Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 22:30
Αρχική tweaks Ubuntu shortcuts οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ubuntu shortcuts οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η γνώση των shortcuts (συντομεύσεων πληκτρολογίου) αυξάνει την παραγωγικότητα σας. Εδώ θα δείτε μερικές χρήσιμες συντόμευσης στο Ubuntu οι οποίες θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu 18.04 και άλλες εκδόσεις σαν επαγγελματίας.

Το άρθρο δεν συμπεριλαμβάνει γενικές συντομεύσεις όπως Ctrl + C (αντίγραφο), Ctrl + V (επικόλληση) ή Ctrl + S (αποθήκευση), αλλά κάποιες λιγότερο γνώστες και ταυτόχρονα πιο σημαντικές.

Σημείωση: Το Super key στο Linux αναφέρεται στο πλήκτρο με το λογότυπο των Windows. Εμείς χρησιμοποιούμε κεφαλαία γράμματα στις συντομεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο shift. Για παράδειγμα, το T σημαίνει μόνο το πλήκτρο ‘t’, όχι Shift + t.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04

1: Super key: Ανοίγει αναζήτηση δραστηριοτήτων. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο μία συντόμευση πληκτρολογίου στο Ubuntu, θα είναι αυτή εδώ.

Θέλετε να ανοίξετε κάποια εφαρμογή; Πατήστε το πλήκτρο super και αναζητήστε την εφαρμογή. Εάν η εφαρμογή δεν είναι εγκατεστημένη, το ubuntu θα σας προτείνει εφαρμογές από το κέντρο λογισμικού.

Θέλετε να δείτε τις τρέχουσες εφαρμογές; Πατήστε το πλήκτρο super και θα σας δείξει όλες τις τρέχουσες εφαρμογές.

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλο χώρο εργασίας; Απλά πατήστε το πλήκτρο super και μπορείτε να δείτε την επιλογή χώρων εργασίας στη δεξιά πλευρά.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

2: Ctrl+Alt+T: Ubuntu 18.04 terminal. Θέλετε να ανοίξετε νέο terminal; Το Ctrl + Alt + T είναι η συντόμευση για να ανοίξετε terminal στο Ubuntu. (Λειτουργεί και σε άλλες διανομές του Linux).

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

3: Super+L ή Ctrl+Alt+L: Κλείδωμα οθόνης. Το κλείδωμα της οθόνης όταν δεν βρίσκεστε στο γραφείο σας είναι μία από τις πιο βασικές συμβουλές ασφαλείας. Αντί να πηγαίνετε στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, να επιλέγετε κλείδωμα, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό πλήκτρων Super + L.

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

4: Super+D ή Ctrl+Alt+D: εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας. Πατώντας το κουμπί Super + D ελαχιστοποιούνται όλες οι εφαρμογές που εκτελούνται και εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας.

Πατώντας ξανά το Super + D θα ανοίξει όλα τα παράθυρα όπως ήταν προηγουμένως.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Ctrl + Alt + D.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

5: Super + A: Εμφανίζει το μενού με τις εφαρμογές. Μπορείτε να ανοίξετε το μενού εφαρμογών στο Ubuntu 18.04 GNOME κάνοντας κλικ στις 9 τελείες στο αριστερό κάτω μέρος της οθόνης. Ωστόσο, ένας πιο γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό Super + A.

Θα εμφανίσει το μενού των εφαρμογών όπου μπορείτε να δείτε τις εγκατεστημένες εφαρμογές στο σύστημα σας και επίσης να τις αναζητήσετε.

6: Super + Tab ή Alt + Tab: μετακίνηση μεταξύ των εφαρμογών που εκτελούνται. Εάν έχετε περισσότερες από μία εφαρμογές που εκτελούνται, μπορείτε να μετακινηθείτε μεταξύ των εφαρμογών χρησιμοποιώντας τους συνδυασμούς Super + Tab ή Alt + Tab.

7:Super + Arrow πλήκτρα: Snap windows. Αυτό είναι διαθέσιμο και στα Windows. Κατά τη χρήση μιας εφαρμογής, πατήστε το πλήκτρο Super και αριστερό βέλος και η εφαρμογή θα μεταβεί στο αριστερό άκρο της οθόνης, παίρνοντας το μισό της οθόνης.

Ομοίως, πατώντας τα πλήκτρα Super και το Δεξί βέλος, η εφαρμογή θα μετακινηθεί στη δεξιά άκρη.

 

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04 shortcuts

8: Super+M ή Super+V: εμφάνιση ειδοποιήσεων. Super + M: Το GNOME διαθέτει έναν πίνακα ειδοποιήσεων όπου μπορείτε να δείτε ειδοποιήσεις για διάφορες δραστηριότητες συστήματος και εφαρμογών. Επίσης, θα βρείτε το ημερολόγιο εδώ. Για να κλείσετε τον πίνακα, ξαναπατήστε την συντόμευση.

Συνδυασμούς πλήκτρων στο Ubuntu 18.04

9: Super + Space: Αλλαγή γλώσσας πληκτρολογίου. Αν χρησιμοποιείτε δύο ή περισσότερες γλώσσες, μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα το πληκτρολόγιο με τη συντόμευση Super + Space.

 

shortcuts

10: Alt+F2: Run console. Εάν θέλετε να εκτελέσετε μια γρήγορη εντολή, αντί να ανοίξετε terminal και να εκτελέσετε την εντολή εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Alt + F2 για να εκτελέσετε την κονσόλα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρέπει να χρησιμοποιείτε εφαρμογές που μπορούν να εκτελούνται μόνο από το terminal.

11: Ctrl + Q: Κλείνει την εφαρμογή. Εάν εκτελείτε μια εφαρμογή, μπορείτε να την κλείσετε χρησιμοποιώντας το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Q. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το Ctrl + W για το σκοπό αυτό.
Δεν λειτουργεί σε μερικές εφαρμογές όπως το terminal.

12: Ctrl + Alt + βέλος: Μετακίνηση μεταξύ των χώρων εργασίας. Εάν είστε ένας από τους χρήστες που χρησιμοποιούν χώρους εργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Ctrl + Alt + Up και Ctrl + Alt + down για μετακίνηση μεταξύ των χώρων εργασίας του Ubuntu 18.04.

13: Ctrl+Alt+Del: αποσύνδεση. Οχι σαν τα Windows! Ο συνδυασμός Ctrl + Alt + Del στο Ubuntu δεν θα φέρει το task manager στο Ubuntu. Στο Ubuntu, ο συνδυασμός αυτός, σας βγάζει το παράθυρο αποσύνδεσης.

Δημιουργία συνδυασμων

shortcuts

Δεν περιορίζεστε μόνο στις έτοιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου (shortcuts). Μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας συντομεύσεις πληκτρολογίου όπως θέλετε.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις-> Συσκευές-> Πληκτρολόγιο. Θα δείτε όλες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου στο σύστημά σας. Στο κάτω μέρος θα βρείτε η επιλογή δημιουργίας συντομεύσεων.

Στη συνέχεια, πρέπει να δώσετε ένα εύκολο όνομα στη συντόμευση, την εντολή που θα εκτελεστεί όταν χρησιμοποιείται και οι συνδυασμοί πλήκτρων που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Προγράμματα περιήγησης συνεχίζουν να επιτρέπουν drive-by-downloads!

Εν έτει 2020 πολλά προγράμματα περιήγησης εξακολουθούν να επιτρέπουν drive-by-downloads από ασφαλή περιβάλλοντα, όπως τα iframes με sandbox. Για όσους δεν γνωρίζουν...

Νοσοκομείο στο Τόκιο χρησιμοποιεί VR για εγχειρήσεις σε live streaming

Ένα νοσοκομείο στην Ιαπωνία έχει στραφεί σε εικονική πραγματικότητα (VR) και βελτιωμένη τεχνολογία κάμερας ως πιθανή λύση στις προκλήσεις της έρευνας και...

Linux Lite 5.0 ‘Emerald’: Ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα

Πρόσφατα, ο Jerry Bezencon, δημιουργός του Linux Lite, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας έκδοσης 5.0. Η έκδοση...

Zoom update: Δεν έχετε πρόσβαση αν δεν κάνετε αναβάθμιση!

Zoom update: Δεν έχετε πρόσβαση αν δεν κάνετε αναβάθμιση: Χωρίς την τελευταία ενημέρωση Zoom, οι χρήστες δε θα έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή...

COVID-19: Bots πίσω από τις μισές Twitter εκκλήσεις για να “ξανανοίξει” η Αμερική

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Carnegie Mellon University, το τελευταίο διάστημα, κακόβουλοι ηθοποιοί δημιουργούν bots με στόχο να προκαλέσουν ψευδείς ενυπώσεις αλλά...

Κορωνοϊός: Απαγορεύεται το σεξ αν δεν μένετε στο ίδιο σπίτι

Μην ταράζεστε! Η είδηση αφορά την Αγγλία...Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στην Αγγλία για τον κορωνοϊό έχουν καταστήσει παράνομο να κάνετε σεξ στο σπίτι...

Το Office 365 παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με κακόβουλα συνημμένα email

Η Microsoft θα παρέχει στους χρήστες του Office 365 Advanced Threat Protection (ATP) περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με δείγματα malware και κακόβουλες διευθύνσεις...

Πώς μπορείτε να συγχωνεύσετε αρχεία PDF σε διάφορες συσκευές;

Η φορητή μορφή εγγράφου ή αλλιώς PDF, είναι μια από τις μορφές αρχείων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από μεγάλο αριθμό χρηστών για...

Ο Tim Cook καταδικάζει τη δολοφονία του George Floyd

Ο Tim Cook καταδικάζει τη δολοφονία του George Floyd: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, σε σημείωμα που έστειλε την Κυριακή...

anti-5G USB, μάλλον, αποδείχθηκε μούφα

Οι θεωρίες συνομωσίας πάνε και έρχονται το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την αναγνώριση του Covid-19 ως πανδημία. Πολλοί έσπευσαν να πουν την...