας;

Πολλοί άνθρωποι που ξαφνικά πρέπει να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις ή τηλεδιασκέψεις, είτε για την δουλειά τους είτε για online μαθήματα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι...

COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

Ο COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να παρακολουθούν τους πολίτες. Περίπου 110...

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...

Πώς να συνδέσω και να ρυθμίσω ακουστικά στο Windows 10 PC;

Τα ακουστικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από...