ΑρχικήsecurityΗ Louisiana δέχτηκε δεύτερη ransomware επίθεση μέσα σε λίγους μήνες

Η Louisiana δέχτηκε δεύτερη ransomware επίθεση μέσα σε λίγους μήνες

ransomware Σύμφωνα με tweets του κυβερνήτη της Louisiana, το αμερικανικό κρατίδιο έπεσε ξανά θύμα ransomware επίθεσης. Η όλη κατάσταση (ransomware και προσπάθεια αντιμετώπισης) έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα πληροφορικής και τα websites των κυβερνητικών υπηρεσιών της Louisiana.

“Σήμερα, κινητοποιήσαμε την ομάδα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο ως απάντηση σε μια ransomware επίθεση, που επηρεάζει ορισμένους κρατικούς servers. Το Γραφείο Τεχνολογικών Υπηρεσιών (OTS) προσδιόρισε μια απειλή που επηρέασε ορισμένους, αλλά όχι όλους τους κρατικούς servers”, δήλωσε ο κυβερνήτης Edwards.

Σύμφωνα με τον Edwards, οι ειδικοί ασφαλείας έδρασαν αμέσως και προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημιά σταματώντας τη λειτουργία κάποιων επιπλέον servers. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν πολλά email, websites και διαδικτυακές εφαρμογές, που χρησιμοποιούν οι κρατικές υπηρεσίες.

“Η διακοπή των υπηρεσιών οφείλεται στην επιθετική ανταπόκριση του OTS για την πρόληψη της επιπρόσθετης μόλυνσης των κρατικών servers και όχι στην επίθεση ransomware”, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ποιες υπηρεσίες επηρεάστηκαν;

Οι υπηρεσίες που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της όλης κατάστασης, ήταν κυβερνητικά websites αλλά και servers που διαχειρίζονται επικοινωνίες μέσω email και εσωτερικών εφαρμογών.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, κάποια από τα sites που επηρεάστηκαν ήταν αυτά που σχετίζονταν με το Γραφείο του Διοικητή, το νομοθετικό σώμα της Λουιζιάνα, το Γραφείο Μηχανοκίνητων Οχημάτων, τη Διεύθυνση Διοίκησης της Λουιζιάνα, το Τμήμα Μεταφορών & Ανάπτυξης και άλλα.

Προς το παρόν οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης χρησιμοποιούν λογαριασμούς Gmail για τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον βαθμό στον οποίο το ransomware επηρέασε το εσωτερικό δίκτυο της πολιτείας της Louisiana.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της περιοχής, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Τα sites, που αναφέρθηκαν παραπάνω, λειτουργούν ξανά. Ωστόσο, κάποιες από τις εσωτερικές εφαρμογές μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να αποκατασταθούν πλήρως.

Η Louisiana ήταν προετοιμασμένη για μια ransomware επίθεση

Η διοίκηση της Louisiana αντέδρασε άμεσα στην επίθεση και γι’ αυτό το λόγο οι συνέπειες δεν ήταν σοβαρές. Η Louisiana είναι ένα από τα λίγα αμερικανικά κράτη που έχει φτιάξει ένα σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

Πριν από δύο χρόνια, ο κυβερνήτης Edwards δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δημιουργεί σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

Το καλοκαίρι, η Louisiana έπεσε ξανά θύμα ransomware επίθεσης, η οποία επηρέασε τα συστήματα των σχολικών κοινοτήτων Sabine, Morehouse και Ouachita. Τότε ήταν η πρώτη φορά, που η επιτροπή κλήθηκε να εφαρμόσει τα σχέδιά της.

Ο κυβερνήτης, όμως αναγκάστηκε να βγάλει μια ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης ώστε να κινητοποιήσει τους κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση της επίθεσης. Στη χθεσινή επίθεση δεν χρειάστηκε να το κάνει αυτό γιατί το OTS ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά και σταμάτησε την ransomware επίθεση.

Οι ransomware επιθέσεις στις τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ αποτελούν σύνηθες φαινόμενο τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με μια έκθεση, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 81 επιθέσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS