ΑρχικήsecurityΑπάτη μέσω παραγγελιών στοχεύει καταναλωτές του Australia Post

Απάτη μέσω παραγγελιών στοχεύει καταναλωτές του Australia Post

Australia Post

Καταναλωτές που πραγματοποιούν τις τελευταίες τους αγορές για τα Χριστούγεννα από online καταστήματα, προειδοποιούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς μία νέα, ύπουλη απάτη στοχεύει την Australia Post.

Η απάτη πραγματοποιείται μέσω της αποστολής ενός email, που φαίνεται ότι προέρχεται από την Australia Post, το οποίο προειδοποιεί ψευδώς το χρήστη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την παραγγελία του.

Το μήνυμα περιέχει έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα ψεύτικο site με το λογότυπο της Australia Post, όπου οι χρήστες παροτρύνονται να εισάγουν τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία του.

Ο Mark Rhodes, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Twitter, η οποία απεικονίζει ένα από τα email που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες, ως προειδοποίηση και για άλλους.

“Αυτό είναι κακό … σίγουρα πρόκειται να ξεγελάσει ένα σωρό ανθρώπους”, έγραψε στην ανάρτησή του.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την εν λόγω απάτη πιο πιστευτή, είναι ότι εάν προηγουμένως ένας χρήστης είχε ανταλλάξει κανονικά email με την Australia Post, το νέο μήνυμα θα εμφανιστεί στην ίδια αλυσίδα email.

Η Australia Post έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της να είναι προσεκτικοί αυτά τα Χριστούγεννα.

“Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας, ότι η Australia Post ποτέ δεν θα στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου που ζητάνε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κάποια πληρωμή”, αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.

“Αν αμφιβάλλετε για την αυθεντικότητα ενός email, μηνύματος κειμένου ή τηλεφωνικής κλήσης, διαγράψτε το αμέσως ή τερματίστε την κλήση”.

Η ιστοσελίδα ScamWatch της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών (ACCC) περιέχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις που προειδοποιούν τους καταναλωτές να προσέχουν για τέτοιου είδους απάτες.

Οι απάτες τέτοιου τύπου είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες την εποχή των Χριστουγέννων, όταν περισσότεροι άνθρωποι κάνουν παραγγελίες, αλλά όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος της ACCC, Delia Rickard, θα μπορούσαν να εμφανιστούν και οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

“Το email μπορεί να σας απειλήσει ότι θα σας χρεώσει για τη κράτηση του μη παραδοθέντος πακέτου σας και θα σας ζητήσει να ανοίξετε ένα συνημμένο, να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο ή να κάνετε λήψη ενός αρχείου για να ανακτήσετε το δέμα σας. Αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, πιθανόν να κατεβάσετε έναν ιό ransomware που κλειδώνει τον υπολογιστή σας.”

Οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να απαιτήσουν πληρωμή για να ξεκλειδώσουν τον υπολογιστή ή θα μπορούσαν να εξαπατήσουν το θύμα να δώσει τις προσωπικές του πληροφορίες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS