ΑρχικήinetΝέο εμφύτευμα βοηθά τυφλή γυναίκα να παίξει βιντεοπαιχνίδι

Νέο εμφύτευμα βοηθά τυφλή γυναίκα να παίξει βιντεοπαιχνίδι

εμφύτευμα

Εδώ και αρκετά χρόνια, η επιστήμη έχει καταφέρει να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, με τη δημιουργία τεχνιτών αμφιβληστροειδών. Ωστόσο για τους ασθενείς εκείνους που το πρόβλημα είναι πέραν του αμφιβληστροειδή, η επιστήμη δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία νέα έρευνα από την Ισπανία, χρησιμοποιεί ένα εμφύτευμα που παραλείπει το μάτι εξ ολοκλήρου και στέλνει σήματα κατευθείαν στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.

Η Bernardeta Gómez, που πάσχει από τοξική οπτική νευροπάθεια και είναι τυφλή τα τελευταία 15 χρόνια, χρησιμοποίησε την πειραματική τεχνολογία και κατάφερε να δει γράμματα, σχήματα, ανθρώπους και ακόμη και να παίξει ένα βασικό βιντεοπαιχνίδι, που στάλθηκε κατευθείαν στον εγκέφαλό της μέσω ενός εμφυτεύματος.

Σύμφωνα με την MIT Technology Review, η Gómez άρχισε να συνεργάζεται με τους ερευνητές στα τέλη του 2018. Κατά τους επόμενους έξι μήνες πέρασε τέσσερις μέρες την εβδομάδα, επιλέγοντας τις ρυθμίσεις της τεχνολογίας και ελέγχοντας τα όριά της.

Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από τον Eduardo Fernandez, διευθυντή της Νευρομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Miguel Hernandez, λειτουργεί έτσι:

Μια κάμερα ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι παχιά γυαλιά με μαύρο πλαίσιο, καταγράφει το οπτικό πεδίο της Gómez και το στέλνει σε έναν υπολογιστή. Ο υπολογιστής μεταφράζει τα δεδομένα σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που ο εγκέφαλος μπορεί να διαβάσει και να προωθήσει σε ένα εμφύτευμα εγκεφάλου μέσω ενός καλωδίου συνδεδεμένου σε μια θύρα στο κρανίο. Το εμφύτευμα διεγείρει τους νευρώνες στον οπτικό φλοιό της Gómez, τους οποίους ο εγκέφαλός της ερμηνεύει ως εισερχόμενες αισθητήριες πληροφορίες. Η Gómez αντιλαμβάνεται μια απεικόνιση με χαμηλή ανάλυση του περιβάλλοντος της, με τη μορφή κίτρινων κουκίδων και σχημάτων που ονομάζονται φωσφονικές, τις οποίες έχει μάθει να ερμηνεύει ως αντικείμενα στον κόσμο γύρω της.

Η τεχνολογία φυσικά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα και η Gómez είναι η πρώτη που το δοκιμάζει. Ωστόσο οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεργαστούν με 5 ακόμα ασθενείς. Ο Fernandez ελπίζει ότι οι προσπάθειές τους μπορούν να βοηθήσουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS