ΑρχικήinetAmazon: Ζητά ανάκριση του Trump για το "χρυσό" cloud συμβόλαιο που έχασε

Amazon: Ζητά ανάκριση του Trump για το “χρυσό” cloud συμβόλαιο που έχασε

Η Amazon κατέθεσε αγωγή εναντίον του Προέδρου Donald Trump, του υπουργού Άμυνας Mark Esper και του πρώην υπουργού Άμυνας James Mattis, για μια σύμβαση (ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που υπέγραψαν με τη Microsoft για τον εκσυγχρονισμό της cloud υποδομής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Η Amazon κατηγορεί συνολικά επτά άτομα για την τελική ανάθεση του συμβολαίου στη Microsoft. Πέραν των Trump, Mattis και Esper, η Amazon Web Services (AWS) κατηγορεί τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Υπουργείου, Dana Deasy, την επιτροπή που ανέθεσε τη σύμβαση στη Microsoft, καθώς και τους προέδρους της υπηρεσίας SSA.

Ένας εκπρόσωπος της AWS δήλωσε τα εξής: “Ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα δείξει την προθυμία του να χρησιμοποιήσει τη θέση του ως Πρόεδρος και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων για να παρεμβαίνει στις κυβερνητικές λειτουργίες – συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών προμηθειών – για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα”. Ωστόσο, η εταιρεία θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Πρέπει να επιτρέπεται στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για να επιδιώξει τους προσωπικούς και πολιτικούς του στόχους;

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες της Amazon ούτε από το Λευκό Οίκο και το Υπουργείο ούτε από τη Microsoft.

To Joint Enterprise Defense Infrastructure ή JEDI, η σύμβαση cloud computing, ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Πεντάγωνο επέλεξε τη Microsoft, αντί της Amazon, στις 25 Οκτωβρίου 2019. Αρχικά, φαινόταν ότι η Amazon είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το συμβόλαιο.

Τον Νοέμβριο, η Amazon αμφισβήτησε επίσημα (μέσω δικαστηρίου) την απόφαση του Πενταγώνου να αναθέσει στη Microsoft τη σύμβαση κάνοντας λόγο για “σαφείς ελλείψεις, λάθη και αδιαμφισβήτητη προκατάληψη” εναντίον της Amazon.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο Trump ξεκίνησε “επιθέσεις κάτω από το τραπέζι” κατά της Amazon, το οποίο οδήγησε στο να χάσει το διαγωνισμό για τη σύμβαση. Μάλιστα, ο Mattis, ο πρώην υπουργός Άμυνας, ισχυρίστηκε ότι το Trump του είπε να βγάλει την Amazon εκτός του διαγωνισμού.

Η AWS κατηγορεί τον Trump για την παρέμβασή του στη διαδικασία του διαγωνισμού και γενικά για τις “προσπάθειές του να προκαλέσει βλάβη στην Amazon ή την AWS“.

Πολλά έχουν ακουστεί για κρυφές συνομιλίες του Trump σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, μόνο ο ίδιος γνωρίζει ακριβώς τι έκανε και με ποιους μίλησε.

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη όμως έρχονται και οι Mattis και Esper, οι οποίοι συμμετείχαν στις ύποπτες διαδικασίες.

Είναι γνωστό ότι ο Jeff Bezos, πρόεδρος της Amazon, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον Πρόεδρο Trump. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κατέχει την εφημερίδα The Washington Post, την οποία ο Trump επικρίνει τακτικά.

Ο Trump, επίσης, έχει κατηγορήσει την Amazon επανειλημμένα για τη μη καταβολή φόρων.

Από την άλλη, η εταιρεία είναι σίγουρη ότι ο διαγωνισμός για τη σύμβαση των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν ήταν δίκαιος. Το Δεκέμβριο, ο επικεφαλής του AWS, Andy Jassy, δήλωσε τα εξής: “Ξέρετε ότι υπήρχε σημαντική πολιτική παρέμβαση εδώ”.

“Όταν έχετε έναν Πρόεδρο που δεν συμπαθεί μια εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλο αυτής της εταιρείας, είναι δύσκολο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να λάβουν αντικειμενικές αποφάσεις χωρίς φόβο για αντίποινα. Και νομίζω ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα μας “, είπε στο CNBC.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS